İnternet Bağlantısının Güvenliği ve Verimi İçin Çok Önemli Olan DHCP Nedir, Ne işe Yarar, Ayarları Nasıl Yapılır?

Son kullanıcılar olarak standart bağlantıların büyük bir bölümünü varsayılan ayarlar üzerinden otomatik olarak gerçekleştiririz çünkü gerekli bilgileri sağlayacak pek çok temel protokol vardır. Bunlardan bir tanesi de DHCP sunucusu adı verilen ve birden fazla cihazın aynı ağa bağlanması durumunda gerekli IP adresi, ağ geçidi gibi bilgileri otomatik olarak sağlayan protokoldür. 

20.02.2022 21:15:24 tarihinde yayınlandı.

Son kullanıcılar olarak standart bağlantıların büyük bir bölümünü varsayılan ayarlar üzerinden otomatik olarak gerçekleştiririz çünkü gerekli bilgileri sağlayacak pek çok temel protokol vardır. Bunlardan bir tanesi de DHCP sunucusu adı verilen ve birden fazla cihazın aynı ağa bağlanması durumunda gerekli IP adresi, ağ geçidi gibi bilgileri otomatik olarak sağlayan protokoldür. 

DHCP nedir pek çoğumuz bilmiyoruz çünkü bu sistem zaten otomatik olarak işlemekte ve aynı ağda kullandığımız cihazları birbirine bağlamaktadır. Ancak işler biraz daha büyüdüğü zaman ve aynı ağa bağlanması gereken cihaz sayısı arttığı zaman DHCP sunucu ayarları yeniden yapılandırılmaya ihtiyaç duyabilir. Gelin DHCP nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, nasıl ayarlanır biraz daha yakından inceleyelim.

Dynamic Host Configuration Protocol, kısaca DHCP, Türkçesi ile Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü aynı ağa bağlanmak isteyen birden fazla cihazın bağlantı için gerekli temel bilgilerini otomatik olarak sağlayan bir sunucu protokolüdür. Hem cihazlar hem de ağ ayarları üzerinden DHCP ayarları düzenlenebilir.

Genel olarak çoğu durumda DHCP sunucu protokolü otomatik olarak çalıştığı için birkaç küçük cihazın aynı ağ üzerinden birbiri ile iletişim kurmasını ve internete bağlanmasını mümkün kılar. Ancak yüzlerce farklı cihazın olduğu büyük şirket ağlarında bu sunucu protokolünün özel olarak düzenlenmesi gerekebilir.

Farkında bile olmasak da aslında aynı ağ üzerinden birbirleri ile iletişim kuran ve internete bağlanan cihazların bazı temel ihtiyaçları vardır. Bunlardan bazıları yukarıdaki gibidir. Tüm bu temel bilgiler sağlanmadığı sürece cihaz ağa doğru bir şekilde bağlanamaz, ağa bağlı diğer cihazlarla iletişim kuramaz ve internete bağlanamaz. Bu noktada devreye DHCP sunucu protokolü girer ve ağa bağlı cihazların tamamına bu gerekli bilgileri sağlayarak bağlantı güvenliğini ve verimliliğini sağlar.

DHCP sunucu protokolü çalışmaya başladığı anda ağa dahil olan cihazları tespit eder ve ilk olarak her birine benzersiz bir IP adresi atar. Artık IP adresi belli olan cihaz, ağa bağlı diğer cihazlarla iletişime geçebilir ve genel ağ olan internete bu IP adresi üzerinden bağlanabilir. Gerekli durumlarda ek bilgiler de yine DHCP tarafından sağlanır.

Çalışma prensibi ise son derece basittir; cihaz, ağa bağlanma isteği gönderir. DHCP sunucusu bu mesajı alır ve havuzdan bir IP adresi seçilir. Seçilen IP adresi istemciye yani ağa bağlanmak isteyen cihaza gönderilir. DHCP sunucu protokolünün sağladığı IP adresi, cihaz ağa bağlı olduğu sürece geçerlidir. Yeni bir cihaz, yeni bir IP adresi gerektirir.

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınız üzerinden DHCP ayarlarını düzenlemek için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Çoğu durumda otomatik düzenleme seçeneği pek çok sorunu çözecektir. Elle düzenleme yapmanız gereken durumlarda IPv4 ve IPv6 ayarlarını dikkatli bir şekilde düzenlemelisiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

Leica Kameralı İlk Xiaomi Telefonun Fotoğrafı Sızdırıldı: Dünyanın En İyi Telefon Kamerası Olabilir!

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, kamera lensi sektörünün en önemli isimlerinden Leica ile Huawei arasındaki bağların koptuğundan, şirketin artık Xiaomi ile çalışacağından bahsetmiştik. Bu gelişme, kamera incelemeleri konusunda en güvenilir otoritelerden biri kabul edilen DxOmark'a göre dünyanın en iyi kameralarının Xiaomi telefonlara gelebileceği anlamına geliyordu. Şimdiyse bu konuyla ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı.

Rüyasını Görmenin Bile Pahalı Olduğu iPhone 14 İçin İnternet Satıcılarına Yöneltilen Birbirinden İlginç Sorular

Apple ne zaman yeni bir cihaz tanıtacak olsa tüm gözler onun üzerinde oluyor. Ancak bu yeni cihaz bir iPhone ise tüm dünya bir anda yeni telefonu konuşmaya başlıyor. Biliyorsunuz ki geçtiğimiz günlerde de Apple, merakla beklenen iPhone 14 serisini tanıttı. Duyurulduğu günden bu yana tartışılan serinin fiyatları ise adeta cep yakıyor.

Samsungun Çektikçe Uzayan Kaydırılabilir Ekranlı Telefonlarının İsimleri Ortaya Çıktı

Teknoloji şirketi deyince akla gelen ilk isimlerden olan Samsung, akıllı telefonlardan monitörlere kadar birçok farklı ürünü ile sık sık karşımıza çıkıyor. Yeni teknolojileri cihazlarına entegre eden şirketin kaydırılabilir ekranlı bir telefon geliştirdiği de bir süredir konuşuluyordu. Geçtiğimiz aylarda da çektikçe uzayan, esnek ve kaydırılabilir bir telefon üzerinde çalışıldığı ortaya çıkan bir patent sayesinde görüldü.

Ayın Görünmeyen Yüzü Hakkındaki Büyük Gizemlerden Biri Çözülmüş Olabilir!

Güneş sistemi içinde beşinci en büyük, Dünya’nın da tek doğal uydusu olan Ay, birçok gizemi içinde bulunduruyor. Geceleri gökyüzüne baktığımızda Ay’ın yalnızca bir tarafını görüyoruz, diğer tarafını ise Dünya etrafındaki dönme süresinin kendi etrafındaki dönme süresi ile çakışması nedeniyle hiçbir zaman görmüyoruz.