Bilgisayardan Cep Telefonuna Kadar Pek Çok Cihazda Gördümüz Java Aslında Nedir, Ne İşe Yarar?

Bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisi olmasanız bile mutlaka Java nedir duymuşsunuzdur. Çünkü neredeyse kullandığımız tüm dijital cihazlarda, internete bağlı olsun ya da olmasın Java ile hazırlanmış uygulamalarla karşılaşıyoruz. Eğer bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisiyseniz zaten Java’ya hakim olmanız gerekiyor çünkü uzun zamandır uygulama geliştirmenin yolu Java’dan geçiyor.

1.03.2022 08:30:18 tarihinde yayınlandı.

Bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisi olmasanız bile mutlaka Java nedir duymuşsunuzdur. Çünkü neredeyse kullandığımız tüm dijital cihazlarda, internete bağlı olsun ya da olmasın Java ile hazırlanmış uygulamalarla karşılaşıyoruz. Eğer bir yazılımcı ya da uygulama geliştiricisiyseniz zaten Java’ya hakim olmanız gerekiyor çünkü uzun zamandır uygulama geliştirmenin yolu Java’dan geçiyor.

Java nedir sorusunun yanıtı biraz karmaşık çünkü Java hem bir programlama dili hem bir bilgi işlem platformu hem de son kullanıcının uygulama çalıştırmak için kullanabileceği bir yazılım. Yani bu açıdan bakarsak Java, geçmişte olduğu gibi bugün de dijital dünyamızı şekillendiriyor ve gelecekte de şekillendirecek gibi görünüyor. Gelin Java nedir, ne işe yarar gibi merak edilen soruların yanıtlarını tüm detaylarıyla inceleyelim.

Sun Microsystems tarafından geliştirilmiş olan Java ilk kez 1995 yılında piyasaya sunuldu. Java; geniş kullanım alanına sahip, sınıf tabanlı, nesne yönelimli olarak tanımlanan bir programlama dilidir. Java aynı zamanda uygulama geliştirme ve çalıştırma çalışmaları yapılan bir bilgi işlem platformudur. Java ayrıca son kullanıcının ücretsiz olarak indirerek kullanabileceği bir uygulama çalıştırma yazılımıdır. 

Java, uzun yıllardır kullanılan bir programlama dili olduğu için yıllar içinde pek çok farklı güncelleme aldı ve farklı sürümleri yayınlandı. Son olarak 2020 yılının Eylül ayında Java SE 15 sürümü yayınlandı. Kullanıcıların uygulama çalıştırmak amacıyla indirecekleri yazılım ise Java 8 sürümüdür. 

Kullanıcıların uygulama çalıştırmak için kullanacakları Java yazılımı Java Runtime Environment kısaca JRE olarak adlandırılırken, uygulama geliştiricilerin kullandığı bilgi işlem platformu Java Virtual Machine kısaca JRM olarak adlandırılmaktadır. Uygulama geliştiricilerin kullanabileceği bir de Java Development Kit kısaca JDK aracı vardır. Buradaki bağlantı üzerindeki Java resmi internet sitesine girerek tüm bu hizmetlere ulaşabilirsiniz. 

Java ile uygulama geliştirebilir, bu uygulamayı test edebilir ve kullanıcının bu uygulamayı kullanabileceği altyapıyı sunabilirsiniz. Bu noktada Java ne işe yarar değil de Java ile neler yapılır diye sormak çok daha makul olacaktır. Java ile yapabileceklerinizden bazıları şu şekilde;

Java programlama dilini ve diğer Java hizmetlerini kullanmanın öne çıkan avantajlarından bazıları bu şekilde. Elbette kullanıcıya ve uygulamanın geliştirileceği platforma göre bu listeye farklı avantajlar eklenebilir ya da avantaj olarak görülen özellikler dezavantaja dönüşebilir. Ancak yine de avantajların her zaman baskın geldiğini söylemek mümkün.

