Aydan Getirilen Numunelerden Biri, 50 Yıl Sonra Açıldı: NASAnın Ay Misyonu İçin Önemli Veriler Sunacak

Ay’a en son 1972 yılında ayak basılmış, astronotlar ile birlikte metal tüplerle Ay zemininden alınan toprak ve kaya örnekleri de Dünya’ya dönmüştü. Getirilen bu örneklerin bazıları üzerinde incelemeler yapılmak üzere açılırken, bazıları da o zamandan beri getirildikleri metal tüplerde korunmaya devam ediyor. 

13.03.2022 23:30:16 tarihinde yayınlandı.

Ay’a en son 1972 yılında ayak basılmış, astronotlar ile birlikte metal tüplerle Ay zemininden alınan toprak ve kaya örnekleri de Dünya’ya dönmüştü. Getirilen bu örneklerin bazıları üzerinde incelemeler yapılmak üzere açılırken, bazıları da o zamandan beri getirildikleri metal tüplerde korunmaya devam ediyor. 

Numuneleri Dünya’ya getiren Apollo astronotları Eugene Cernan ve Harrison "Jack" Schmitt belki de bu örneklerin NASA'nın Johnson Uzay Merkezi'ndeki özel bir laboratuvarda 10 başkanlık yönetimi boyunca saklanacağını düşünmemişti; ancak uzay ajansı, tüpün bozulmamış içeriğini koruyacak teknoloji ilerleyene kadar bekledi. Ve o örneklerden birisi, yarım asırlık bekleyişin ardından kısa süre önce açıldı. 

Ay’dan Dünya’ya geldiği metal kabın içinde 50 yıldır kilitli olan ve insanlığın elinde kalan son Ay örneklerinden olan numune 73001 kısa bir süre önce açıldı. Numunenin açılmasına dair açıklamalarda bulunan NASA’nın Apollo numune küratörü Ryan Zeigler, “Cihazların daha iyi olmasını bekliyorduk” şeklinde kaydetti. 

Yine de tahmin edebileceğiniz üzere son derece nadir olan numunenin mührünü açma kararının adından bilimsel merak ve teknolojik ilerlemeden daha fazlası bulunuyor. NASA, Ay' bir sonraki insanlı görev için güçlü Uzay Fırlatma Sistemi olan yeni bir megaroket inşa ediyor ve bu on yılın sonunda Ay’a, özellikle de Ay'ın 'karanlık' tarafına ayak basmayı planlıyor. Bunun için de NASA, bu numunelerin yardımına ihtiyaç duyuyor. 

1969 ve 1972 yılları arasında toplanan tüm ay örnekleri Ay’ın ekvatoruna yakın olan tarafından elde edilmişti. Ancak NASA, değerli kaynaklar (hidrojen, oksijen ve buz gibi) aramak için farklı bir bölgeye yönelmeden önce, Ay'dan hangi gazların sızdığını ve Apollo astronotları tarafından toplanan ekvator kayasında tam olarak ne olduğunu bilmek istiyor. Yani NASA'nın Güney Kutbu'nda neler keşfedilebileceğini ölçmesi ve bu yeni bölgedeki kaynakların ne kadar farklı veya değerli olduğunu karşılaştırması gerekiyor. 

İşte tam olarak bu noktada da 50 yıldır mühürlü olan 73001 numunesinde biriken gazlar devreye giriyor. Konuya dair Zeigler, "Bu bize Ay'dan hangi gazın sızdığını öğrenmek için en iyi şansı veriyor" şeklinde kaydediyor. 

İLGİLİ HABER Ay Yüzeyinde İnsan ve Kargo Taşıyacak Araç Tanıtıldı: Geldik Gezegende Yoktunuz


Kaynak webtekno.com

 

İlk Kez Bir Tweet, Paylaşıldıktan Sonra Düzenlendi: Twitterın Tweet Düzenleme Özelliğinin Detayları Belli Oldu

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, uzun bir süredir tweet düzenleme özelliği üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Getiğimiz dönemlerde, bu özelliğin nasıl görüneceğine dair birkaç bilgiye erişmiş olsak da özelliğin tüm detaylarıyla ilgili bilgi sahibi olamamıştık. Şimdiyse bu konuyla ilgili çok önemli bir gelişme yaşanmış durumda.

Pandemi Döneminde 200.000 Hacker İlanı Açıldı: İllegal İş Arayanların da Sayısı Arttı

Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte internetteki güvenliğimiz de hızla tehlikeye girmeye başladı. Pek çok dolandırıcılık yönteminin yanı sıra sahte alışveriş siteleri aracılığıyla kredi kartı dolandırıcılıkları ve şirketlerin hacklenmeleri nedeniyle kişisel verilerinizin ihlali de günümüzün “sıradan” dolandırıcılıklarından birisi olmuş durumda. Özellikle pandemi döneminde pek çok insan eve kapanmış ve market alışverişini bile internetten yapmaya başlamıştı. Durum böyle olunca internet ortamındaki güvenliğimiz çok daha önemli bir konuma gelmişti.

Google, Yazdığınız Bir Şeyi Aşırı Gerçekçi Fotoğraflara Dönüştüren Yapay Zekasını Tanıttı: İşte Hayran Kalacağınız Eserler

ABD merkezli teknoloji devi Google, yapay zekanın sınırlarını zorladığı yeni teknolojisi Imagen'ı duyurdu. Bir metni görüntüye dönüştürmeye yarayan Imagen, bu özelliği sayesinde benzersiz görüntülerin otomatik olarak oluşturulmasını sağlıyor. Imagen'ın kullanılabilmesi için gerekli olan tek şey ise anlaşılır bir metin yazmak.

Kullanmak Zorunda Kalmamanızı Umduğumuz Anlık Deprem Tahmini Yapan 9 Uygulama

Artık bir klişeye dönüşmüş olsa da doğru, Türkiye bir deprem ülkesidir. Maalesef bu gerçeği çok acı tecrübelerle öğrenmek zorunda kaldık. Ülkemizde AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumlar anlık deprem tahmini yapıyor ve bunu internet siteleri ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşıyorlar. Ancak bu platformlar, anlık deprem tahmini için bir bildirim göndermiyor ve kullanıcıları hızla haberdar edemiyor.