Çocuklarınızı Bir Dahi Yapmayacaksa da Zekâ Seviyelerini Önemli Ölçüde Artıracak 13 Kutu Oyunu

Neredeyse her çocuk oyun oynamayı sever. Bu oyunlar geçmişte sokaklarda gazoz kapaklarıyla, bilyelerle ve bazen de başka hiçbir şeye gerek duymaksızın oynanabilirken, bugün alterantifler arasında oyun konsolları, tabletler, bilgisayarlar da katılmış durumda. Bir de çocuklarla birlikte oynanabilecek kutu oyunları var tabii ki. 

2.10.2022 03:45:12 tarihinde yayınlandı.

Neredeyse her çocuk oyun oynamayı sever. Bu oyunlar geçmişte sokaklarda gazoz kapaklarıyla, bilyelerle ve bazen de başka hiçbir şeye gerek duymaksızın oynanabilirken, bugün alterantifler arasında oyun konsolları, tabletler, bilgisayarlar da katılmış durumda. Bir de çocuklarla birlikte oynanabilecek kutu oyunları var tabii ki. 

Kutu oyunlarının bir kısmı yalnızca eğlence amaçlı olsa da, bazı oyunlar hem çocukları eğlendirmeyi hem de bir şeyler öğrenmelerini sağlamayı mümkün kılıyor. Hazır okullar yeni açılmışken, genç dimağların bilime olan ilgisini canlandırmak için tercih edilebilecek, bilişsel, sosyal ve psikomotor becerileri geliştirici oyunlardan bir liste oluşturduk. 

Ülkemizdeki belki de en popüler strateji ve zeka oyunu olan satranç, 8x8'lik bir oyun alanında, her iki tarafın da farklı özellikteki 16 taşını kullanarak rakibinin şahını devirmeye çalıştığı bir oyundur. Satranç oynamak çocukların planlama yapma, çoklu düşünme, analiz yapma, farklı alternatifleri görme, dikkat, konsantrasyon, disiplin, gelişmiş bilişsel beceriler gibi açılardan gelişimini sağlar.

12 kuyu, 2 hazine ve 48 taşla oynanan oyunda başlangıçta her kuyuda 4 taş bulunur. Her oyuncu kendi hazinesinde taş biriktirmeye çalışır. Taşlar, alındığı kuyudan itibaren birer birer yandaki kuyulara aktarılır. Son taşı kendi kuyusuna koyabilen oyuncu, bir tur daha oynama hakkı kazanır. Taşlar rakibin kuyusuna kadar gidebilir. O kuyudaki taşları çift yaparsa oyuncu hepsini kendi kuyusuna koyar. Rakibin boş hanesine taş koyan ise hem o kuyudaki hem karşısındaki kuyudaki tüm taşları alır. Taşlarını bitiren rakibin de kalan tüm taşlarını alır. Planlama yapmayı, çoklu düşünebilmeyi, konsantrasyonu ve matematik yeteneğini geliştiren bir oyundur. 

Pek çok oyun gibi antik Çin'de ortaya çıkan Tangram'da bir kare 7 parçaya bölünür. Amaç bu parçalarla şekiller üretebilmektir. Özellikle görselleştirme becerileri kazandırmak, şekilleri sınıflandırmak, yer yön becerisini geliştirmek, matematik becerisini arttırmak gibi etkileri vardır. 

Tangram'ın gelişmiş versiyonu diyebileceğimiz bu oyunda ise amaç, çeşitli geometrik yapı blokları ile 2 boyutlu yapılar oluşturmaktır. Bu yapıların farklı karmaşlıklık seviyeleri bulunur. Geometri bilgisini, benzetme yeteneğini, görsel becerileri geliştiren bir kutu oyunudur.

Karıştırıcıyı görmeyecek şekilde karıştırdıktan sonra ortaya koyduğumuz bu oyunda, iki oyuncu karşılıklı olarak önündeki kareleri karıştırıcıdaki sırayla dizmeye çalışır. Önce tamamlayan kazanır. Hızlı düşünmeyi gerektiren, el göz koordinasyonu ve planlama yeteneğini geliştiren bir oyundur. 


Kaynak webtekno.com

 

Felçli Bir Birey, Düşünceleri Yazıya Çeviren Yapay Zeka Sistemiyle Yazı Yazdı

Teknoloji sayesinde birçok hastalık ve engelin günlük yaşamda yarattığı zorlukları azaltabiliyoruz. Beyinle kontrol edilen protez kollar, işitme cihazları bunlardan sadece bazıları. Düşünceyle yazı yazmayı sağlayan sistemleri de belki duymuşsunuzdur. Bu teknoloji, felç gibi nedenlerle yazma yetisini kaybetmiş insanların iletişimini kolaylaştırmak için yıllardır geliştiriliyor. Meyvesi ise yakın zamanda neredeyse kusursuz bir şekilde kendini gösterdi.

Tinder Benzeri Arkadaşlık Uygulaması Yubo, Cinsel İstismar İddialarıyla Gündemde: Çocuklar İçin Tehlikeli

Arkadaşlarımızla daha yakın olmamızı sağlayan ve tanımadığımız insanlarla tanışmamıza ön ayak olan sosyal medya platformları, tam olarak aynı sebepten dolayı bazen özellikle de belli bir yaşın altındaki genç kullanıcılar için oldukça tehlikeli bir hal alabiliyor. Hatırlayacağınız üzere daha önce Tinder ve TikTok gibi pek çok platform bu tarz iddialar sebebiyle gündeme gelmişti.