Acıyı Hissedebilen Yapay Deri, Futbolcuların Hareketlerini Tahmin Edebilen Sistem: En Yeni Yapay Zekâ Teknolojileri

Yapay zekâ sistemleri, gelişen teknolojinin bize sunduğu en büyüleyici şeylerden biri. Her geçen gün konu hakkında yapılan ilerlemeler ile bilim kurgu filmlerini gerçeğe dönüştüren bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Geçtiğimiz gün, metinleri görsele dönüştürebilen bir algoritmanın kendi dilini oluşturmuş olabileceğini sizlerle paylaşmıştık.

7.06.2022 21:15:36 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ sistemleri, gelişen teknolojinin bize sunduğu en büyüleyici şeylerden biri. Her geçen gün konu hakkında yapılan ilerlemeler ile bilim kurgu filmlerini gerçeğe dönüştüren bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Geçtiğimiz gün, metinleri görsele dönüştürebilen bir algoritmanın kendi dilini oluşturmuş olabileceğini sizlerle paylaşmıştık.

Şimdi ise yapay zekâ teknolojilerinde yaşanan son gelişmelerden birkaçından sizlere bahsedeceğiz. Bunlar; acıyı hissetme yeteneğine sahip olan yapay bir deri ve futbol maçlarında oyuncuların hareketlerini tahmin edebilen bir sistemi gibi şeyleri içeriyor.

İskoçya’da bulunan Glasgow Üniversitesi’nden bilim insanları, simüle edilmiş acıyı hissedebilen ve bu acıya tepki verebilen ‘yapay deri’ geliştirdi. Yapılan basın açıklamasına göre ekip, beynin sinir yollarını taklit etmek için tasarlanmış sinaptik transistörlere dayalı bir sistemden yararlandı. Esnek bir plastiğin yüzeyine basılmış çinko oksit nanotellerden yapılan bu transistörler, elektrik direncindeki değişiklikleri kaydeden bir cilt sensörüne bağlandı.

Cilde uygulanan basınç seviyesine göre değişen bir voltaj eşiği yoluyla yapay zekâya simüle edilen acıya tepki vermeyi öğretebildiklerini belirten uzmanlar, bu cildin robotik sistemlerde kullanılabileceğini ifade etti. Buna göre ‘yapay cilt’, robotik bir kolun tehlikeli derecede yüksek sıcaklıklarla temas etmesini engelleyebilir.

Bunun yanı sıra yapay zekâ sistemleri geliştiricisi DeepMind, oldukça ilginç bir sistem geliştirdiğini açıkladı. Google’ın çatısı altında faaliyet gösteren şirket, yalnızca bazı oyuncuların kamera kayıtlarını kullanarak bir maçtaki futbolcuların nereye hareket edeceğini tahmin eden bir yapay zekâ geliştirdiğini belirtti. Daha da etkileyici olanı ise, ‘Graph Imputer’ ismine sahip olan sistemin kameranın görüş açısı dışındaki oyuncular hakkında gerçekçi tahminler yapabilmesi ve onların pozisyonlarını tahmin edebilmesi.

Graph Imputer mükemmel denecek kadar iyi bir sistem olmasa da DeepMind araştırmacıları, sistemin bir oyuncunun sahanın bir bölgesinde topu kontrol etme ihtimali gibi durumlarda, takımların maç öncesi ve sonrası analizlerinde kullanılabileceğini ifade ediyor. Ayrıca Graph Imputer’ın futbolun ötesinde yollarda bulunan yayaların veya stadyumlardaki kalabalıkların modellemesinde işe yarayabileceği düşünülüyor.

Bunun yanı sıra metinden görsele dönüştürme yapay zekâlarına yönelik OpenAI gibi şirketlerden hamleler devam ederken bu konuda oldukça önemli bir gelişme yaşandı. Pekin’de bulunan Tsinghua Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yeni bir yapay zekâ sistemi geliştirerek bu konudaki teknolojileri bir adım ödeye taşındı.

