Bir Uygulama Yüklerken Karşımıza Çıkan EXE Dosyası Nedir, Nasıl Açılır?

Bilgisayar dünyasında kullandığımız her dosyanın kendine özel bir formatı vardır ve bu sayede çalışır. Bazıları epey karmaşık olan bu format türlerinden bazıları ise oldukça tanıdıktır. Mesela .exe uzantılı EXE dosyasını görmeyen yoktur. Çünkü .exe uzantılı EXE dosyaları, bilgisayarınıza yeni bir uygulama yüklemek istediğiniz zaman kullanmak zorunda olduğunuz yükleme dosyalarının formatıdır.

20.02.2022 14:30:26 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayar dünyasında kullandığımız her dosyanın kendine özel bir formatı vardır ve bu sayede çalışır. Bazıları epey karmaşık olan bu format türlerinden bazıları ise oldukça tanıdıktır. Mesela .exe uzantılı EXE dosyasını görmeyen yoktur. Çünkü .exe uzantılı EXE dosyaları, bilgisayarınıza yeni bir uygulama yüklemek istediğiniz zaman kullanmak zorunda olduğunuz yükleme dosyalarının formatıdır.

Yani EXE dosyası nedir pek çok kullanıcı biliyor ancak konu EXE dosyaları nasıl açılır olduğu zaman bazen kafalar karışabilir. Çünkü EXE dosyaları Windows için kullanılır ancak MacOS ve Android’de de açmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Gelin EXE dosyası nedir biraz daha yakından bakalım ve EXE dosyalarını açmak için uygulayabileceğiniz yöntemleri görelim.

.exe uzantılı Executable, kısaca EXE dosyası: Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınıza yeni bir uygulama kurmak istediğiniz zaman gerekli olan yükleme dosyasıdır. Küçük komut dosyalarını paketler ve dağıtır. Böylece hepsi tek bir dosya olarak kullanıcının eline ulaşır. EXE dosyaları sıklıkla Windows için kullanılsalar da MacOS ve Android işletim sisteminde de açmak mümkündür.

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızda EXE dosyası açmak için üzerine çift tıklamanız yeterli. Ancak dosyanın hasar aldığı durumlarda yukarıdaki adımları uygulayabilirsiniz. Eğer dosyanın hasarsız bir versiyonunu bulma şansınız varsa bu işlemlerle uğraşmanız gerekmez.

MacOS işletim sistemine sahip bilgisayarınızda EXE dosyası açma işlemi, adımlardan da anlayacağınız üzere biraz zor. Çünkü EXE dosyası MacOS için geliştirilmemiştir. Yine de mutlaka açmanız gerekiyorsa Wine uygulamasına ihtiyacınız vardır. Ancak Wine bile tüm EXE dosyalarını açamayabilir. 

Android işletim sistemine sahip mobil cihazınızda Inno Setup Extractor mobil uygulaması ile tıpkı Windows’ta olduğu gibi kolayca EXE dosyası açabilirsiniz. Ancak açılmıyorsa Windows Komut İstemi sayfasına benzeyen aFreeBox mobil uygulamasını indirmelisiniz. aFreeBox ile temel komutlar yazacak ve EXE dosyasını çalıştırabileceksiniz. Elbette, her iki yöntem de kesin sonuç vermeyebilir. 

Windows yükleme dosyalarının formatı olan .exe uzantılı EXE dosyası nedir, EXE dosyaları nasıl açılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve farklı işletim sistemlerinde uygulayabileceğiniz yöntemleri anlattık. Eğer hiçbir yöntem işe yaramıyorsa EXE dosyanız hasarlı olabilir.


Kaynak webtekno.com

 

SpaceX, 50den Fazla Starlink Uydusunu Daha Uzaya Gönderdi: Yörüngedeki Toplam Uydu Sayısı 3500e Yaklaştı!

Elon Musk, dünyanın ilk uzay internet hizmeti konusunda büyük adımlar atmaya devam ediyor. Musk’ın kurduğu SpaceX şirketi, dünyanın çevresinde bir modem ağı kurmayı hedefliyor. Savaşlar, doğal afetler gibi durumlarda insanların kesintisiz şekilde iletişim kurmasını ve internete girmesini isteyen Musk, neredeyse her ay yörüngeye uydu fırlatıyor.

Facebook, Akıllı Gözlüklerine Yüz Tanıma Teknolojisi Eklemeyi Düşünüyor

Sosyal medya devi olmanın yanı sıra bir teknoloji şirketi de olan Facebook, akıllı bir gözlük geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Ray-Ban ile birlikte artırılmış gerçeklik gözlüğü geliştiren şirketin gözlüğünü ne zaman göreceğimiz halen bilinmiyor. Bugünse bu gözlükte yer almasını bekleyebileceğimiz teknolojiye dair bir açıklama geldi.

Darbe Sonrası Yönetimi Orduda Bulunan Doğu Asya Ülkesi Myanmar, Kendi Dijital Para Birimini Çıkarmayı Planlıyor

Kripto paraların hızla yaygınlaşması sebebiyle birçok ülke, merkeziyetsizlik kavramına sahip olmayan, kendi dijital paralarını çıkarmayı ya da bu alanda ciddi adımlar atmayı planlıyor. Geçtiğimiz aylarda ülkemizde de bu konuda Dijital Türk Lirası konusunda bir adım atıldığını sizlere aktarmıştık. Bunun yanı sıra Çin, şu an devam eden Pekin 2022 kış olimpiyatlarında 'dijital yuan' kullanımına izin vermişti. Ayrıca Bahamalar, Ekim 2020’de merkez bankası dijital para birimini (CDBC) piyasaya süren ilk ülke olmuştu. Şimdi de bir Asya ülkesinden bu konuda bir adım geldi.

Müzik de mi Dinlemeyelim: YouTube, Discordun 560 Milyon Kullanıcısı Olan Müzik Botunu Banlayacak

Dünyanın en popüler çevrimiçi video platformu YouTube, özellikle de oyuncuların bir numaralı iletişim aracı olan Discord'a adeta savaş açmış durumda. Zira şirket, bundan yalnızca birkaç hafta önce Discord için geliştirilmiş bir bot olan ve YouTube'dan müzik çalınmasını sağlayan Groovy'yi devre dışı bırakma kararı almıştı. Şimdi benzer bir karar, oldukça popüler olan Rythm isimli bir bot için de alındı.