Elon Musk Bunu Beğenmedi: Bilim İnsanları, Neuralinkin Beyin Çipleri Konusunda Endişeli

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, 2020 yılının ağustos ayında sahibi olduğu Neuralink isimli şirket tarafından geliştirilen ‘beyin çipi’ni tanıtmıştı. İnsan beynine implante edilebilen beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren şirket, v.09 cihazı ile insanlığın geleceği için ‘çığır açıcı’ gelişmelere ön ayak olmayı ve birçok tıbbi konuya çözüm getirebilmeyi umuyor.

16.02.2022 02:42:51 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, 2020 yılının ağustos ayında sahibi olduğu Neuralink isimli şirket tarafından geliştirilen ‘beyin çipi’ni tanıtmıştı. İnsan beynine implante edilebilen beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren şirket, v.09 cihazı ile insanlığın geleceği için ‘çığır açıcı’ gelişmelere ön ayak olmayı ve birçok tıbbi konuya çözüm getirebilmeyi umuyor.

2021 başlarında cihazın bir maymun üzerinde de başarılı olduğu belirtilen cihaz hakkında geçtiğimiz günlerde yeni gelişmeler yaşanmıştı. Bizim de sizlere aktardığımız bu haberde şirketin, insanlı deneyleri yürütecek uzmanlar için iş ilanı açtığı belirtilmiş ve klinik deneylerin yakında başlayabileceği aktarılmıştı. Ancak birçok bilim insanı, Musk’ın bu planı ile ilgili endişelerini dile getirmeye başladı.   

Gelen haberlere göre bazı bilim insanları, Musk’ın insan beynine çip yerleştirme hedefleri konusunda endişeli. Uzmanlar, deneylere katılacak olan katılımcıların için bu tarz teknolojilerin önemli riskler doğurabileceğini düşünüyor. Wiconsin-Madison Üniversitesi’nden Dr. Karola Kreitmair de bu insanlardan biri.

Kreitmeir çip ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “Bu tür bir teknolojinin kullanılabilir hâle gelmesi sonucunda oluşabilecek etkiler hakkında yeterli kamuoyu söylemi olduğunu düşünmüyorum. Kâr amacı güden şirketlerin bu tarz amaçları konusunda biraz şüpheliyim. Umarım gerçekten insanlara yardım etmek istiyorlardır” ifadelerine yer vererek düşüncelerini aktardı.

Neuralink’in amacı felç gibi nörolojik hastalıkların üstesinden gelebilen bir teknolojiyi insanlığa sunmak. Ancak Elon Musk, bu teknolojinin çok daha ileri seviyeye ulaşabileceğini ve makineler tarafından geride bırakılmamak için insanlar ve yapay zekâ arasında ‘ortak bir yaşam’ oluşturulabilmesini umuyor.

Uzmanlar da Neuralink’in bu amaçları konusunda kafalarında soru işaretleri olduğunu aktarıyor. New York’ta bulunan SUNY Upstate Üniversitesi’nden Dr. Syd Johnson da bu amaçlar ile ilgili, “Eğer gerçekten felçli bireyler için geliştirilmesi isteniyorsa, pazarın çok küçük olduğu, fiyatların da pahalı olduğu unutulmamalıdır. Bu tarz niş ürünler, ticari kazançlar için sömürülüp kullanılma riskine sahip” ifadelerini kullandı.

The Daily Beast isimli internet sitesine demeçler veren diğer bilim insanları ise projeden temkinli bir şekilde umutlu olduklarını; ancak Musk ve şirketin henüz ele almadığı konular olduğunu ifade etti. Bir klinik deney katılımcısının fikrini değiştirip çıkmak isteyebileceğini aktaran uzmanlar, ters giden durumlar için gereken teknolojinin mevcut olmama ihtimaline vurgu yaptı.