Pekin Yapay Zekâ Akademisi ortaklığıyla geliştirilen bu sisteme CogVideo ismini verdi. Açıklamalara göre bu yapay zekâ, metinlerden video üretme yeteneğine sahip. Örneğin, sisteme ‘kayak yapan adam’ veya ‘su içen aslan’ gibi şeyler eklediğinizde, bunları içeren bir video üretiliyor. Bu da benzer teknolojilerin ne kadar ilerlediğini gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABER Sürücülerin Kırmızı Işıkta Sinir Krizleri Geçirmesini Engelleyecek Yapay Zeka Geliştirildi


Kaynak webtekno.com

 

Bizi Bir Tek Sen Anladın: Netflix’in En Ucuz Olduğu Ülkeler Belli Oldu (Türkiye Kaçıncı Sırada?)

190 ülkede aktif olarak hizmet vermekte olan dünyanın en popüler çevrimiçi dizi ve film platformu Netflix'le ilgili çarpıcı bir araştırma yapıldı. Yerel fiyatlandırma politikası uygulayan platformun hangi ülkelerde daha ucuz olduğunu araştıran Statista, Comparitech'in verilerini kullanarak bir liste oluşturdu. Oluşturulan liste, Netflix'i en ucuz kullanan ülkelerden bir tanesinin Türkiye olduğunu gözler önüne seriyor.

Appleın Macbook ile iPhoneu Aynı Anda Şarj Edecek Adaptöründen İlk Fotoğraflar Geldi (Bilim Bakalım Ne Eksik)

iPhone 11 serisiyle birlikte şarj adaptörleri dahil telefon haricindeki tüm cihazları kutularından çıkaran Apple, geçtiğimiz günlerde yeni bir adaptörle gündeme geldi. Günümüzde telefonları için 5W, 20W ve 30W olmak üzere üç evrensel adaptörünü satmaya devam eden şirketin yeni adaptörü, pek çok teknoloji devinin sunmadığı bir özellik taşıyacak.

PlayStation 6nın Çıkış Tarihi ile İlgili Yeni Bilgiler Ortaya Çıktı: Uzun Bir Süre Daha Beklememiz Gerekebilir

Oyun konsolları konusunda Microsoft ile büyük bir rekabet içerisinde olan Japonya merkezli teknoloji devi Sony, iki yıl önce birçok gelişmiş teknolojileriyle dikkat çeken yeni nesil konsolu PlayStation 5’i tanıtmıştı. Sonrasında ise şirketin farklı PS5’ler üzerinde çalıştığı iddiaları ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz haftalarda da bu konsol hakkında yeni bilgiler gelmişti.

Güney Kore’nin İlk Yerli Roketi ‘Nuri’ Yörüngeye Fırlatıldı (Sonu Kötü Bitti)

Bugüne dek daha çok teknoloji şirketleri sayesinde haberlerimize konu olan Güney Kore, bu kez uzay sektörü ile ilgili dikkat çeken bir gelişmeyle karşımızda. Hükümet, bir süredir üzerinde çalıştığı yerli roket "Nuri"yi geçtiğimiz saatlerde resmen uzaya fırlattı. Ancak bu fırlatma, ne yazık ki başarısız oldu. Nuri, Korecede "Dünya" anlamına geliyordu.

Kripto Para Yasası İçin İlk Adım Atıldı: Kripto Para Sektörü Temsilcileri TBMMde Bir Araya Geldi

Daha önce de bahsetmiş olduğumuz üzere, kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, kripto para yasa tasarısının hazır olduğunu ve tasarının yakın zamanda da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacağını belirtmişti. Kripto para yatırımcılarını yakından ilgilendiren yasa için Erdoğan, "Gecikmeden Meclis'e göndererek bu konuda adım atacağız." şeklinde konuşmuştu. Bunu takiben bugün kripto para yasasının konuşulması amacıyla TBMM’de oldukça önemli bir toplantı gerçekleştirildi.