Evrendeki Nadir Olaylardan Biri Gözlemlendi: Patlayan Yıldız, Galaksinin Merkezine "Fırladı"

Uzayın derinlikleri bilim dünyasının odak noktalarından biri olmayı sürdürürken geçtiğimiz günlerde oldukça nadir bir olay gözlemlendi. Kara deliklerin peşinden koşan bilim insanları, tesadüfen yok olan bir yıldızın uzaya ‘fırlayan’ parçasıyla karşılaştı.

30.05.2023 04:45:09 tarihinde yayınlandı.

Uzayın derinlikleri bilim dünyasının odak noktalarından biri olmayı sürdürürken geçtiğimiz günlerde oldukça nadir bir olay gözlemlendi. Kara deliklerin peşinden koşan bilim insanları, tesadüfen yok olan bir yıldızın uzaya ‘fırlayan’ parçasıyla karşılaştı.

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, PSR J1914+1054g adlı yıldızın süpernova ile yok oluşunun ardından “yay şoku bulutsusu” adı verilen olayı gözlemledi. Basit tabirle olay, yıldızın patlamasıyla uzaya çok hızlı bir şekilde atılan radyo sinyalleri idi.

Yukarıda gördüğümüz iz, ardında yay şoku bulutsusu bırakan ve çok yüksek hızla hareket eden bir pulsara, yani bir nötron yıldınına ait. Bilim insanları, bu bulutsuya “Mini Mouse” adını verdi.

Yıldızların büyük bir çoğunluğu, bünyesindeki hidrojenin tükenmesiyle ömrünün sonuna geliyor, kimyasal denge sağlanamadığından patlayarak yok oluyor. Patlama sonrasında yıldızın yerini büyük bir bulutsu, yani toz ve diğer iyonize gazlardan oluşan bir yapı alıyor.

Fakat süpernova patlaması dengesiz bir şekilde gerçekleşirse, ortaya yukarıdaki manzaraya benzer manzaralar çıkabiliyor. Nötron yıldızı, patlamanın ardından galakside çok yüksek hızda hareket etmeye başlıyor.

Görüntüde gördüğümüz iz, galakside yaklaşık 40 ışık yılına eşit mesafeyi kapsıyor. Bu olaya neden olan süpernovanın ise günümüzden 82 bin yıl önce yaşandığı tahmin ediliyor. Yıldızın, saniyede 320 ila 360 kilometre hızla hareket ettiği belirtiliyor.

İLGİLİ HABER İlk Keşfedildiğinde Kalp Gibi Attığı İçin Uzaylı Sinyali Zannedilen Nötron Yıldızı: Pulsar


Kaynak webtekno.com

 

Yuval Harari, Yapay Zeka Savaşlarının Ülkeleri Veri Sömürgesi Haline Getireceğini Düşünüyor

Sapiens, Homo Deus ve 21. Yüzyıl için 21 Ders kitaplarının yazarı İsrailli tarihçi Yuval Harari, şu anda dünyanın ABD ve Çin liderliğinde bir yapay zeka savaşının tam ortasında olduğunu ileri sürüyor. Hariri, “Eğer elinizde yeteri kadar veri varsa bir ülkeyi ele geçirmek için o ülkeye asker göndermenize gerek yok. Bu yarışa ayak uyduramayan ülkeler ya iflas edecek ya da sömürge veri kolonisi haline gelecek” diyor.

Yazılımcılar Toplansın: 1000 Dolarlık Toplama PC, iPhone 13 ve Nintendo Switch Ödüllü Anket Başladı!

Yazılım dünyasındaki trendleri anlamak için güncel raporları takip etmek oldukça işe yarar bir yöntem. Bu raporlardan en kapsamlısı ise Developer Nation tarafından her yıl 2 kez yayınlanan rapor. Dünyanın dört bir köşesinden binlerce yazılımcının katıldığı anketlere göre düzenlenen rapor için 2022’nin son anketine katılımlar başladı. 

Yıldız Kaydı Sanıp Dilek Tutarken İzlediğimiz Gök Taşı Aslında Nedir?

Uzay, sonsuz karanlık bir boşluk. Bu boşlukta var olan sayısız gök cismi var. Bu gök cisimleri kimbilir ne zaman yaşadıkları çarpışmalar nedeniyle dağılıyor ve etrafa daha küçük parçalar saçıyorlar. Bu parçalardan bazıları Güneş yörüngesine oturup dönmeye başlıyor ve vakti geldiği zaman bazıları oradan koparak Dünyamıza geliyor. İşte bu parçalardan Dünya atmosferine giren ve bazen yeryüzüne düşenlere meteor yani gök taşı diyoruz.