İşlemciler Ufacıkken Ekran Kartları Neden Bu Kadar Büyük Oluyor?

Ekran kartı piyasasında şu anda lider konumunda olan NVIDIA’nın donanımlarının her geçen gün büyüdüğünü fark etmişsinizdir. GTX serisinden RTX serisine geçtiğimizde ekran kartları kol kadar, en son çıkan 4000 serisi ile de tabiri caizse kafa kadar oldu.

11.11.2022 16:15:09 tarihinde yayınlandı.

Ekran kartı piyasasında şu anda lider konumunda olan NVIDIA’nın donanımlarının her geçen gün büyüdüğünü fark etmişsinizdir. GTX serisinden RTX serisine geçtiğimizde ekran kartları kol kadar, en son çıkan 4000 serisi ile de tabiri caizse kafa kadar oldu.

Peki hiç düşündünüz mü bu ekran kartları neden bu kadar büyük ve her yeni seride daha da büyümeye devam ediyor? Hele de işlemciler bu kadar küçük bir boyuttayken? Hemen basit bir şekilde yanıtlayalım.

Adil olacak olan, ekran kartı ile anakartı karşılaştırmak olacaktır. Bunun sebebi ise aslında grafik işlem birimi dediğiniz şey, merkezi işlem birimi ile hemen hemen aynı boyutta, hatta bazen daha küçük oluyor. Ancak nasıl merkezi işlem birimi bir anakart üzerinde bulunuyorsa, grafik işlem birimi de bir ekran kartı üzerinde duruyor.

Yani grafik işlem biriminin (GPU) kendine ait bir anakartı var ve siz kasanızdaki anakarta grafikleri işleyebilmesi adına bir anakart daha takıyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. Ha, ‘neden bu kadar büyük oluyor?’ sorusuna gelecek olursak:

Cevabı aslında bu kadar basit. Son model bir ekran kartını alıp, içini açıp incelemeye koyulduğunuzda büyük bir kısmının soğutma için ayrıldığını göreceksiniz. Aslına bakarsanız sadece ekran kartları değil, işlemciler de aynı oranda büyüyor.

Büyümelerinin sebebi ise donanım teknolojik olarak gelişip daha çok kapasiteye sahip oldukça içerdiği transistörlerin (iletkenler) sayısının artması. Dolayısıyla kapladığı alan da büyümüş oluyor.

İLGİLİ HABER NVIDIA GeForce RTX 3000 Ekran Kartlı Bilgisayarlar, Bugün Satın Almaya Değer mi?

Yani aslında mantıken merkezi işlem birimi (CPU) anakarta bağlı olduğu için ekran kartından daha büyük diyebiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

NASA, Marsa Çakılıp Parçalanmış Bir Uzay Aracı Enkazının Fotoğraflarını Paylaştı (Hayır, Uzaylılar Değil)

Teknolojik gelişmeler ile birlikte uzay araştırmaları daha da ileri seviyeye ulaşarak evrenin sırlarını anlamamıza yardımcı oluyor. 2020 yılında Mars’a doğru yol almaya başlayan ve gezegene 2021 yılının şubat ayında ulaşan Perseverance görevi de şüphesiz bir şekilde bu araştırmaların ne denli ileri bir seviyeye geldiğini gösteriyor. NASA’nın Mars Keşif Programı kapsamındaki bu görev, Perseverance Gezgini ve Ingenuity helikopteri isimli iki aracı içeriyor.

Bilim İnsanları Endişeli: Hızla Artan Uzay Çöpü, Olası Diğer Medeniyetleri Bulmamızı Engelleyebilir

Uzay araştırmaları hızla devam etse de bu çalışmaların beraberinde getirdiği büyük bir problem de var: Uzay enkazları. Artık yararlı bir işleve hizmet etmeyen ve yörüngemizde bulunan nesnelere bu ismi veriyoruz. Birçok konuda büyük tehlike oluşturan bu nesnelerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. Öyle ki veriler, 1 cm’den büyük nesnelerin sayısının 670 bin civarı olduğunu ortaya koyuyor.

Dünyanın En Şık Akıllı Bilekliklerinden Olması Muhtemel Fitbit Luxe Duyuruldu

Akıllı bileklikler, kablosuz kulaklıklar ile birlikte giyilebilir teknolojinin en popüler ürünleri olsalar da önemli bir eksikliğe sahipler; şıklık. Günümüzde sahip olduğu özellikler ile kullanıcısının hemen her isteğine karşılık veren pek çok akıllı bileklik bulunuyor ancak bu akıllı bileklikler genel olarak şıklıktan son derece uzak bir tasarıma sahipler.