Diğer Ülkelerde Nasıl Random Atılıyor? Hanslar, Hankeller Öyle Bizim Gibi ‘asdfghjkl’ Yazmıyor

Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında eğlendiğimizi ya da bir şeyi komik bulduğumuzu ifade etmek için “Güldüm.” yazmayız. Bunun için ya emojileri ya da güldüğümüzü belli eden yerel yazım dilimize uygun ifadeleri kullanırız. 

28.05.2023 01:45:08 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarında eğlendiğimizi ya da bir şeyi komik bulduğumuzu ifade etmek için “Güldüm.” yazmayız. Bunun için ya emojileri ya da güldüğümüzü belli eden yerel yazım dilimize uygun ifadeleri kullanırız. 

Bu ifadeler aslında her ülkenin kendi diline göre farklılık gösteriyor. Bu farklılıklar bazen kendi dillerinde harf ya da rakamların okunuşundan bazen ise “Sesli güldüm.” demek yerine kısaltma kullanmalarından kaynaklanıyor. Gelin, sosyal medyada karşılaştığımız gülmelerin hangi ülkeye ait olduklarına ve ne anlama geldiklerine yakından bakalım.

Ağırlıklı olarak İngilizce konuşan kişiler tarafından kullanıldığı için sosyal medyada en çok karşılaştığımız gülme ifadeleri bunlardır. Bu ifadeler görünüşte bir anlam ifade etmese de İngilizce konuşan kişiler tarafından güldüklerini ifade etmenin en kısa yolu olarak kullanılırlar. 

“LOL” ifadesinin açılımı “laugh out loud”dur. Türkçeye çevirdiğimizde “sesli güldüm” anlamına gelir. “LMAO” ifadesi de “laughing my ass of” tabirinin kısaltmasıdır. Bu ifadeyi kibar bir şekilde Türkçeye çevirmek istersek “popomla güldüm.” diyerek çevirebiliriz. “ROFL” tabiri de "rolling on floor laughing"in kısaltmasıdır. Türkçede “gülmekten yerlerde yuvarlanmak” anlamındadır.

Pidgin yani iki dilin karıştırılmasıyla oluşturulan toplama bir dile sahip olan Nijerya’da kullanılan bu tabirler de aslında birer kısaltma. “LWKMD” ifadesinin açılımı “laugh wan kill me die”dır. Bu tabir komik bir olayı ifade ederken “ölümüne gülmek.” anlamıyla kullanılır.  

Nijerya gibi pidgin bir dile sahip olan Jamaika ise sosyal medyada “DWL” yazarak gülüyor. “dead laugh wild” tabirinin kısaltılmış hali olan bu ifade “kahkaha ile ölmek” ya da "aşırı gülme sonucu ölmek" anlamları taşıyor.

Fransızlar tarafından sıklıkla kullanılan MDR, “mort de rire” ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ise “gülmekten ölmek”tir. PTDR ise “pété de rire” ifadesinin kısaltmasıdır, “gülmekten patladım.” anlamında kullanılır.

Portekizce konuşan kişiler tarafından mesajlaşmalarda kullanılan “RSRSRSRS” tabiri aslında Portekizce “riso” yani “gülmek” fiilinin kısaltılmış hali.


Kaynak webtekno.com

 

NVIDIA GeForce RTX 30 Ekran Kartlı Monster Gaming Notebooklarda Bahar Kampanyası Başladı

NVIDIA'nın yeni nesil oyunlar için geliştirdiği üst düzey teknolojilerle donatılmış GeForce RTX 30 serisi ekran kartlı Monster Notebook oyun bilgisayarlarına, bahar kampanyasıyla indirimli fiyatlarla sahip olunabiliyor. Oyunculara ve içerik üreticilerine yönelik yüksek performanslı çözümler sunan seçili Monster Notebook NVIDIA GeForce RTX 30 serisi bilgisayarlarını içeren bahar kampanyası, 30 Nisan 2023 tarihine kadar Monster’ın internet sitesinde geçerli.

Sosyal Medyada Viral Olmuştu: Öğrencisine Yapılan Doğum Günü Sürprizini Instagramda Paylaşan Dilara Öğretmenin İşine Son Verildi

Öğretmenlik mesleğinin, hepimizin gelişiminde önemli bir rol oynaması gerekçesiyle oldukça önemli olduğunu; hatta bu sebeple de ‘kutsal meslek’ olarak nitelendirildiğini belirtmek yanlış olmaz. Ülkemizde de bu mesleğe sahip olan insanlar hakkında birçok haber gündeme geliyor. Bu haberler ara sıra pozitif olsa da birçoğu maalesef ki üzücü haberler olarak karşımıza çıkıyor.

Dijital Türk Lirası Projesinde Önemli Adım: Pilot Uygulamalar Başlıyor

Geçtiğimiz aylarda, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın tasarılarının onayını imzaladığı Dijital Türk Lirasının çalışmalarının başladığının haberini sizlere vermiştik. Yaklaşık 7 ay önce, ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile yapılan iş birlikleriyle Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kurulmuştu. 

Amazon Prime Gamingin Ocak Ayında Ücretsiz Vereceği Oyunlar Ortaya Çıktı (Toplam Değeri 316 TL Olan 5 Oyun Geliyor)

Avusturya merkezli bir internet sitesi olan PreisJaeger, Amazon Prime Gaming'in Ocak 2022'de ücretsiz hale getireceği oyunları sızdırmayı başardı. Sızdırılan bilgilere göre Amazon Prime Gaming, 2022'ye oldukça iyi bir giriş yapacak. Her ne kadar resmi doğrulamaya ihtiyaç duyuyor olsak da geçtiğimiz aylarda ücretsiz hale getirilen oyunlar, sızıntının doğru olabileceğini düşündürüyor.