Bir Ekranın Fotoğrafını Çektiğimizde Neden Bu Tuhaf Şekiller Belirir?

Çıplak gözle baktığınızda gayet normal görünen bir ekran, fotoğrafta birtakım sebeplerden dolayı gökkuşağı renklerinde ve dalgalı bir desende görünür.

12.09.2022 02:45:14 tarihinde yayınlandı.

Çıplak gözle baktığınızda gayet normal görünen bir ekran, fotoğrafta birtakım sebeplerden dolayı gökkuşağı renklerinde ve dalgalı bir desende görünür.

Bu durum, bazı ekranlarda biraz daha farklı şekilde karşımıza çıkar. Özellikle CRT(tüplü olarak bilinen) monitörlerde "yatay ve kalın bir çubuk" hızlıca dikine doğru akmaya başlar (Mor ve Ötesi'nin Bir Derdim Var klibinde olduğu gibi).

Bunun sebebini açıklamadan önce, dijital cihazların ekranlarının çalışma mantığını açıklamamız gerekiyor. Aslında dizüstü bilgisayarınızın, monitörünüzün, TV'nizin veya telefonunuzun ekranı sürekli değişmektedir.

Tüm bu cihazların farklı hızlarda bir "yenileme hızı" vardır. Yenileme hızı, cihazın ekranındaki görüntünün saniyede ne sıklıkta değiştiğidir. Bu hız, ekranlara göre farklılık gösterir. Günümüzde genellikle aşağıdaki yenileme hızları kullanılır:

Ekranda inanılmaz derecede hızlı görünen, daha sonra beyninizin düzelttiği, ekranda bir şeyin gerçekten hareket ettiğini düşündüren çok sayıda kare geçer. Saniyedeki kare hızı ne kadar yüksek olursa hareket de ekranda o kadar inandırıcı görünür.

Burada "deklanşör(enstantane) hızının" nasıl çalıştığını bilmek gerekiyor. Deklanşör hızı, bir pozlama sırasında deklanşörün açık kaldığı süredir. Kameranızın, o fotoğrafı çekmek için ne kadar zaman harcadığı anlamına gelir. Ne kadar uzun sürerse, fotoğraf o kadar bulanık olur (hareketli bir nesnenin fotoğrafını çekmeye çalışıyorsanız).

Çoğu modern DSLR ve aynasız fotoğraf makinesi, 1/4000 ile 1/8000 arasında değişen çok hızlı bir deklanşör hızına sahiptir. Bu, kameranın görüntüyü yakalamasının saniyenin 1/8000'i kadar sürdüğü anlamına gelir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, TV/bilgisayar ekranınızdaki görüntü sürekli olarak 50Hz ile 360Hz arasında değişir. Kameralardaki deklanşör hızının nasıl çalıştığından da bahsettik. Şimdi bu bilgileri bir araya getirdiğimizde beyninizde bir ampul yanacaktır.


Kaynak webtekno.com

 

Kara Deliklerin Yıldızları Yuttuğu Anın Sesi Paylaşıldı

Sonsuz büyüklüğe sahip uzay halen tüm karanlığıyla büyük oranda bilinmezliğini korurken, uzayın en büyük gizemlerinden karadelikler hakkında yeni bir çalışma yapıldı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim insanlarından oluşan bir ekip, kara deliklerin yörüngesindeki yıldızlardan beslendiği anı sese dönüştürmeyi başardı.

Call of Duty Serisi Hakkında Duyunca Şaşıracağınız 7 Bilgi

Call of Duty serisi ilk oyunu 2003 yılında, o dönem çok meşhur olmayan Infinity Ward tarafından yayınlandı. Hiç kimse o zamanlar bu oyunun gerçek bir efsaneye dönüşeceğini tahmin etmedi ama öyle oldu. Bugün Call of Duty serisi ondan fazla oyunu, tarihi hikayeleri, can alıcı mekanları ve her oyunda garantisini verdiği aksiyon dolu maceralarıyla pek çok oyunseverin en gözde oyunu konumunda.

Samsung, Dünyanın En Küçük 200MP Kamerasını Duyurdu (Peki Gerek Var mı?)

Akıllı telefon dünyasında 108 MP kameralar henüz nispeten yeni sayılmalarına rağmen yeni standarta dönüşmüşken daha yüksek çözünürlükler için de çalışmalar sürüyor. Xiaomi ve Motorola gibi şirketlerin 200 MP kamera üzerinde çalıştığı bilinirken bu teknolojiye vakit ayıran bir diğer şirket de Samsung idi.

Bilim İnsanları, Deepfake Görüntülerini Tespit Edebilmenin Yeni Bir Yolunu Buldu

Son yıllarda yapay zeka algoritmalarının hayatımıza kattığı teknolojilerden biri de deepfake oldu. Başlangıçta merak uyandıran ve hepimizi heyecanlandıran bu teknoloji, pek çok etkileyici kullanım alanı olsa da aynı zamanda oldukça tehlikeli. Çünkü deepfake kullanılarak kişilerin görüntüleri uygunsuz videolarda, fotoğraflarda kullanılabiliyor. Bu da beraberinde pek çok sorun getiriyor.

Eski ByteDance Yöneticisinden Skandal TikTok İtirafı: "Çin İstediği Her Bilgiye Ulaşabiliyor"

Son yılların en popüler sosyal medya platformlarından TikTok, bir süredir pek çok ülkenin önemli gündem maddelerinden bir tanesi. Öyle ki başta ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere pek çok yerde, Çin hükümetinin TikTok verilerine erişebildiği savunuluyor. Hatta bu yüzden uygulamanın yasaklanması kararı da sık sık karşımıza çıkıyor. Yaşanan son gelişmeler ise bu tartışmaların daha çok alevleneceğini gözler önüne seriyor.