Elinizdeki Telefondan Mutfağınızdaki Buzdolabına Kadar Her Türlü Cihaz Onun Sayesinde Doğru Bir Şekilde Çalışıyor: Firmware Nedir, Ne İşe Yarar?

Eminiz günümüzde teknoloji denildiği anda aklınıza ilk gelenler kullandığınız bilgisayar, akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi cihazlar oluyor. Doğru, bunlar en sık kullandığımız teknolojik aletlerdir ancak şöyle bir etrafınıza bakarsanız bunların sayısının çok daha fazla olduğunu fark edersiniz. İşte çevrenizdeki tüm o cihazlar, onlardan yapmaları beklenen işlevleri firmware sayesinde yerine getirirler. 

19.05.2023 07:45:12 tarihinde yayınlandı.

Eminiz günümüzde teknoloji denildiği anda aklınıza ilk gelenler kullandığınız bilgisayar, akıllı telefon, tablet, akıllı saat gibi cihazlar oluyor. Doğru, bunlar en sık kullandığımız teknolojik aletlerdir ancak şöyle bir etrafınıza bakarsanız bunların sayısının çok daha fazla olduğunu fark edersiniz. İşte çevrenizdeki tüm o cihazlar, onlardan yapmaları beklenen işlevleri firmware sayesinde yerine getirirler. 

Eğer yazılım dünyasına az çok ilginiz varsa  firmware adını zaten mutlaka duymuşsunuzdur çünkü donanım yazılımı ve bellenim gibi farklı isimlerle de anılır. Bazen bir cihazın sahip olduğu firmware bir kez yüklenir ve unutulur gider ama bazen de güncellemeler alması gerekebilir. En iyisi gelin firmware nedir, ne işe yarar, nasıl güncellenir gibi merak edilen sorulara yakından bakalım.

Donanım yazılımı ve bellenim olarak da adlandırılan firmware, pek çok farklı teknolojik cihazın ona atanan işlevleri yerine getirmesini sağlayan bir sistem yazılımıdır. Sayısal veri işleme becerisine sahip her cihazda firmware bulunur. Firmware adından ilk kez 1967 yılında Amerikalı bilgisayar bilimcisi Ascher Opler'ın kaleme aldığı Datamation isimli makalede bahsedilmiştir. 

Firmware bir cihazın ROM adı verilen geçici olmayan belleğine ya da EPROM, EEPROM, flash bellek gibi farklı belleklere kaydedilebilir. Cihazın sahip olduğu firmware çoğu zaman hiç değiştirilmez, bazen ömrü boyunca bir kez değiştirilir, bazen ise cihazın işlevlerine göre zaman zaman güncelleme alması gerekebilir. 

Firmware, bizzat üretici tarafından cihazın üretimi sırasında asla değişmeyecek bir donanım parçası üzerine kurulur. Temel amacı, kullanıcı cihazı eline aldığı zaman cihazın yapması beklenen işlevleri yerine getirecek her şeyin çalışmasını sağlamaktır. Yani firmware, yüklü olduğu cihazın ya da donanımın çalışmasını sağlayan temel yazılımdır diyebiliriz.

Firmware için cihazın temel kontrol yazılımı demek de mümkün. Bir cihaz ya da donanım ne kadar küçük olursa olsun içinde farklı işlevleri yerine getirmek için kurulmuş bir firmware mutlaka bulunur. Büyük bir cihazdan bahsediyorsak, örneğin bir bilgisayardan, o cihazın içindeki farklı parçalar içerisinde farklı firmware yazılımlar bulunabilir. 

Hangilerinde kullanılmaz ki? Nesnelerin internetini kullanan tüm eşyalarda, beyaz eşyalarda, elektronik saatlerde, trafik lambalarında, akıllı ampullerde, cep telefonlarında, bilgisayarlarda, dijital fotoğraf makinelerinde, bilgisayar çevre birimlerinde, farklı cihazların içindeki gömülü sistemlerde, MP3 çalar cihazlarda, anakartlarda, ekran kartlarında, CD-ROM aygıtlarında ve daha aklınıza gelen gelmeyen her türlü elektronik cihazın büyük bölümünde firmware yazılımları kullanılmaktadır. 