Bunun yanı sıra uzmanlar, çipler insanların beynindeyken Neuralink şirketinin iflas etmesi durumunda neler olacağını da sorguladı. Şirketin bir başka kuruluşa satılırsa müşteri verilerinin ne olacağı da uzmanların endişelendiği konular arasında yer aldı. Ayrıca implante edilebilen bu cihazların ne kadar süreyle beyinde durabileceği, gerekli güncellemelerin tüm insanlara sağlanıp sağlanamayacağı da gelen yorumlar arasında yer aldı.

İLGİLİ HABER İnsanlı Deneylere Az Kaldı: Elon Musk, Neuralink’in Klinik Deneylerini Yürütecek Uzmanlar Arıyor


Kaynak webtekno.com

 

Bir Twitter Kullanıcısı, Türkiye Ekonomisinin Çöküşü Tweetini NFT Olarak 1,5 Milyon Dolara Satışa Sundu

NFT'lerin popülaritesi her geçen gün artarken devasa projelerden basit bir sms'e kadar her şeyin NFT'ye dönüştüğünü gördük. Örneğin Twitter'da atılan ilk tweet, 2,9 milyon dolar karşılığında bir Türk tarafından satın alınmıştı. Bir başka örnek ise başarılı medya sanatçısı Refik Anadol'un bir koleksiyonunun NFT olarak 5,1 milyon dolara satılması olmuştu. 

‘Yıl Olmuş 2022, Taahhüt mü Kaldı?’ Diyenlere Fiber Hızında İnternet: Millenicom

İnternet, özellikle de son 10 yıldır hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Hal böyle olunca da hepimiz, mümkün olan en uygun fiyata en iyi internete sahip olmayı istiyoruz. Ancak bu iş Türkiye’de pek de kolay değil. Hizmet veren pek çok şirket, sunduğu paketlere kıyasla oldukça yüksek bedeller istiyorlar. Şimdi sizlere, uygun fiyata kaliteli internet hizmeti alabileceğiniz Millenicom’dan bahsedeceğiz.

LC Waikiki, 2. El Kıyafet Satmaya Başlaması Sosyal Medyada Tepki Çekti: "Bugünün 2. El Fiyatı, Geçen Yılın Sıfırına Denk"

Türkiye’nin en büyük mağaza zincirlerinden biri olan ve ülkemizde 79 ilde 400’den fazla mağazasıyla hizmet veren LC Waikiki, bugün sosyal medyada fazlaca tartışılmaya başlayan ve dikkat çeken bir uygulamayla gündeme geldi. Ülkemizde en uygun fiyatlı giyim ürünleri satan mağazalar arasında yer alan LC Waikiki, internet sitesinde ikinci el ürünler satmaya başladı.

LinkedIn, Profesyonel Bir Sosyal İş Ağıyken Nasıl Oldu da Özlü Sözlerin, Dramatik Hayat Hikayelerinin Paylaşıldığı Facebookvari Bir Platforma Dönüştü?

LinkedIn denince akla en basit şekilde, iş arayanlar ve iş verenler gelir. Çünkü bu platformda yeni mezun veya işinden ayrılmış olup yeni bir iş arayan kişilerin, alanlarında uzman insanlara ulaşmaya çalıştıklarını görebilirsiniz. Keza aynı şekilde, şirket sahiplerinin ve uzmanların, işe başlayacak bireylere çeşitli tavsiyeler verdiklerini de görmek mümkün. Aslında buraya kadar her şey tamam.

Google Haritalar Artık Yollardaki Bariyerleri Bile Gösterecek: İşte Yeni Özellikler ve Sürücülerin Hoşuna Gidecek Tasarım

ABD merkezli teknoloji devi Google, bundan birkaç yıl önce Volvo ve Audi gibi otomotiv sektörünün önde gelen isimleriyle bir araya gelip, Android Automotive isimli işletim sistemini geliştirmişti. Bu işletim sistemi, adından da anlaşılabileceği üzere otomobillere Android yazılım getiriyordu. Bu işletim sistemi, bazı otomobillerde aktif olarak kullanılıyor.