Çoğumuzun Bilgisayarda Oynadığı İlk Oyun Olan Pinballun Sessiz Sedasız Ortadan Kaybolma Hikâyesi

2000’lerin başlarına dönelim. Çoğumuzun bilgisayarla ilk kez tanıştığı bu yıllarda internet, bu günlerde olduğu kadar yaygın olmadığından elimizde -CD’ler haricinde- Solitaire, Mayın Tarlası gibi oyunlar vardı. Özellikle bir de Pinball’umuz vardı ki modern dönemde Chrome’un dinozor oyunu neyse, Pinball da bizim için oydu.

23.01.2023 19:30:22 tarihinde yayınlandı.

2000’lerin başlarına dönelim. Çoğumuzun bilgisayarla ilk kez tanıştığı bu yıllarda internet, bu günlerde olduğu kadar yaygın olmadığından elimizde -CD’ler haricinde- Solitaire, Mayın Tarlası gibi oyunlar vardı. Özellikle bir de Pinball’umuz vardı ki modern dönemde Chrome’un dinozor oyunu neyse, Pinball da bizim için oydu.

Bahsettiğimiz gibi internetin yaygın olmadığı bir dönemde can sıkıntımızı gideren bu oyun hakkında, muhtemelen fark etmediğiniz iki gerçek var. İlki, bu oyunu uzun zamandır bilgisayarlarımızda göremiyoruz. Ve ikincisi, bu oyun sadece bir demoydu.

Pinball ya da orijinal ismiyle Space Cadet, aslında ilk olarak Windows XP ile değil, Windows 95 için bir geliştirme paketi olarak piyasaya sürülen Microsoft Plus! ile ortaya çıktı. Yani oyunu ilk olarak 1995’te gördük. Daha sonra da Windows XP sürümüyle iyice yaygınlaştı ve hepimizin aklına efsane olarak yerleşti.

Dikkatli bakınca Cinematronics ve Maxis yazılarını görebiliyoruz. Hakkında (About) sekmesine bakıldığında ise oyunun ‘Maxis tarafından Microsoft için yapıldığı’ yazıyor. Maxis’in Sims oyunlarını yaratan fakat daha sonra Electronic Arts tarafından kapatılan şirket olduğunu belirtelim.

Maxis tarafından satın alınmadan önce Cinematronics, Maelstrom adında prototip bir Pinball oyunu yapmıştı. Bu oyunda, 3 boyutlu olarak oluşturulan sahnenin Pinball masasına açılı bir şekilde yansıtılması, o zamanlar için göze oldukça sıra dışı geliyordu. Maxis bunu keşfedince de Cinematronics’i satın aldı.

3 boyutlu grafiklere sahip oyun üretme fikri, 1994-95 yılları için oldukça yabancıydı. Fakat David Stafford isimli bir oyun geliştiricisi, bunu pazarda boş bırakılmış bir yer olarak gördü ve daha sonradan adeta patlama yaşayacak Windows 95 için bir oyun yapmak istedi.

Daha sonra birkaç iş arkadaşını davet etmesiyle birlikte Cinematronics kurulmuş oldu.

Başta iki boyutlu bir aksiyon oyunu yapan şirket, bunun karşılığını göremeyince 1993 yılında çıkıp FPS türünün atası olarak görülen DOOM oyununun adeta ‘kopyasını’ ortaya çıkardı. Gluem isimli bu yapım, o dönemde Mortal Kombat ve DOOM’un başına gelen sert kısıtlamaları ve eleştirileri Microsoft’un başına çekmesin diye ortadan kalkınca ekip, bizim bildiğimiz 3 boyutlu Pinball oyununa yöneldi.


Kaynak webtekno.com

 

Resident Evil 4 Remakeden 12 Dakikalık Oynanış Videosu Geldi!

Capcom, 2019’dan beri Resident Evil severleri mutlu etmeye devam ediyor. İlk olarak çıkardığı Resident Evil 2 Remake’in başarısının ardından Resident Evil 3’ün de Remake’ini yapan şirket, bildiğiniz gibi 4. oyunun da remake’ini yaptığını duyurmuştu.

En Çok Satılan 10 Telefondan 7si iPhone! İşte En Popüler 10 Akıllı Telefon

Pazar araştırma şirketi Counterpoint, 2021 yılının en çok satan akıllı telefonlarını açıkladı. Aralarında Türkiye'nin de olduğu 50'den fazla ülkede yapılan araştırma, geçtiğimiz yılın en çok tercih edilen akıllı telefonunun iPhone 12 olduğunu gözler önüne serdi. Listenin ilk 10 sırasına baktığımızda Apple'ın 7 model ile açık ara liderliğini görüyoruz. Samsung 1, Xiaomi ise 2 modelle listede kendisine yer buldu.

Sadece Birkaç Adımda Resim Sıkıştırma İşlemi Yapabileceğiniz 15 Online Program Tavsiyesi

Günümüzde teknolojinin gelişimini en yakından takip ettiğimiz alan görsellerdir. Şöyle bir baktığımız zaman bugün hepimizin arka cebinde taşıdığı telefon, kısa bir zaman önce profesyonel fotoğraf makinelerinin çektiklerinden çok daha başarılı görüntüler elde ediyor. Elbette görüntülerin iyi olması demek, boyutların yüksek olması anlamına geliyor. Çoğu zaman bu görseller üzerinde resim sıkıştırma işlemi yapmak gerekiyor.

Googleın Banka Hizmeti, Daha Çıkış Yapmadan İptal Edildi

Birçok şirket, olduğu haliyle yetinmeyip farklı yönlere doğru genişleyerek hacim kazanmak ve kullanıcılarına/müşterilerine daha çok şey sunarak onları kendisine bağlamak istiyor. Buna örnek olarak e-ticaret devi olarak tanıdığımız Amazon’un oyun yapmasını gösterebiliriz.