Elektronik Her Cihazın Hayatını Kurtaran Regülatör Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Teknoloji ne kadar da gelişti, kullandığımız cihazlar ne kadar da havalı değil mi? Ne kadar havalı olursa olsun bir elektronik cihaz adı üstünde elektriğe yani bir güç kaynağına ihtiyaç duyar. Cihaz, bağlı olduğu güç kaynağıyla çalışırken ya da şarj olurken doğru voltaj düzeyine maruz kalması son derece önemlidir. İşte bu voltaj seviyesini ayarlayan ve her daim doğru düzeyde tutan sistem regülatördür.

25.02.2022 19:00:24 tarihinde yayınlandı.

Teknoloji ne kadar da gelişti, kullandığımız cihazlar ne kadar da havalı değil mi? Ne kadar havalı olursa olsun bir elektronik cihaz adı üstünde elektriğe yani bir güç kaynağına ihtiyaç duyar. Cihaz, bağlı olduğu güç kaynağıyla çalışırken ya da şarj olurken doğru voltaj düzeyine maruz kalması son derece önemlidir. İşte bu voltaj seviyesini ayarlayan ve her daim doğru düzeyde tutan sistem regülatördür.

Regülatör çoğu cihazda dahili olarak bulunur ancak çok daha büyük cihaz ve makinelerde harici olarak da kullanılabilir. Regülatör basit bir çalışma prensibine sahiptir. Akımı alır ve doğru seviyeye getirir, bu kadar basit. Basit ama doğru voltaja maruz kalmayan bir cihazın patlama ihtimalini düşünürsek hayati öneme sahip olduğunu anlarız. Regülatör nedir, ne işe yarar, türleri nelerdir gelin biraz daha yakından bakalım.

Voltaj regülatörü ya da kısaca regülatör; bir güç kaynağına bağlı olarak çalışan ya da şarj olan makine ve cihazların bağlı oldukları süre boyunca doğru voltaj seviyesine maruz kalmalarını sağlayan bir sistemdir. Lineer yani ileri beslemeli ya da negatif geri beslemeli olarak çalışan regülatör, olası bir voltaj değişikliği durumunda tampon görevi görerek güç kaynağına bağlı makine ya da cihaz donanımlarının zarar görmesini önler. 

Şöyle düşünelim; arabayla belirli hızda gidiyorsunuz ancak bir an kontrolü kaybettiniz ve bir yerlere çarpmak üzeresiniz. Neyse ki arabanın etrafı çarpma etkisini neredeyse yok edecek kadar güçlü emici malzemelerle kaplı. Araba ağaca çarptı ama sizin burnunuz bile kanamadı. İşte elektronik cihazlar için regülatör bu görevi üstlenir.

Günümüzde elektrik devreleri ve topraklama sistemleri son derece başarılı. Ancak elektrik gücü pek çok farklı nedene bağlı olarak kontrolden çıkabilir. Pek çok farklı istasyondan kontrolsüz bir şekilde geçmeyi başaran enerjinin güç kaynağından çıktıktan sonra bağlı olan cihaza ya da makineye zarar vermeden sakinleşmesini sağlayan regülatördür.

Türlerine göre değişiklik gösterse de standart bir regülatör üç temel bileşene sahiptir; Geri Besleme Devresi, Kararlı Referans Voltajı ve Geçiş Elemanı Kontrol Devresi. Geri Besleme Devresi, DC voltaj çıkışındaki değişiklikleri algılar, Kararlı Referans Voltajı bir sinyal üretir ve Geçiş Elemanı Kontrol Devresi sinyalle öğrendiği değişiklikleri düzenleyerek doğru voltajı ayarlar. 

Yani regülatör bileşenleri anlık olarak voltajı kontrol eder, değişiklikleri gözlemler, değişikliği fark eder ve sonunda ortaya çıkan bu değişikliğin cihaza ya da makineye zarar vermesini önlemek için fazlalıkları emer ve doğru seviyeye getirir. Bazı regülatörler ufak boyutlu cihazlar oldukları için bu tür gelişmiş bir sistem son derece şaşırtıcı. 

Lineer voltaj regülatörü, voltaj bölücü olarak görev yapar ve güç kaynaklarını düzenlemek için kullanılır. Standart regülatör, lineer voltaj regülatörüdür. Düşük çıkış dalgalanma voltajı verir, hızlı tepki süresine sahiptir, daha az gürültülüdür ancak pek verimli değildir, soğutucuya ihtiyaç duyduğu için geniş alan gerektirir ve giriş voltajını arttırmaz.


Kaynak webtekno.com

 

MIUI 14, Xiaomi İçin Bir Devrin Sonu Olabilir: miOS Geliyor!

Çinli teknoloji devi Xiaomi'nin akıllı telefonlarla ilgili dikkat çeken bir işe imza atacak gibi görünüyor. Sektörün popüler sızıntı kaynaklarından Digital Chat Station'ın iddiasına göre Xiaomi, yeni akıllı telefonlarında MIUI devrini resmen sonlandıracak. Şirket bunun yerine "miOS" olarak isimlendirilen yeni bir işletim sistemi arayüzüne geçiş yapacak. Üstelik bu yeni işletim sistemiyle tanışmak için çok da beklemeyeceğiz gibi görünüyor.

Apple, iPhone 15 Proda Ses Tuşlarını Kaldırmaktan Vazgeçti (İstemeye İstemeye)

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir süredir yaklaşmakta olan iPhone 15 ailesi ile gündemde. İddialar kazanı kaynamaya devam ederken, Apple'ın bu seride "yeni" bir teknolojiye geçiş yapacağı söyleniyordu. İddialara göre iPhone 15 Pro, fiziksel olarak butonlar içermeyecekti. Marka bunun yerine iPhone 7 ve 8'in ana ekran tuşunda gördüğümüz dokunma hissi uyandıran 'taptic' teknolojisi kullanacaktı. Bunu söyleyen isimlerden bir tanesi de deneyimli Apple analistlerinden Ming-Chi Kuo'ydu.