İnternet Tabanlı Uygulamaların Temeli API Nedir ve Ne İşe Yarar?

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer bir yazılımcı, geliştirici değilseniz duymanız da gerekmez. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.

21.02.2022 09:15:19 tarihinde yayınlandı.

İnternet ve yazılım dünyasında kullanılan pek çok farklı tanım var. Bunlardan bazılarına hepimiz aşinayız, bazılarını ise duymuyoruz bile. Eğer bir yazılımcı, geliştirici değilseniz duymanız da gerekmez. Ancak bunlardan bir tanesi var ki ona hakim olmasak bile iyi ki var olduğunu bilmeliyiz; API. İnternet tabanlı herhangi bir uygulama kullanabiliyorsanız emin olun bunun tek nedeni API arayüzüdür.

API arayüzü yazılımları birbirine bağlar, internet dünyasında işlerin doğru bir şekilde işlemesini sağlar ve biz farkında olmasak bile kullanıcıların en önemli güvenlik duvarını oluşturur. Bu nedenle hem en çok para harcanan hem de en çok para kazanılan dijital alanlardan biri olarak görülür. Gelin API nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

Application Programming Interface, Türkçesi ile Uygulama Programlama Arayüzü, kısaca API; en geniş tanımıyla iki yazılım ve bir sunucu arasındaki bağlantıyı sağlayan bir protokoldür. Kullanıcının kullanmakta olduğu uygulama, uygulamanın kullandığı sunucu ve sunucunun kaynak olarak gördüğü yazılım arasındaki bağlantıyı API sağlar.

Her yerde demek, emin olun yanlış olmayacaktır. Yazılım kütüphanelerinde, internet tabanlı uygulamalarda, donanımlarda, işletim sistemlerinde ve farklı veritabanlarında API kullanılmaktadır. İstemci ve sunucu arasındaki bağlantıyı sağladığı için internet üzerinden erişim sağlanan tüm uygulamalarda API başroldedir.

İnternet tabanlı bir uygulamayı açtınız ve bir şey yaptınız, herhangi bir şey. Bu yaptığınız şeyin talebi API tarafından sunucuya aktarılır. Sunucu bu taleple kaynağa başvurur. Kaynak, sunucuya geri dönüş sağlar. Sunucu, bu geri dönüşü API aracılığıyla uygulamaya iletir ve sonuç olarak yaptığınız şeyin karşılığını uygulamada görmüş olursunuz.

API arayüzünün aslında var olan sistemin çalışması için gerekli en önemli aktör olduğu açık bir gerçek. Ancak tek işlevi bu değil. API aynı zamanda kullanıcılar için bir güvenlik duvarı oluşturuyor. Tüm verilerinizi uygulamanın ortak sunucusu ile paylaşmak yerine yalnızca tek bir talebi API ile sunuya gönderdiğiniz için verilerinizin tam güvenliği sağlanıyor. Bu açıdan API bir anahtar görevi de görmektedir.

Tüm bu sistemler yeni gibi görünseler bile aslında API arayüzünün ilk temelleri 1940’lı yıllarda modüler yazılım kitaplıkları üzerine çalışılırken atıldı. Application Program Interface ile ilk karşılaşmamız ise 1968 yılında yayımlanan bir makalede gerçekleşti. 1970’li yıllarda da adından söz ettiren API, 1990’lı yıllarda son tanımını kazandı ve belirli görevleri yerine getirmek için ortaya konulan bir dizi hizmet şeklinde tanımlandı.


Kaynak webtekno.com

 

Mars Yüzeyinde Daha Önce Hiç Görülmemiş Çiçeğe Benzer Bir Oluşum Keşfedildi

Uzun yıllardır insanoğlu, uzaya ve uzaydaki yaşamla ilgili araştırmalar yapıyor ve her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Bilim insanları, sıklıkla Mars üzerinde de araştırmalar gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz günlerde de bu araştırmaların ve Mars’a ulaşımın hız kazanması için yeni bir teknoloji geliştirildiği açıklanmıştı. Geliştirilen bu teknolojiyle birlikte, Mars’a ulaşımın 45 güne kadar indirilmesinin mümkün olabileceği düşünülüyor. 

Lenovonun Yeni Oyuncu Telefonu Y90’ın Tasarımı Ortaya Çıktı

Lenovo, uzun süredir yeni oyuncu telefonu Y90’ı arka arkaya yayınladığı Weibo gönderilerinde ufak ufak tanıtıyordu. Örneğin şu anda telefonun 6,92 inç E4 AMOLED ekrana sahip olacağını biliyoruz. Yayınlanan son gönderide Lenovo Y90’ın görünüşü ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Yasal Düzenlemelerin İlk Sinyallerini Verdi: Twitter Cıvıtır Demiştim

Geçtiğimiz günlerde Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından Avrupa Birliği’nden Musk’a sert bir uyarı gelmişti. Elon Musk’ın biraz haylaz bir kişiliğinin olması, milyarlarca kullanıcısı olan Twitter konusunda endişeleri beraberinde getirmişti. Avrupa Birliği’nin uyarılarının ardından bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili düşüncelerini dile getirdi.