Ekşi Sözlük Yönetimine Sitenin Kapatılmasının Altında Yatan Nedenleri Sorduk: İşte Aldığımız Yanıtlar

21 Şubat 2023 tarihinde uygulanan Ekşi Sözlük erişim engeli hala devam ediyor. Bu kararın uygulanmasına tepki gösteren de var destekleyen de. Hatta destekleyenler arasında Ekşi’ye gönül vermiş isimler de var.

13.03.2023 05:00:27 tarihinde yayınlandı.

21 Şubat 2023 tarihinde uygulanan Ekşi Sözlük erişim engeli hala devam ediyor. Bu kararın uygulanmasına tepki gösteren de var destekleyen de. Hatta destekleyenler arasında Ekşi’ye gönül vermiş isimler de var.

Peki Ekşi Sözlük yönetimi ne düşünüyor? Gündeme ilişkin tüm soru işaretlerini derleyip Ekşi Sözlük Genel Müdürü Nilgün Gürsoy ile bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisinin yanıtları, Sözlük yönetiminin uygulanan erişim engeline, taraflı ya da tarafsız şekilde iletilen tüm eleştirilere karşı nasıl bir duruş sergilediğini net şekilde gösteriyor.

Gördüğünüz üzere deprem ve siyaset gündemleri gibi internet gündemi de epey yoğun geçti. Twitter ve Ekşi Sözlük’ün erişime engellenme gerekçeleri birbirleriyle benzer, ancak bu iki platform arasında önemli ve bariz bir fark var: Ekşi Sözlük tamamen Türkiye merkezli bir yapı, Twitter ise Türkiye’de hizmet veren global bir şirket. Ekşi Sözlük yönetimi, özellikle bu farktan dolayı alınan kararların ve baskının farklı şekilde uygulandığına dair tepkili.

Soru: Ekşi Sözlük yönetimi, engelleme kararına nasıl yaklaşıyor? Bu engel size göre insanların hangi özgürlüklerini kısıtlıyor?

Soru: Siyasilerin ya da devlet görevlilerinin uzun bir süredir Sözlük’ün kapatılmasına dair yaptığı çağrılar, kürsü dışında/perde arkasında kurumsal bir baskı aracı olarak kullanıldı mı?

Soru: Yazar bilgilerinin devlet kurumlarıyla paylaşılması konusu ciddi şekilde eleştiriliyor, bu eleştirilere ilişkin yanıtınız nedir? 

Soru: Yaşanan son engelleme öncesinde herhangi bir yazarın bilgileri yetkililer tarafından istendi mi? Engelleme kararı bu bilgilerin verilmemesi sebebiyle alınmış olabilir mi?

Soru: Ekşi Sözlük içerisinde devlet kurumlarıyla birlikte çalışan, haberleşen bir ekip var mı? 


Kaynak webtekno.com

 

Bilişimde Tekerleğin İcadına Benzetilen Yapay Zeka GPT-4 ile Yapabileceğiniz Muazzam Şeyler

Yapay zekâ destekli araçlar her geçen gün yeni becerilere kavuştukça insanların da “işimizi elimizden alacak” düşüncesi doğru orantıda kuvvetleniyor. Fakat ilginç (ve olması gerektiği gibi) bir şekilde, son dönemde bu durum korkudan ziyade ayak uydurma, adapte olma çabasına dönüşmeye başladı. Bu bağlamda yapay zekâ araçları artık tehdit değil, birer asistan olarak algılanıyor.

Twitter’da Altın Tikli Hesap Açmanın Fiyatı Açıklandı: Bilin ki Bu Hesapların Sahipleri Çok Zengin!

Her ne kadar ücretsiz olarak hayatımıza girselere de sosyal medya mecraları, verilerimizi kullanarak gösterdiği reklam odaklı gelir modelleri arasına “abonelik” hizmetlerini de dahil etmeye başladı. Bu işin öncüsü olan Elon Musk yönetimindeki Twitter; kısa bir süre önce Blue adındaki hizmetini Türkiye dahil tüm kullanıcıların erişimine açmıştı. 

Elon Musk, Starlink Kullanıcı Sayısını Açıkladı (Biz 8 Mbps Devam)

Elon Musk'ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in uydular aracılığıyla internet projesi Starlink ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Twitter üzerinden Starlink ile ilgili yeni bir paylaşım yapan Musk, projenin kaç kullanıcıya ulaştığını resmen açıkladı. Elon Musk'ın açıklamalarına göre Starlink kullanabilmek için başvuru yapan müşterilerin sayısı, 250 bini aştı. 

ChatGPT Plusın Türkiyeye Özel Fiyatı Belli Oldu (E Bu Daha Pahalı...)

OpenAI’ın yapay zekâ sektörünü sırtlayan sohbet botu ChatGPT, her geçen gün gelişerek çok daha iyi sonuçlar vermeye devam ediyor. Ücretsiz kullanımda bile pek çok angarya işi dev şirketlerde bile çalışanların omzundan alan bot, Plus hizmetiyle de çok daha geniş kullanım imkânları sunuyor.