Java programlama dilinin temel işlevlerini sunan Java Standard Edition, kısaca Java SE; bütün türleri ve nesneleri en üst düzey sınıflar için tanımlar. Ağ oluştururken, güvenlik amacıyla, veritabanı erişimi için, grafik kullanıcı birimi GUI oluştururken ve XML ayrıştırırken kullanabilirsiniz.

Daha üst düzey bir hizmet veren Java Enterprise Edition, kısaca Java EE; yüksek düzeyde ölçeklendirilebilen, daha büyük ölçekli, çok katmanlı ve güvenli ağ uygulamaları geliştirmek amacıyla kullanılır. Java EE ile geliştirilen uygulamalar daha güvenilirdir ve daha geniş çalışma zamanı ortamı sunar.


Kaynak webtekno.com

 

FC 24te Sadece Bir Futbolcuda Görülen Çileden Çıkaran Bir Bug Tespit Edildi!

Electronic Arts'ın 29 Eylül itibarıyla tüm oyuncuların erişimine açılacak futbol oyunu EA SPORTS FC 24, şu an için Ultimate sürüm satın alan oyuncular için erken erişime açıldı. Hâl böyle olunca futbol tutkunu oyuncular, son günlerde EA SPORTS FC 24'e odaklanmış durumdalar. Oyunla ilgili gelen ilk haberlerse çok da iyi değil. Daha ilk günden garip, bir o kadar da komik bir bug tespit edildi. Bug'ın farkında olan Electronic Arts, düzeltme çalışmalarına başladı.

Google, Türkiyede Depremleri Saniyeler Öncesinden Haber Veren Sisteminin Detaylarını Paylaştı

Ülkemizdeki Android telefon kullanıcıları, son olarak geçtiğimiz haftalarda Google’ın hayat kurtarma potansiyeli yüksek bir uygulamasını birinci gözden deneyimlemişlerdi. Antalya’da gerçekleşen 5,3’lük depremin sarsıntısı henüz hissedilmeye başlamadan önce kullanıcılar, deprem olacağına dair bildirim almışlardı ve saniyeler sonra sarsıntı hissedilmeye başlamıştı.

Kullanmak Zorunda Kalmamanızı Umduğumuz Anlık Deprem Tahmini Yapan 9 Uygulama

Artık bir klişeye dönüşmüş olsa da doğru, Türkiye bir deprem ülkesidir. Maalesef bu gerçeği çok acı tecrübelerle öğrenmek zorunda kaldık. Ülkemizde AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumlar anlık deprem tahmini yapıyor ve bunu internet siteleri ile sosyal medya platformları üzerinden paylaşıyorlar. Ancak bu platformlar, anlık deprem tahmini için bir bildirim göndermiyor ve kullanıcıları hızla haberdar edemiyor.

Instagrama 3D Reklam Özelliği Geliyor: Ürünleri Elimizdeymiş Gibi Deneyimleyebileceğiz!

Instagram, insanların sadece fotoğraflarını ve güzel anlarını paylaştığı bir platform olmaktan çoktan çıktı. Neredeyse önümüzde çıkan her gönderide bir reklam veya işbirliği ibaresi görüyoruz. Instagram çok büyük bir satış gücüne sahip ve tek bir paylaşımla çok fazla insana ulaşabilme olanağı sunuyor. Hal böyleyken de reklamlarla dolu olması tabii ki oldukça normal.

CIAin de Siber Güvenlik İçin Reklam Engelleyici Kullandığı Ortaya Çıktı

Pek çok insan reklam engelleyici uygulamalar kullanıyor. Genel olarak sağdan soldan çıkan reklamların rahatsız ediciliğini bir kenara bırakırsak, pek çok kişi bu uygulamaları aslında siber güvenlik için de kullanıyor. Zira kötü niyetle kullanılabilen bazı reklamlar bilgisayarlara sızılmasına ya da hassas bilgilerin sızdırılmasına neden olabiliyor.