Dünyaya En Uzak Noktada Ölen Tek Ekibin Can Verdiği "Karman Sınırı" Tam Olarak Nerede?

İnsanoğlunun ilk işlevsel uydusu Sputnik 1’in Sovyetler Birliği’nce yörüngeye oturtulması ile başlayan uzay yarışı, hem büyük atılımlara hem de ciddi görüş ayrılıklarına sahne oldu.

30.01.2023 21:15:13 tarihinde yayınlandı.

İnsanoğlunun ilk işlevsel uydusu Sputnik 1’in Sovyetler Birliği’nce yörüngeye oturtulması ile başlayan uzay yarışı, hem büyük atılımlara hem de ciddi görüş ayrılıklarına sahne oldu.

Günümüze ulaşan bu görüş ayrılıklarından muhtemelen en büyüğü, uzayın başlangıç noktasının neresi olduğu tartışmasıdır. Bu meselede henüz uzlaşmaya varılamaması dolayısıyla ortaya çıkan belirsizlik, zaman zaman kimi trajik vakaların trajik vaka olarak sınıflandırılmalarını bile önleyebilmekte. Bu yazımızda bu vakalardan “Soyuz 11” trajedisine ve bu trajedinin bu belirsizlikten nasıl etkilendiğine değineceğiz.

Macar-Amerikalı bilim insanı Theodore von Kármán’ın, deniz seviyesinin 100 kilometre üzeri olacak şekilde belirlediği bu sınır, Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri haricinde tüm devletler ve kurumlarca standart atmosfer-uzay sınırı olarak kabul görmektedir. Bu kuruma göre ise standart sınır, deniz seviyesinin 80 kilometre üzeri olarak belirlenmiş.

Amerika Birleşik Devletleri’nin Karman Hattı’nı tam olarak standart kabul etmemesinin net bir sebebi olmamakla birlikte, bu durum size metrik sistem yerine emperyal sistemin bir varyantını kullanmalarını anımsattıysa haksız sayılmazsınız.

Amerika Birleşik Devletleri’nin aksine Sovyetler Birliği’nin uzay doktrini, belirli amaçlara yoğunlaşmak yerine olabildiğince fazla ilke imza atmak odaklıydı. Bu sebeple Sovyet mühendisler, Amerikalı meslektaşlarının aksine sürekli yepyeni ve deneysel sistemler ile uğraşmak zorunda kaldılar. Bir görevden başka bir göreve ani geçişler, tek bir göreve derinlemesine odaklanılmasını ve olabildiğince güvenli hâle getirilmesini çoğu zaman önlemekteydi.

Bu görevlerden biri olan “Soyuz 11”, asıl amacı olan bir uzay istasyonuna kenetlenme hedefine ulaşmasına rağmen sonlara doğru henüz benzeri görülmemiş bir trajediye dönüştü. Dünya’ya geri iniş yapan bu Sovyet uzay aracına ulaşıldığında, içindeki üç kozmonotun da boğularak can verdikleri ortaya çıktı. Üç kozmonot, en nihayetinde Kremlin’e defnedildi.

Şimdi uzay sınırı konusunda yaşanan anlaşmazlığın sebep olduğu belirsizliği hatırlayalım. Bu kozmonotların uzayda can verip vermedikleri sorunsalı, tam olarak nerede boğulduklarına bağlı olarak değişebilecek bir durumdur. Yaşananlar Karman Hattı’nın üzerinde gerçekleşti ise söz konusu üç kozmonot uzayda, Karman Hattı’nın altında gerçekleşti ise de Dünya’da can vermiştir. Karman Hattı’nın ötesinde can vermiş olmaları ihtimâli gerçekse, kendileri aynı zamanda Karman Hattı’nın ötesinde ölen tek ekip olarak da tarihe geçmiş olabilirler.

SpaceX gibi özel uzay şirketlerinin atılımları sayesinde bu çabalar, sektör dışı şirketlerin CEO’larınca da benimsenmeye başlandı. Bunlardan yakın zamanda en ses getirenlerinden biri, Amazon CEO’su Jeff Bezos’un ve İngiliz milyarder Richard Branson’ın girişimlerinden biriydi.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp Patronu, "Reklam Geliyor" İddialarıyla İlgili Açıklama Yaptı

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, yıllardır "reklam gösterme" tartışmalarıyla gündemde. Yaptığımız arşiv taramalarında, uygulamanın 2018 yılından beri bu konuyla gündeme geldiğini gördük. Ancak bugüne kadar böyle bir şey hiçbir zaman yaşanmadı. Whatsapp, kurulduğu ilk günden beri kullanıcıya reklam göstermedi.

Her Arkadaş Grubuna Bir Tane Lazım: Ofansif İfadeler Duyduğunda Uyarı Veren Bir Yapay Zekâ Geliştirildi

İnsan ilişkilerini, insan haklarını ve eşitlikçi bir ortamı bozan toksik davranışların belki de hepsi dilde başlıyor. Haberlerde görebileceğiniz cinsiyetçilik, homofobi ve ırkçılık gibi kaynakları olan çoğu cinayet ve taciz suçunun temelinde, kullandığımız dillerde bunları besleyen ifadeler yer alıyor. Her gün daha fazla insan kullandıkları dil konusunda farkındalık sahibi oluyor. Ancak üniversite öğrencilerinin geliştirdiği bir cihaz, bu süreci hızlandırabilir.

Appleın Yıllardır Beklenen Arama Motoru Pegasusu Meğer Ruhumuz Bile Duymadan Kullanıyormuşuz: Peki Nasıl?

Deneyimli teknoloji editörlerinden Mark Gurman, Bloomberg'de yayınlanan son Power On bülteninde, Apple ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Gurman, Apple mühendislerinin uzun zamandır bir arama motoru üzerinde çalıştıklarını, "Pegasus" olarak kodlanan bu arama motorunun bazı hizmetlerde de test edildiğini söyledi. Ancak Apple'ın arama motoru hazır olsa da yayınlanmıyor. Hatta şu an için böyle bir plan da söz konusu değil.