Acaba Kızdırmasa mıydık?: ABD Mahkemesi, Yapay Zekanın Bir Patentin Mucidi Olamayacağına Karar Verdi

Yapay zekanın yapabildiklerinin sınırları durmadan gelişiyor ve her geçen gün hayatımıza daha çok dahil oluyorlar. Ancak bu değişim, beraberinde alınması gereken yeni kararlar anlamına geliyor ve nihayetine yapay zekanın sınırlarını da her koşulda insanlar belirliyor.

20.02.2022 01:45:18 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekanın yapabildiklerinin sınırları durmadan gelişiyor ve her geçen gün hayatımıza daha çok dahil oluyorlar. Ancak bu değişim, beraberinde alınması gereken yeni kararlar anlamına geliyor ve nihayetine yapay zekanın sınırlarını da her koşulda insanlar belirliyor.

ABD'de bu duruma örnek olabilecek bir gelişme yaşandı. Yapay zekanın bir patentte mucit olarak listelenmesine izin verilmesi gerektiğini savunan uluslararası bir girişim olan 'Artificial Inventor Project' grubunun bir üyesi olan Stephen Thaler, iki yeni ürünün patentinin DABUS adlı yapay zeka olduğunu belirterek ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi'ne başvurdu ancak başvurusu reddedildi. Bunun üzerine Thaler, ofise dava açtı.

Davaya bakan ABD federal yargıcı Leonie Brikema, Thaler tarafından açılan davada Artifical Inventor Project grubunun umduğu kararı vermedi. Brikema, patent ofisinin yasaları doğru bir şekilde uyguladığını; yasada mucidin açıkça 'birey' olarak tanımlandığını ancak yapay zekanın bir birey olmadığını belirtti. 

Thaler, yapay zekanın mucit olarak kabul görmesinin yenilikçi bir adım olduğunu ve daha fazla inovasyon ile sonuçlanacağını belirterek durumun yapay zekanın geliştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etse de söyledikleri kararın değişmesine yardımcı olmadı. Brikema, bu tartışmalarının yerinin mahkeme değil kongre olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Artifical Inventor Project grubunu yöneten hukuk profesörü Ryan Abbott, grubun kararı temyize götüreceğini ifade etti.

İLGİLİ HABER Bunu da Gördük: Samsungun Yeni Akıllı Telefon İşlemcisini İnsanlar Değil Yapay Zekâ Tasarlayacak

Bu konuda benzer bir durum Avustralya'da yaşanmış; mahkeme başlangıçta yapay zekayı mucit olarak kabul etmeyi reddetmişti. Yine Artifical Inventor Project grubu, aynı yapay zekayı aynı projeler ile Avustralya'da da mucit olarak kabul ettirmeye çalışmış ancak başlangıçta olumlu cevap alamamışlardı.

Geçtiğimiz haftalarda gelen bir haberle Avustralya Federal Mahkemesi'nin bu konuda karar değişikliğine gittiğini ve yapay zekâları mucit olarak kabul ettiğini öğrenmiştik. Grubun kararı temyize taşıması sonrası ABD'den de benzer bir karar gelirse, mucit yapay zekalarla daha sık karşılaşacağız gibi görünüyor.


Kaynak webtekno.com

 

ChatGPT, Microsoftun Bulut Hizmetine Ekleniyor! Peki Ne İşe Yarayacak?

Yayınladıkları dönem infial yaratan ve o günden bu yana internet dünyasını sessizce ele geçirmeye başlayan DALL-E 2 ve ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, 2019 yılında Microsoft’tan 1 milyar dolarlık yatırım almıştı. Şirket, o günden bu yana geliştirdiği yazılımları Microsoft’a da sunuyordu.

Bitcoin ve Ethereum ile İlgili Yatırımcıların Rüyalarına Girecek Tahmin

2014 yılından beri hizmet vermekte olan Abra isimli kripto para borsasının kurucu ortağı ve CEO'su Bill Barhydt, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CNBC’ye verdiği röportajda dikkat çeken cümleler kuran Barhydt, Bitcoin ve Ethereum için oldukça uçuk olan öngörülerini paylaştı. Bu tahminler umarız gerçekleşir ancak mevcut koşullarda oldukça zor gibi görünüyor.

Telefonlarınız İçin En Kullanışlı Video Oynatıcı Uygulamalar

Kullandığımız tüm mobil cihazlarda kendine ait bir player yani bir video oynatma aracı bulunuyor. Ancak bu video oynatma araçları her zaman en iyi video oynatıcı olamıyor. Farklı dosya formatına sahip videolar oynatmak, basit kurgu işlemleri yapmak ya da farklı paylaşım özellikleri kullanmak istiyorsanız App Store ve Google Play uygulama mağazalarındaki en iyi video oynatıcı mobil uygulamalara göz atmalısınız. 

Korsan Windows Etkinleştirme Aracı KMSpiconun Gerçek Yüzü Ortaya Çıktı: Kullanırsanız Ne Olacağını Açıkladık

Günümüzde en yaygın kullanılan işletim sistemi Windows, en yaygın kullanılan Office yazılım paketi ise Microsoft Office’dir. Microsoft tarafından geliştirilen bu yazılımları satın alacağınız ürün anahtarı ya da dijital lisans ile etkinleştirmelisiniz. Ancak para ödemek istemeyen kullanıcılar KMSpico gibi araçlar kullanarak yasadışı bir şekilde korsan Windows ve Office kullanıyorlar.