Akıllı Telefonlardaki Yüz Tanıma Sistemleri Söylenildiği Kadar Güvenli mi?

Akıllı telefonlarımızda ya da diz üstü bilgisayarlarımızda çok yakın bir zamana kadar şifre, desen ya da PIN kullanırken son yıllarda yüz tanıma sistemlerini kullanmaya başladık. Yüz tanıma yöntemiyle kilit açmanın oldukça yaygınlaşması, bir takım güvenlik endişelerini beraberinde getirdi.

22.02.2022 10:15:16 tarihinde yayınlandı.

Akıllı telefonlarımızda ya da diz üstü bilgisayarlarımızda çok yakın bir zamana kadar şifre, desen ya da PIN kullanırken son yıllarda yüz tanıma sistemlerini kullanmaya başladık. Yüz tanıma yöntemiyle kilit açmanın oldukça yaygınlaşması, bir takım güvenlik endişelerini beraberinde getirdi.

Gelişen teknolojiye rağmen tüm yüz tanıma uygulamaları eşit derecede güvenli değil. Bazıları çalışma prensibine bağlı olarak diğerlerine göre daha güvenli olabilir. Günümüzde yaygın kullanılan yüz tanıma sistemlerine inceleyerek hangi sistemin daha güvenli olduğuna birlikte karar verelim.

Yüz tanımaya dayalı kilit açma yöntemlerinin ilk örneği olan kamera tabanlı yüz tanıma sistemi, adından da anlaşılacağı gibi cihazın ön kamerasında yüzün tanımlanmasıyla çalışır. Bu teknikte yüzünüzü tanımlamak için öncelikle farklı açılardan fotoğraflarınızı çekmelisiniz. Sistem, fotoğraflardan yararlanarak bir yazılım algoritması geliştirir. Özellik etkinleştirildikten sonra cihazın kilidinin açılacağı durumlarda, ön kameradan gelen canlı görüntü verileri ile sistemde kayıtlı veriler karşılaştırılarak çalışır. Genellikle android cihazlarda kullanılır.

Sistem yazılım algoritmalarına dayalı olduğu için her zaman mükemmel sonuçlar vermez. Ortamda bulunan farklı aydınlatma koşulları, görünümdeki ufak değişiklikler ya da çeşitli aksesuarlar sistemin başarısız olmasına sebep olabilir.

İLGİLİ HABER Intelden Milyonda Bir Hata Yapan Yüz Tanıma Cihazı: RealSense ID

Bu sistemde akıllı telefonlarda yer alan ön kameraların yanı sıra kızılötesi sensörlere ihtiyaç duyulur. Bu sistemin yöntemi de kameralı yüz tanımına sistemine benzer ancak kızıl ötesi spektrumda yüzün iki boyutlu resmini çekmesiyle öne çıkar. Bu yöntem diğerine göre daha avantajlıdır çünkü bu sistemde yüzün aydınlatılmasına ihtiyaç yoktur, loş ortamlarda bile çalışabilir. Ayrıca bu kameralar görüntüyü oluşturmak için termal enerji ve ısıya ihtiyaç duyduğu için farklı bir kişinin telefona erişmesi konusunda daha korunaklıdır. Genellikle Microsoft sistemine sahip diz üstü bilgisayarda kullanılır.

Apple’ın Face ID sistemi de kızılötesi tabanlıdır. Üç boyutlu görüntü oluşturmaya dayalı bir sensör kullanır. Face ID yüzün binlerce detayını aydınlatıcı ve nokta projektörü kullanarak ölçer. Kızılötesi sensör bu noktaların nasıl yerleştiğini inceleyerek bir derinlik haritası oluşturur. 3D sistemler karanlıkta da çalışabilir ve hata yapması çok daha zordur. 2D kızılötesi sistemler sadece ısı ararken, 3D sistemler derinlik bilgine de ihtiyaç duyar. Bu sebeplerle de 2D sensörlere göre çok daha işlevseldir.

İLGİLİ HABER ABDde Yüz Tanıma Teknolojisi Nedeniyle Suçsuzken Tutuklanan Bir Adam, Polise ve Savcıya Dava Açtı

Biyometrik verilerin elektronik olarak saklanması güvenlik ile ilgili pek çok soru işaretini akıllara getirebilir. Ancak endişelenecek kadar ciddi bir durum yok. Biyometrik kilit açma yöntemlerini bünyesinde bulunduran işletim sistemleri, yüz özellikleri ve parmak izleri gibi hassas verilerin güvenli bir şekilde saklanması için güçlü önlemler alır. Akıllı telefonlar ya da diz üstü bilgisayarlarda, biyometrik veriler cihaz sisteminde yer alan güvenli bir donanım parçasında şifrelenerek ve izole edilerek saklanır.


Kaynak webtekno.com

 

Dünyanın En Prestijli Turnuvası "FIFAe Nations Cup 2023" Başlıyor: eMilli Futbol Takımımız, Bugün İlk Maçına Çıkıyor!

FIFA’nın en prestijli turnuvalarından biri olarak bilinen FIFAe Nations Cup 2023’te eMilli Futbol Takımımız, bugün akşam saat 20.00’da ilk maçına çıkıyor. Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen turnuvada millilerimiz sırasıyla; Avustralya, İspanya, Brezilya, Portekiz ve Singapur ile mücadele edecek. 

Otobüs ve Uçak Bileti Almayı Unutturan Blablacar Benzeri 7 Uygulama

Son dönemde özellikle artan uçak bileti fiyatları, insanları otobüs ve trenle yolculuk yapmaya itiyor. Ama uçak bileti fiyatları kadar olmasa da otobüs bileti fiyatları da bir hayli yüksek. Ayrıca her geçen gün yakıt masrafları da artınca arabası olanlar dahi yapacakları uzak yolculuklarını nasıl yapacağını düşünüyorlar. Ama artık gelişen teknolojinin işe yaradığı bir konu daha var. O da çok daha ucuza yolculuk yapabilmek. Hem de yeni insanlarla tanışarak.

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonundan Ayrılacağını Resmen Duyurdu!

Ukrayna’ya saldırmasıyla birlikte Batının yaptırımlarıyla karşılaşan Rusya, uzayda da ilişkileri germişti. Öyle ki halihazırda sonu planlanan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), son olarak geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın tehdit niteliğinde bir videosuna konu olmuştu. Söz konusu videoda Rus kozmonotların ISS’ten kendi modülleriyle birlikte ayrıldığı görülüyordu.

Elon Musk’ın ‘Beyin Çipi’ Şirketi Neuralink, Maymunlara İşkence Etmekle Suçlanıyor: Ölümcül Deneyler Yapılıyor

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, 2020 yılında ‘beyin çipi’ projesi Neuralink’in ilk tanıtımını gerçekleştirmişti. Beyne implante edilebilen beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren şirket, 2021 yılı başlarında da bu cihazın maymunlar üzerindeki deneylerde başarılı olduğunu gösteren bir video paylaşmıştı.