Bu Gezegenler Duymaya Alıştıklarımızdan Çok Farklı: Görünüşü ve Özellikleriyle Hem İlginç Hem Ürpertici 10 Gezegen

Uzay dediğimizde ucu bucağı olmayan, asla çözemeyeceğimiz gizemler aklımızda uyanıyor. Daha önce ismini bile duymadığımız ilginç gezegenler, yıldızlar ve daha birçok şey uzayda saklı. Bildiklerimizin dışında, bilmediğimiz milyonlarca detaya ve gizeme sahip uzayın derinlerine inmeye çalıştık. Bununla birlikte birbirinden farklı özelliklere sahip gezegenlerle de karşılaştık. 

7.08.2022 04:30:21 tarihinde yayınlandı.

Uzay dediğimizde ucu bucağı olmayan, asla çözemeyeceğimiz gizemler aklımızda uyanıyor. Daha önce ismini bile duymadığımız ilginç gezegenler, yıldızlar ve daha birçok şey uzayda saklı. Bildiklerimizin dışında, bilmediğimiz milyonlarca detaya ve gizeme sahip uzayın derinlerine inmeye çalıştık. Bununla birlikte birbirinden farklı özelliklere sahip gezegenlerle de karşılaştık. 

Dünyamızdan milyonlarca hatta milyarlarca kilometre uzaklıkta olan gezegenler, Güneş Sistemimiz'de bulunan gezegenlere göre daha da merak uyandırıyor. Bu gezegenlerin arasında potansiyel olarak yaşanabilir, tamamiyle okyanusla kaplı gezegenler olmak üzere toplamda 10 adet gezegen mevcut. Elbette, bunlar yalnızca bizim bildiğimiz kadarı. Gelin hep birlikte büyük bir gizeme sahip bu ilginç gezegenler listesine göz atalım.

Dünyamızdan yaklaşık 434 ışık yılı uzaklıkta olan ve Satürn’e benzemesiyle bilinen J1407b gezegeni, Satürn’ün sahip olduğu halkaların yaklaşık 640 katı büyüklüğünde halkalara sahip. Bu nedenle, kendisi Süper Satürn olarak adlandırılıyor. Bu gezegen o kadar büyük ki, eğer Satürn yerine J1407b olsaydı, gökyüzüne baktığımızda bu gezegenin halkalarını rahatlıkla görebiliyor olurduk. Ötegezegen sayılan bu gezegenin yörüngesinde bulunan halkalarda bir boşluk bulunuyor. Yalnızca bu boşluğa Mars büyüklüğünde bir gezegen daha sığabilir.

Bizden 192 trilyon kilometre uzaklıkta bir gezegen düşünün. Bir yanı saniyeler içinde sizi kavuracak kadar sıcak, bir yanı ise yine saniyeler içerisinde sizi buz kütlesine çevirecek kadar soğuk. Bu gezegenin kütlesinin dünyadan 5 kat, yarıçapının ise 1.5 kat daha büyük olmasıyla birlikte, gezegenin iki ucunu birleştiren noktada yaşamın olabileceği söyleniyor. Dünya’ya en yakın yıldızlardan birisi olan Gliese 581c, dünyanın etrafında 13 günde bir tam tur dönebilmektedir.

2008 yılında bu gezegene bir radyo mesajı gönderildi. Gönderilen radyo mesajı, tahminlere göre 2029 yılında Gliese 581c’ye ulaşacak.

Tamamiyle su kaplı ve tek bir toprak parçasının bile bulunmadığı Gj 1214b gezegeni, bizden 40 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Dünya’nın 3 katı büyüklüğünde olan bu gezegende zaman daha farklı biçimde ilerliyor. Güneşin çevresinde tam tur dönmesi 38 saat süren Gj 1214b’de, Harvard tarafından özel bir teleskop ile görüntülenerek keşfedilmiştir. Gj 1214b gezegeninde hava sıcaklığı ise 230 derece.

Bir araştırma grubu tarafından 2004 yılında keşfedilen ve 2007 yılında gözlemlenebilen Gliese 436b gezegeni, güneşe olan yakınlığı ile birlikte 439 derece sıcaklığa sahip. Yüzeyi tamamiyle buzla kaplı olan bu gezegen, güneşe Merkür’den tam 15 kat daha yakın. Dünyamıza ise 30 ışık yılı uzaklıkta. 439 derece sıcaklığa sahip bu gezegenin yerçekimi gücü o kadar yüksek ki, su buharını sıkıştırabilir. Bu sayede her ne kadar sıcaklığa maruz kalırsa kalsın, yüzeyi bir buz tabakasından ibaret.


Kaynak webtekno.com

 

Instagrama Video Paylaşan Herkesin Para Kazanabileceği Hediyeler Özelliği Geliyor: İşte İlk Bilgiler

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Instagram'ın, Reels videosu paylaşan tüm kullanıcıların para kazanabilmesini sağlayacak yeni bir özelliği ortaya çıktı. Gelin hep birlikte, Instagram'ın "Hediyeler" olarak isimlendirilen yeni özelliğine yakından bakalım.

Linux, Ücretsiz Olmasına Rağmen Neden Yaygın Olarak Tercih Edilmiyor?

Linux, 1991 yılında Linus Torvalds tarafından açık kaynaklı bir yazılım projesi olarak geliştirilen, UNIX benzeri bir işletim sistemi. Bugün Linux, bilgisayarlar, sunucular, mobil cihazlar, gömülü sistemler ve süper bilgisayarlar dahil olmak üzere geniş bir yelpazede ücretsiz olarak kullanılmaktadır. Fakat ücretsiz olmasına rağmen rakip işletim sistemleri kadar tercih edilmemekte, hatta bilinmemektedir.