Akıllı Telefonlarda Gördüğümüz ‘VoLTE’ Teknolojisi Tam Olarak Nedir, Ne İşe Yarar?

Teknolojinin gelişme hızı hayranlık verici değil mi? Kameralar, ekran görüntüleri, içerik kaliteleri derken aldı başını gitti. Fakat tek gelişme bunlarda yaşanmıyor. Biz farkında olmasak bile aslında aktarım teknolojileri de hızla gelişiyor. Mesela yakında 5G ile tanışacağız. Bir de VoLTE var. Eminiz VoLTE nedir duymamış olsanız bile akıllı telefonunuzun ekranında küçük bir logo ya da yazı olarak gördünüz. 

22.09.2023 00:00:17 tarihinde yayınlandı.

Teknolojinin gelişme hızı hayranlık verici değil mi? Kameralar, ekran görüntüleri, içerik kaliteleri derken aldı başını gitti. Fakat tek gelişme bunlarda yaşanmıyor. Biz farkında olmasak bile aslında aktarım teknolojileri de hızla gelişiyor. Mesela yakında 5G ile tanışacağız. Bir de VoLTE var. Eminiz VoLTE nedir duymamış olsanız bile akıllı telefonunuzun ekranında küçük bir logo ya da yazı olarak gördünüz. 

Bu tür terimlerden pek haberi olmayan biriyseniz VoLTE yazısını görünce aman başımıza gelmesin diye endişe etmiş olabilir ama merak etmeyin, bu yazı aslında ses aktarım kalitenizi gösteriyor. Çünkü biz sadece internet bağlantısını iyileştiriyor zannetsek bile 4G olarak bildiğimiz LTE, ses aktarım kalitesini de üst düzeye taşıyor. Gelin VoLTE nedir, ne işe yarar gibi sorular üzerinden bilmeniz gereken önemli noktaları görelim.

Voice Over LTE, kısaca VoLTE sistemini direkt Türkçeye LTE Üzerinden Ses olarak çevirmemiz mümkün. Adından da anlaşılacağı üzere VoLTE, 4G olarak bildiğimiz LTE ağı üzerinden gerçekleştirilen bir ses aktarım sistemi ve kablosuz iletişim standardıdır. 2G ve 3G ağlarında olmayan bu sistem, 4G yani LTE uyumlu ya da 5G uyumlu tüm akıllı telefonlarda kullanılmaktadır. 

Akıllı telefonlar ilk çıktığı günden beri belirli bir kablosuz veri aktarım standardı kullanırlar. GPRS ile başladı, 2G, 3G, 4G yani LTE derken yakın zamanda 5G ile tanışacağız. Bu sistemlerin tanıtımı genel olarak yüksek kalitede internet üzerinden yapılıyor. Ancak bu sistemler aynı zamanda ses aktarım kalitesini de etkiliyor. Yani 4G hızında internet gibi VoLTE de 4G kalitesinde ses aktarımıdır. 

Ses konusu biraz karışık olduğu için bunu görüntü kalitesi üzerinden anlatmak en doğrusu olacak. 3G kalitesinde yaptığımız çağrılardaki ses kalitemizi HD görüntü olarak düşünelim. VoLTE kalitesinde yaptığımız çağrılardaki ses kalitesi ise Full HD görüntüdür. Yani ses çok daha temizdir, karşı tarafı daha iyi anlarız, arka plandaki rahatsız edici seslerin etkisi daha azdır. 

VoLTE aramaları, önceki ses aktarım standartlarına göre çok daha hızlı bir bağlantı sağlar. Bunun yanı sıra kapsamı alanını da genişletir. Şöyle ki belirli bir 4G ağı var ve VoLTE ilk olarak bu ağa bağlanmaya çalışıyor. Baktı olmuyor 3G ağına, yine olmuyor 2G ağına bağlanıyor. Yani bağlantı ağı seçenekleri geliştiği için kapsama alanı da genişlemiş oluyor. Zaten 4G frekansı 3G ve 2G ağından çok daha geniş bir spektrumda erişim sağladığı için kendi ağı bile yeterince geniş. Bugün pek kullanılmayan 2G ağı daha çok VoLTE genişlemesi için kullanılıyor.  

VoLTE aramaları sırasında kullanılan ağa bağlanmak çok daha kolay olduğu için akıllı telefon işlemcisi bu konuda büyük bir zorluk çekmiyor ve bu nedenle de çok fazla enerji tüketmiyor. Tabii burada öyle çok da ahım şahım bir tasarruftan bahsetmiyoruz ama yine de telefonun pil ömrüne iyi geleceğini söylemek mümkün.

Şöyle düşünün, 4G ağınız var ama ses aktarımınız 4G değil. Ne olacak? Telefonla arama yaptığınızda ağınız 3G’ye geçiş yapacak ve o sırada internet bağlantısı ile çalışan her şey de bir anda 3G ağı üzerinden işlem yapacak. Yani VoLTE aslında 4G internet bağlantısı ile sesli aramalar arasındaki uyumu sağlıyor.


Kaynak webtekno.com

 

Twitter Kurucusu Jack Dorsey’den “Trump’ın Banını Açacağım” Diyen Elon Musk’a Destek (E Sen Banlamadın mı Zaten?)

Dün sizlerle paylaştığımız bir haberimizde Elon Musk'ın Twitter'dan banlanan eski ABD Başkanı Donald Trump ile ilgili açıklamalarından bahsetmiştik. Milyarder iş insanı tarafından yapılan açıklamalarda Donald Trump'ın Twitter'daki banının kaldırılabileceği ifade edilmişti. Şimdiyse bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Twitter kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey'den dikkat çeken bir açıklama geldi.

Saman Alevi Gibi Yayılan ‘Havrita’ Tartışmaları Hakkında Tüm Gerçekler: Kime Güveneceğimizi Şaşırdık!

Havrita isimli uygulama ve internet sitesi, geçtiğimiz hafta sonu boyunca ciddi bir gündem yarattı. Ana görüş #HavritaKapatılsın üzerinde yoğunlaşsa da bu çağrılarda kullanılan görüntülerin bazılarının gerçekleri yansıtmadığı tespit edildi. Uygulamayı destekleyenler de başıboş köpeklerin insan hayatına tehdidi üzerine yoğunlaşan #HavritaHayatKurtarır çağrısı üzerinde birleşmiş durumda.

SpaceX, Hareket Hâlindeki Araçların Yüksek Hızda İnternete Bağlanmasını Sağlayacak Çanak Antenini Satışa Sundu

Elon Musk yönetimindeki uzay şirketi SpaceX, geçtiğimiz yıllarda dünyanın dört bir yanına ucuz ve hızlı uydu internet hizmeti sunmak için ‘Starlink’ isimli projesini başlattı. Uydu takımyıldızı için sürekli yörüngeye uydu gönderen şirket, toplam sayıyı 3500’ün üstüne çıkarmayı başardı. Yakın zamanda da hizmetin ilk kez bir Asya ülkesinde kullanılmaya başladığı duyuruldu.

Facebook, Manavgatta Bulunanların İyi Olup Olmadıklarını Soruyor

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook, Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan ve Türkiye'nin yüreğini dağlayan orman yangınlarıyla ilgili harekete geçti. Kritik olaylarda devreye aldığı "Güvenlik Durumu Kontrolü" özelliğini Manavgat'ta aktifleştiren platform, bu sayede insanların güvende olup olmadıklarını bildirmelerine yardımcı olacak. Elbette bunun için, internet bağlantısının sağlıklı bir şekilde çalışıyor olması gerekiyor.