Düşük seviye firmware, cihaz için ayrılmaz bir parça olarak kabul edilir. Genel olarak ROM gibi geçici olmayan salt okunur yongalar üzerinde depolanırlar. Güncelleme almaz ya da yeniden yazılmazlar. Genel olarak düşük seviye firmware yazılımlar tek sefer programlanabilirler. 

Üst düzey firmware, çok daha karmaşık bir sisteme sahiptir ve bu nedenle daha karmaşık işlevlere sahip bilgisayar gibi cihazlarda kullanırlar. Bu tür firmware yazılımlar güncelleme alır ve tekrar tekrar programlanabilirler. 

Üst düzey firmware ile karıştırılabilen alt sistem firmware de daha karmaşıktır, güncelleme alır ve tekrar tekrar programlanabilir ancak üst düzey ile arasındaki en temel farkı cihazın gömülü sisteminde yer alıyor olmasıdır. Örneğin bir sunucu ile birlikte çalışan bir donanım parçasına güç veren bir yapı, alt sistem firmware yazılımıdır. 


Kaynak webtekno.com

 

15 Bin Kişinin E-Devlet Giriş Bilgilerinin Çalındığı Ortaya Çıktı: Dahası da Var!

Her geçen gün artmaya devam eden siber saldırılar hem bireylere hem de kurumlara zarar vermeye devam ederken bugün, DarkTracer isimli siber saldırı istihbarat grubundan çarpıcı bir rapor geldi. DarkTracer, paylaştığı raporda 2022’nin ilk çeyreğinde, yani 1 Ocak – 31 Mart tarihleri arasında yalnızca bir kötü amaçlı yazılımla ele geçirilen bilgilerin sayısını ve nereden ele geçirildiklerini paylaştı.

OceanGate Kurucu Ortağı, Venüse 1.000 Kişi Göndermeyi Planladığını Açıkladı

Tek bir sefer dahi tamamlayamamasına rağmen tarihin en ünlü gemilerinden biri olan Titanik, geminin batığına turistik seferler düzenleyen OceanGate isimli şirket aracılığıyla battıktan 111 yıl sonra 5 kişiye daha mezar olmuştu. Henüz OceanGate'in kazasıyla ilgili tüm sorular yanıtlanamamışken dün, şirketin kurucu ortaklarından Guillermo Söhnlein'dan "E pes artık" dedirten yeni açıklamalar geldi.

Yurt Dışında İş Bulmanızı Sağlayan Employin5tan İngilizceyi Ana Vatanında Öğretecek Çekiliş

İş arayışında olanlar ve nitelikli eleman peşinde koşan işyerlerini bir araya getiren insan kaynakları platformu Employin5.com, iş arayanlara özel ücretsiz bir çekiliş gerçekleştirecek. Türk kadın girişimci Zeynep Turudi’nin kurucusu olduğu platform, iş arayanları İngilizce’nin ana vatanı Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’ya 2 haftalık ücretsiz iş İngilizcesi eğitimine gönderecek.

Baydönerin Bol Göndermeli Ramazan Reklamı Sosyal Medyanın Gündemine Oturdu: İşte Gelen Tepkiler

Ramazan ayının gelişiyle birlikte hepimizin görmeye alışık olduğu şeylerden biri de markaların bol gülen yüzlü Ramazan temalı reklamları oluyor. Kalabalık iftar sofraları, Ramazan davulcuları, sahurlar... Ramazana dair aklımıza gelen her şey, bu aşırı pozitif reklam filmlerinde bir araya gelerek bir ay boyunca türlü mecralarda karşımıza çıkıyor.