Bir İnternet Sitesinin Olmazsa Olmazı Hosting Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternet sitesi kurmanın birkaç temel adımı vardır. Alan adı alırsınız, site içeriğini paylaşacak bir sunucuya yüklersiniz ve gerekli tasarımları yaparsınız. Sunucu adımı son derece önemlidir çünkü internet sitesi üzerinden ziyaretçilerinizin göreceği verilerin bir yerde saklanması ve her an yayınlanabilir durumda olması gerekir. İşte tam da bu noktada ücretli ve ücretsiz şekilde alabileceğiniz hosting hizmeti devreye giriyor.

24.02.2022 23:00:30 tarihinde yayınlandı.

İnternet sitesi kurmanın birkaç temel adımı vardır. Alan adı alırsınız, site içeriğini paylaşacak bir sunucuya yüklersiniz ve gerekli tasarımları yaparsınız. Sunucu adımı son derece önemlidir çünkü internet sitesi üzerinden ziyaretçilerinizin göreceği verilerin bir yerde saklanması ve her an yayınlanabilir durumda olması gerekir. İşte tam da bu noktada ücretli ve ücretsiz şekilde alabileceğiniz hosting hizmeti devreye giriyor.

Hosting, internet sitesi sahiplerine bir sunucu verir. Site sahibi içeriğini bu sunucuya yükler ve bu sayede internet sitesini ziyaret eden kullanıcıların her zaman bu içeriğe ulaşabildiğinden emin olur. Elbette, ödediğiniz ücrete göre hosting sağlayıcınız size çok daha farklı hizmetler de sunabilir. Gelin hosting nedir biraz daha yakından bakalım ve bu hizmeti alırken dikkat etmeniz gerekenleri görelim.

Barındırma hizmeti olarak dilimize çevrilen hosting; bir internet sitesindeki içeriklerin sitenin ziyaretçileri tarafından erişilebilir bir bilgisayarda yani sunucuda tutulmasıdır. Yani bir internet sitesini açtığınız zaman gördüğünüz her şey, 7 / 24 açık ve internete bağlı bir bilgisayardan gelerek karşınıza çıkar.

Şöyle düşünelim; elinizde bazı görseller, yazılar ve videolar var. Bunları USB belleğinizde saklıyorsunuz ve erişmek istediğiniz zaman bu belleği bilgisayarınıza bağlıyorsunuz. Hosting hizmetinde durum şöyle; site sahibi içeriklerini sunucuya yüklüyor, ziyaretçi siteyi açtığı zaman tıpkı bilgisayara bellek bağlamış gibi sunucudaki içeriğe ulaşıyor. Yani sunucu, internet üzerinden ulaşılabilir bir depolama alanı sağlıyor. 

Hayal bile edemeyeceğimiz kadar büyük veriye sahip olan internet sitelerinin kendilerine ait sunucuları vardır. Ancak daha küçük internet siteleri ya da bloglar için bu tür bir sunucu satın almak pek de mantıklı olmadığı için hosting hizmetleri vardır. Hosting sağlayıcı, ücretli ve ücretsiz paketler üzerinden internet sitesi sahiplerine gerekli bu alanı sağlar.

Hosting hizmetini bugün artık aşina olduğumuz bulut depolama hizmetlerine benzetmek mümkün. Örneğin 10 GB alan sunan bir hosting hizmeti satın aldınız ve benimsitem.com ile yayına başladınız. benimsitem.com adresine giren tüm ziyaretçileriniz sizin bu 10 GB’lık alana yüklediğiniz içerikleri görürler. 

Hosting yalnızca depolama alanı sunmaz. Değişik hosting paketleri internet siteniz üzerinden e-posta adresi alınmasını sağlar, trafik akışınızı düzenler, tasarım yardımı verir, SEO desteği sunar. Elbette, tüm bunlar hangi hosting sağlayıcıyla çalıştığınıza ve ödediğiniz hizmet bedeline göre değişiklik gösterecektir.

Hosting hizmet sağlayıcısının tek bir sunucu üzerinden birden çok internet sitesine hosting hizmeti verdiği türdür. Sağlayıcının sunucu kapasitesine göre hosting hizmeti alan internet siteleri belirli bir bant genişliğiyle ve belirli ziyaretçi sayısıyla sınırlandırılırlar. 

Özel sanal sunucu ya da VPS sanal sunucu olarak adlandırılan hosting hizmetinde yine tek bir sunucu vardır ancak paylaşımlıdan farklı olarak bu sunucu sanal makinelere bölünmüştür. Yani hosting hizmeti alan birden çok internet sitesi olsa da her birinin kendine özel ve kontrol sahibi olduğu bir alanı vardır.


Kaynak webtekno.com

 

Apple, iPhone 14ün Polisleri Çileden Çıkaran Özelliğini Nihayet Düzeltiyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple, iPhone'lar için yayınladığı son işletim sistemi iOS 16'nın iOS 16.2 kodlu geliştirici beta sürümünü resmen yayınladı. Bu yeni beta sürümle son kullanıcılara sunulacak yeni özellikler test edilmeye başlandı. iOS 16.2 ile ilgili gelen ilk haberler ise Apple'ın yeni özellikler arasında yer alan kaza algılama özelliği ile ilgili yeni planlarının olduğunu gözler önüne seriyor.

Microsoft, Bingin ChatGPT Özelliğine Reklam Ekleyecek (Aman Vakit Kaybetme)

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, bundan kısa bir süre önce kendi arama motoru Bing'e ChatGPT entegrasyonu getirdi. Şimdilerde bu özellik pek çok kişi tarafından aktif olarak kullanılıyor. Bunu fırsat bilen şirket, Bing'in sohbet botu ile ilgili bir karar aldığını duyurdu. Microsoft üst düzey yöneticilerinden Yusuf Mehdi tarafından yapılan açıklamada, sohbet botuna reklam ekleneceği ifade edildi.

iPhone Kullanıcılarını İsyana Sürükleyen Wi-Fi Bağlanmıyor Sorunu Nasıl Çözülür? Tüm Yöntemleriyle Açıklıyoruz

Apple tarafından geliştirilen iOS işletim sistemine sahip iPhone akıllı telefonlar, günümüzde kullandığımız pek çok cihaz gibi internet bağlantısı olmadan pek de işe yarar cihazlar değiller. Mobil veri kullanarak da bir yere kadar, bu nedenle bir kablosuz Wi-Fi ağına bağlanmanız gerekiyor. Kolay bir işlem olmasına rağmen pek çok kullanıcı iPhone Wi-Fi sorunu nedeniyle istedikleri ağa bir türlü bağlanamıyor.

Microsoftun Bing Arama Motorunu Applea Satmaya Çalıştığı Ortaya Çıktı

ABD merkezli teknoloji devi Google, bir süredir ABD Adalet Bakanlığı tarafından açılan bir antitröst davası ile uğraşıyor. Bakanlık, Google'ın internet aramaları sektöründe kendini zirvede tutmak için rekabete aykırı hareket ettiğini ileri sürüyor. Google ise tahmin edebileceğiniz üzere suçlamaları reddediyor. Ancak dava süreci devam ettikçe teknoloji devleri arasında neler yaşandığını daha iyi anlama imkânı yakalıyoruz.