Dünya Benzeri İki Yeni Gezegen Keşfedildi: İkisi de Yaşama Elverişli Olabilir!

Gözlemlenebilir evrende yaşama elverişli gezegen arayışı sürerken bilim insanları, büyük bir keşfe daha imza attı. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan yeni araştırmada yaşama elverişli olabilecek iki yeni gezegenin keşfi duyuruldu.

21.12.2022 06:45:11 tarihinde yayınlandı.

Gözlemlenebilir evrende yaşama elverişli gezegen arayışı sürerken bilim insanları, büyük bir keşfe daha imza attı. Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlanan yeni araştırmada yaşama elverişli olabilecek iki yeni gezegenin keşfi duyuruldu.

Yeni keşfedilen iki gezegen, ‘GJ 1002’ adlı kırmızı cüce yıldızın sisteminde yer alıyor. ‘GJ 1002 b’ ve GJ 1002 c’ olarak adlandırılan gezegenler, bilim insanlarına göre Dünya’yla benzer bir kütleye sahip ve yıldızdan yaşanabilir mesafede yer alıyor.

İki gezegen, Avrupa Güney Gözlemevi'nin Çok Büyük Teleskopu’ndaki ‘ESPRESSO’ adlı spektrograf ve Calar Alto Rasathanesi’nin ‘CARMENES’ spektrografından elde edilen verilerle keşfedildi. Veriler, 2017 ile 2021 yılları arasında toplanmış idi. Toplam 139 spektroskopik gözlemin verileri ile iki gezegenin keşfi mümkün oldu.

Bilim insanları, iki gezegenin de suya ya da yaşama sahip olup olmadığını henüz paylaşmadı. Fakat şu ana kadar elde edilen verilerin yaşama dair tüm işaretlere yeşil tik attığı paylaşıldı.

Bununla birlikte gezegenler yalnızca 16 ışık yılı uzağımızda olduğundan (evren ölçeğinde) gözlemlerin de kolaylıkla yapılabileceği paylaşıldı. Dolayısıyla gezegenlerden yakında yeni bilgilerin gelmesini bekleyebiliriz.

Bugüne kadar keşfedilen toplam ötegezegen sayısı 5.000’i aşmış durumda.


Kaynak webtekno.com

 

Yılmaz Vural Webteknoya Açıkladı: Teknoloji Futbolda Ne İşe Yarar, Fenerbahçeye Gelecek mi, Federasyon Hakkında Neler Söyledi?

Günümüzde neredeyse artık her sektöre etki eden teknoloji, tabii ki spor endüstrisinden de geride kalmadı. Bundan nasibini en fazla alan branşlardan biri ise futbol oldu. Aslında futbolun ekonomik boyutu, yeni ihtiyaçları da doğurdu. Çünkü hata nedeniyle kaybedilen bir maç, hatta yenilen bir gol, milyonlarca Euro demekti. Ve böylece son yıllarda VAR, gol çizgisi teknolojisi gibi pek çok yenilik futbolun içine girdi. 

COVID Aşılarının Ölümlere Karşı Çarpıcı Etkileri Ortaya Çıktı: "Yüz Binlerce İnsanın Hayatı Kurtarılabilirdi"

Hepimizin bildiği gibi 2020 yılında ortaya çıkan COVID-19 pandemisi, iki yılı aşkın süredir hayatımızda bulunuyor. Birçok ülkede son zamanlarda pandeminin etkileri azalmaya başlasa da Çin gibi ülkelerde hastalığın etkileri devam ediyor ve vaka sayıları artıyor. Bu sebeple de bilim insanları aşıların önemini vurgulamaya devam ediyor.

iPhone Almak Zorlaştı mı Kolaylaştı mı? İşte Yıllara Göre iPhone Fiyatları ile Asgari Ücret Arasındaki Farklar

Türk Lirası’nın son yıllarda yaşadığı ve günümüzde de devam eden değer kaybı, her türlü üründe fiyatların artmasına neden oldu. Doların artmasıyla birlikte özellikle büyük oranda dışa bağlı olduğumuz teknolojik ürünlerde fiyatlar biz ‘ütopik seviyelere ulaştı’ dedikçe bizi daha da yanıltmayı başardı ve önüne herhangi bir sınır koymadan artma yolunda devam etti.

Powerbank mi Olduk Biz Şimdi: Parmak Uçlarımızdaki Terden Elektronik Cihazları Şarj Edecek Bir Teknoloji Geliştirdi

Elektriğe ulaşma imkanımızın olmadığı yerlerde, kullandığımız elektronik cihazları şarj edebilmemizi sağlayan birçok ürün piyasada bulunuyor. Bunlar genelde, güneş enerjisiyle çalışan veya hareket gerektiren cihazlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan hangisi olursa olsun, bu cihazların bizleri elektrik olmasa da başka kaynaklara bağımlı kıldığı ortada.