Farelerdeki DPI Nedir, Aslında Ne İşe Yarar?

Bir fare satın alırken en çok dikkat edilen teknik özelliklerin başını çeken DPI, fareyi profesyonel manada kullanan pek çok kullanıcı için epey önemli. Peki nedir bu DPI? Son zamanlarda özellikle oyuncuların dillerinden düşürmedikleri DPI ayarı nasıl yapılmalı? Yüksek DPI her zaman için gerekli mi? 

26.07.2022 03:15:15 tarihinde yayınlandı.

Bir fare satın alırken en çok dikkat edilen teknik özelliklerin başını çeken DPI, fareyi profesyonel manada kullanan pek çok kullanıcı için epey önemli. Peki nedir bu DPI? Son zamanlarda özellikle oyuncuların dillerinden düşürmedikleri DPI ayarı nasıl yapılmalı? Yüksek DPI her zaman için gerekli mi? 

Biz de Webtekno olarak bu ve bunun gibi pek çok sorunuzun cevabını bulabileceğiniz bir rehberle birlikte siz okuyucularımızla birlikteyiz. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan sizi rehberimizle başbaşa bırakalım.

Bir çözünürlük birimi olan DPI’ın açılımı ingilizce “Dot Per Inch” kelimelerinin kısaltmasından geliyor. Yani “inç başına düşen nokta” olarak Türkçe’ye çevirebiliriz. Mouse DPI değeri ise mouse duyarlılığı ve hassasiyetini ölçmek için kullanılan bir değerdir. DPI, mouse’un okuyacağı nokta anlamına gelmektedir. Mesela bir farede DPI ne kadar yüksek olursa bilin ki o fare noktaları çok daha iyi okuyabiliyor demektir. Örnek olarak 6400 DPI, inç başına 6400 nokta düştüğünü bize belirtir. Bu da bize farenin çözünürlüğünü belirtir.

Teoride bir farede 1600 DPI varsa, farenizi 2,54 cm (1 inç) hareket ettirirseniz, fare işaretçisi 1600 piksel hareket edecektir. DPI ne kadar yüksek olursa, fare o kadar hassas olur. Yani, fareyi küçük bir parça bile hareket ettirirsiniz, işaretçi ekran boyunca büyük bir mesafe hareket eder. DPI, oyun fareleri için iyi bir pazarlama aracıdır. DPI'nın önemli olup olmadığı bir efsanedir. Aslında, birçok rekabetçi birinci şahıs nişancı oyunu oyuncusu fare DPI'larını 1200'e hatta 800'e ayarlar. Isterseniz DPI nedir detaylı olarak Logitech mühendisinden dinleyelim:

Bilimsel bir ekipmanınız olmadığı sürece kesin değerleri bulmanın kolay bir yolu yoktur. Farenizin DPI değerini ancak ölçüm ekipmanlarıyla tespit edebilirsiniz. Bunun dışında tek yol fare üreticinizin fareniz ile ilgili verdiği özelliklerini inceleyerek bilgi edinmektir. Eğer üreticiniz fare özellikleriyle ilgili bir bilgi vermemişse başta da söylediğimiz gibi ekipman olmadan farenizin DPI özelliklerini öğrenemezsiniz.

Piyasada bulunan çoğu fare 800-1000 DPI aralığında çalışan sensörlere sahiptir. Ancak oyuncu fareleri değiştirilebilir DPI seçeneklerini kullanıcılarına  sunuyor. Çok geniş aralıklarda DPI ayarı sundukları için kullanıcılar kendilerine en uygun ayarı seçebiliyor ve kullanım senaryolarına göre farklı çözünürlüklerde farelerini kullanabiliyorlar. 

Bazı üreticiler farelerin teknik dökümanlarında USB yoklama hızı adlı bir değere de yer vermektedirler. USB yoklama hızı, bilgisayarınızın fareden gelen sinyali ne sıklıkta kontrol ettiğini gösterir. Varsayılan olarak, Microsoft Windows ve Linux'da USB yoklama hızı 125 Hz'dir, yani saniyede 125 kez veya her 0.008 saniyede bir bilgisayarınız farenizden gelen sinyali kontrol eder. Birçok oyun faresi, yoklama hızını 500 Hz gibi yüksek bir sayıya, yani saniyede 500 kez kontrol etmeye ayarlayabilir.


Kaynak webtekno.com

 

Yanlış Bilginin Ne Kadar Hızlı Yayıldığının Yeni Örneği: Evrene Meydan Okuyan Çin, Uzaya Güneş Fırlattı(!)

Geçtiğimiz hafta Çin, bütün dünyanın ilgisini çeken bir gelişmeyi paylaşmıştı. Daha çok ‘Yapay Güneş’ olarak adlandırılan ‘Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak (EAST)’ isimli sistem, insanlık tarihinde bir rekor kırdı. Enerji çıktısını girdinin 10 katı haline dönüştürmeyi hedefleyen, bu gayede de Güneş’te sürekli gerçekleşen nükleer füzyon reaktörünü taklit eden sistem, 17 dakikayı aşkın süre boyunca 70 milyon santigrat derecede çalıştırılmıştı.

iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro ve 14 Pro Max Arasındaki Farklar Neler?

7 Eylül 2022 tarihinde yeni iPhone 14 ailesini Pro modelleriyle tanıtan Apple, yıllardır kullanmadığı Plus modelini tekrar canlandırmıştı. Bu bağlamda yeni iPhone ailesi, 4 üyeyle karşımıza çıkmış oldu. Bunların arasındaki farklar bariz olsa da çoğu gündelik kullanıcı için havada kalmış oldu.