Dijital Türk Lirası Testlerinin Ne Zaman Başlayacağı Açıklandı

Blokzincir dünyası hızla hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya devam ederken, hükûmetler de bu alandaki yatırımlarını artırdı. Türkiye ise blokzincir konusunda lider ülkelerde birisi olmak için çalışmalara uzun süre önce başlamıştı. 

25.10.2022 17:00:30 tarihinde yayınlandı.

Blokzincir dünyası hızla hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya devam ederken, hükûmetler de bu alandaki yatırımlarını artırdı. Türkiye ise blokzincir konusunda lider ülkelerde birisi olmak için çalışmalara uzun süre önce başlamıştı. 

Togg gibi girişimler blokzincir tabanlı sistemleri hayatımıza sokmayı hedeflerken, bir diğer yanda da doğrudan hükûmet tarafından geliştirilecek ve piyasaya sürülecek Dijital Türk Lirası projesi yer alıyordu. Bugün, Dijital Türk Lirası hakkında önemli bir haber geldi. 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nı yayımladı. Programda 2023 planları arasında Dijital Türk Lirası’na dair bazı açıklamalar da yer aldı. Paylaşılan programa göre Dijital Türk Lirası için testler, 2023 yılında başlayacak. 

"Tedbir 249.5: Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacaktır. 

Dijital Türk Lirası, Türkiye’nin dijital ortamdaki resmî para birimi olacak. Birim, her dijital para gibi diğer para birimlerine kolaylıkla dönüştürülebilecek, çok az maliyetle üretilerek dağıtılabilecek. Para, bankalar arasında da işletilebilecek. 

Dijital para, kripto paraların aksine bir otorite tarafından çıkarılır ve kontrol edilir. Yani tamamen merkezi bir yapıya sahiptir. Öte yandan kripto paralar, merkeziyetsiz yapıda yönetilirler ve arkalarında herhangi bir sabit otorite ya da hükümet yoktur. Özetle kripto paralar, bir nevi topluluk tarafından geliştirilen bir açık kaynaklı yazılımlardır; dijital paralar ise belli bir geliştirici tarafından yayımlanan ve kontrol edilen yazılımlardır.

Dijital paranın bir otoriteye sahip olması nedeniyle bu paralarla yapılan işlemler de ancak otoritenin onayıyla yapılır. Dolayısıyla dijital paralarla yapılan işlemler takip edilebilir, gizli kalmaz. İşlemlere ait bilgiler, merkezi ağlarda depolanır. 

İLGİLİ HABER Dijital Türk Lirası Projesinde Önemli Adım: Pilot Uygulamalar Başlıyor


Kaynak webtekno.com

 

Alibaba, GPT-4 Rakibi Yapay Zeka Dil Modelini Duyurdu: E-posta Yazıp, İş Teklifi Oluşturabiliyor

Yapay zeka teknolojileri son dönemlerde dil modellerine odaklanmış durumda. Bunun en net örneği, ChatGPT isimli sohbet botu ve bu botun ardındaki yapay zeka dil modeli olan GPT. Hal böyle olunca teknoloji devleri, ürün ve hizmetlerine ChatGPT benzeri yapılar eklemek için adeta yarışıyorlar. Şimdiyse Çin'in en büyük şirketleri arasında Alibaba, "Tongyi Qianwen" olarak isimlendirdiği yeni yapay zeka dil modelini tanıttı. 

Düşük Fiyatıyla Dikkat Çeken, Aşırı Gerçekçi Arttırılmış Gerçeklik Gözlüğü!

Arttırılmış gerçeklik teknolojileri hayatımıza girdiği günden beri bilim kurgu dünyasının geleceğe olan etkisini daha iyi anlıyoruz. Bu konuda çalışan Leap Motion ise Project North Star isminde yeni bir arttırılmış gerçeklik teknolojisi üzerinde çalışıyor. Bir nevi sanal gerçeklik gözlüğü ile birlikte gelen yeni ürün, kullanıcıların yazılım desteği ile arttırılmış gerçekliğe kavuşmalarını sağlıyor. Sadece ellerini kullanarak objeleri hareket ettirebiliyorlar.