En Şeytani Uygulamalar: Instagramda Gizli Profillerin Paylaşımlarını, WhatsAppta Başkasının Yazışmalarını Gösterenler ve Dahası...

Telefonlarımızda onlarca, uygulama mağazalarında ise yüzlerce uygulama mevcut. Örneğin; fotoğraflarınızı düzenlemek için bir uygulama istediğinizde mağazada sizi bir sürü uygulama karşılıyor ve hangisinin işinize yarayıp yaramadığını anlamak bile zorlaşıyor.  

2.10.2022 03:15:13 tarihinde yayınlandı.

Telefonlarımızda onlarca, uygulama mağazalarında ise yüzlerce uygulama mevcut. Örneğin; fotoğraflarınızı düzenlemek için bir uygulama istediğinizde mağazada sizi bir sürü uygulama karşılıyor ve hangisinin işinize yarayıp yaramadığını anlamak bile zorlaşıyor.  

Madalyonun bir de diğer yüzüne bakacak olursak; ne kadar fazla uygulama varsa verilerimiz de o kadar çok toplanıyor demek. Yani konum, adres, fotoğraf gibi bilgilerimizin yanlış ellere geçmesi an meselesi haline geliyor. Fobito isimli YouTube kanalımızda uzun bir süredir ‘Melek Yüzlü Şeytan Uygulamalar’ serisiyle, bu uygulamalardan ve sakıncalarından bahsediyoruz. Gelin, o uygulamalara ve neden böyle nitelediğimize bir bakalım.  

İnternet üzerinden müzik dinlemek, dizi veya film izlemek hiçbir aboneliğiniz yoksa oldukça zor bir hale geldi. Girdiğimiz her sitede, tıkladığımız her yerde karşımıza reklamlar çıkıyor. YouTube Vanced’ın vaatleri ise Premium aboneliğe ihtiyacınız kalmadan YouTube üzerinden video izleyebilecek olmanız. Ancak durum pek de masum değildi.  

YouTube Vanced, güvenli olmadığı gibi yasa dışı bir uygulama olduğu için yaklaşık 7 ay önce kapatılmıştı. Bir süre önce de başka bir geliştirici ekibi uygulamayı Revanced ismiyle yeniden hayata geçireceklerini duyurdu. Şu anda YouTube Vanced, yalnızca APK olarak indirilebiliyor ancak telefonunuza veya herhangi bir cihazınıza bilmediğiniz ve çoğu güvenli olmayan sitelerden uygulama yüklemeniz de bambaşka sorunlara yol açabilir.  

Gelişen internet dünyası neredeyse her konuya bakış açımızı değiştirmeye başladı. Diyelim ki bir arkadaşımız bizi Instagram’dan takip etmeyi bıraktı. Bunu gördüğü anda birçok insan kendisini takip etmeyen arkadaşını takip etmeyi bırakacaktır. Peki ya görmüyorsak? 

Takipçi sayımız gitgide azalırken bizi kimlerin geri takip etmediğini görememek sinir bozucu olabiliyor. Üstelik binlerce kişiyi takip ediyorsanız ve onlar da sizi takip ediyorsa bu ayrımı yapmak çok daha zor. Tam da bu noktada da InstaFollowers benzeri uygulamalara başvurabiliyoruz. Ancak bu uygulamalar, sizin verilerinizi almakla kalmıyor; aynı zamanda tüm arkadaşlarınızın da güvenliğini tehlikeye atıyor. Üstelik hesabınızın şifresini girmenizi isteyen bu uygulamalar, hesabınızın çalınmasına da sebep olabiliyor.

Bir dönem bu uygulamalar o kadar meşhurdu ki neredeyse hepimizin telefonunda benzer bir uygulama vardı. Ancak yukarıdaki videomuzda da anlattığımız gibi, bu uygulamaların yaptığı çok fazla bir şey yok. Hatta faydası olmadığı gibi tüm uygulamalarımıza ve verilerimize erişim izni veriyoruz.  

Unutmamak gerekiyor ki hiçbir uygulama telefonunuzun RAM’ini artıracak güce sahip olamaz. Bu sebeple de telefonunuzda daha fazla depolama alanı ve daha iyi performans istiyorsanız benzer uygulamaları indirmemeniz de fayda var. Uygulama konum, uygulama etkinlikleri, kişisel bilgiler de dahil olmak üzere birçok kişisel bilginize erişim izni istiyor. 

 


Kaynak webtekno.com

 

Elon Muskın Twitterda Mavi Tiki Ücretli Yapması, Konuyla Hiç Alakası Olmayan Şirketlere Milyonlarca Dolar Kaybetttirdi: Peki Nasıl?

28 Ekim’de resmen Elon Musk’ın şirketine dönüşen Twitter, o günden bu yana büyük bir kaos içinde sürükleniyor. Kaos, özellikle yeni Twitter Blue sistemi ve bunun sonuçları üzerinde yaşanıyor. Aylık 8 dolarlık ücrete tabi tutulan yeni sistem, kullanıcılara normalde sadece onaylı ve gerçek hesaplara verilen ‘mavi tik’ rozetini de sunuyor.