Büyük Oyunu Çözenlere Amme Hizmeti: Dünya Gerçekten Düz Olsaydı Hayatımızda Ne Değişirdi?

‘Böyük oyunu’ gören çok sayıda kişi, farkına vardığı paha biçilmez (!) bilgileri çevresiyle paylaşıp onları da uyandırmak için cesurca gayret gösteriyor. Bu bağlamda ülkemizde dış mihraklar ve düz dünya kavramlarını sıklıkla duyar olduk. Şimdi daha çok ikincisine odaklanıyor olacağız.

6.09.2022 10:30:26 tarihinde yayınlandı.

‘Böyük oyunu’ gören çok sayıda kişi, farkına vardığı paha biçilmez (!) bilgileri çevresiyle paylaşıp onları da uyandırmak için cesurca gayret gösteriyor. Bu bağlamda ülkemizde dış mihraklar ve düz dünya kavramlarını sıklıkla duyar olduk. Şimdi daha çok ikincisine odaklanıyor olacağız.

Düz Dünya fikrini savunan kişilerin sık sık kendi düşüncelerini çürüttüklerini gördük. Fakat buna rağmen aynı kararlılıkla davalarını sürdürüyorlar. Peki bahsettikleri düşünce gerçek olsaydı hayatımızda neler değişirdi? Ya da hayatımıza geçmeden önce, böyle bir şeyin olması bilime göre neden imkânsız görülüyor? Gelin, birlikte bakalım.

Merkezde Kuzey Kutbu bulunurken Antarktika, kenarlarda devasa bir buzdan duvar oluşturarak meşhur kenardan düşme probleminin önüne geçiyor. Kimileri bunu da aşıp Dünya’nın sonsuz olduğuna dair fikirler bile atıyor ortaya.

Söz konusu senaryoda Güneş, Dünya’dan çok daha küçük ve binlerce kilometre yukarıda duruyor. Ay da aynı şekilde tepeden bizlere bakıyor. Öyle olsa Güneş bizim üstümüzde olmasa bile onu 7/24 görebilirdik. Hadi ona da tamam ama yer çekimini neden yok saydınız ki?

Atmosferimiz, Ay, uydular, yer kabuğu hareketleri, Güneş’in zararlı ışınlarından bizi koruyan katmanlarımız ve daha niceleri yer çekimini göz önünden çektiğiniz an anlamını yitirir ve kaybolur. Kısaca daha aksiyonlu kısma geçmeden öldük bile.

Bir kalemi havadan bıraktığınızda aşağı düşer. Çünkü gezegenimiz fizik kuralları gereği geoit bir şekle sahiptir ve merkezindeki çekim kuvveti sebebiyle nerede olursanız olun aşağı doğru bir çekimle karşı karşıya kalırsınız. Bir de kalemi bıraktığınızı ve kalemin kuzey yönüne doğru gittiğini düşünün.

Düz Dünya durumunda merkezimiz Kuzey Kutbu olacağı için ve düz bir zeminde olacağımızdan dolayı karşılaşacağımız senaryo budur. Merkezden ne kadar uzaklaşırsanız yer çekimi de o kadar yatay bir hâl alacaktır. Bu yüzden yana doğru giden yağmurlar görebilirsiniz. Ayrıca yer çekimini takip eden atmosfer de uç kısımlardan uzaklaşıp orada oksijen bırakmayacak, merkezde ise çok yüksek basınca sebep olacaktır.

Zaten NASA'nın koruduğu (!) meşhur Antarktika duvarına erişmenizi engelleyen de bu:


Kaynak webtekno.com

 

Dolar 11 TLyi Gördü, Sosyal Medya Karıştı: İşte Twitterdan Gelen Tepkiler

Türk Lirası dolar karşısında her gün, her saat değer kaybetmeye devam ediyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan dolar, daha içinde bulunduğumuz haftada 10 TL olarak yeni bir rekor kırmıştı. Bugün ise 1 TL daha artarak 11 TL barajını aştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı faiz kararından yalnızca on dakika sonra dolar 44 kuruş arttı. 10.97 seviyesinde olan dolar, gün içinde 11,31 TL’yi gördü.

Sizi Bir Profesyonel Yapacak En İyi 8 TFT Taktiği

Valorant, TFT, Runeterra, League of Legends derken kafamızı çevirdiğimiz her yöne Riot Games’in adı duyulur hale geldi. Team Fight Tactics’de kendi popülerliği ile öne çıkan oyunlardan bir tanesi. Auto Chess türü altında ve tabii ki Riot Games’in kendi yorumlamasıyla ortaya çıkan TFT oldukça popüler durumda.