Google İnsansız Hükümet Kurabilecek Yapay Zeka Geliştirmeye Başladı: İşte Alınan İlk Sonuçlar

Yapay zekânın ülkelerin hükûmetlerinin yerine geçmesi tartışması uzun zamandır dünyada sürüyor. Yapay zekânın insanlara ne kadar ‘eşit’ davranacağı ve ne kadar ‘etik’ olacağı konusu büyük bir tartışma alanıyken geçtiğimiz günlerde Google’ın yapay zekâ girişimi DeepMind’dan özel bir haber geldi.

23.07.2022 12:45:14 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekânın ülkelerin hükûmetlerinin yerine geçmesi tartışması uzun zamandır dünyada sürüyor. Yapay zekânın insanlara ne kadar ‘eşit’ davranacağı ve ne kadar ‘etik’ olacağı konusu büyük bir tartışma alanıyken geçtiğimiz günlerde Google’ın yapay zekâ girişimi DeepMind’dan özel bir haber geldi.

Google’ın DeepMind ekibi, çevrimiçi bir oyunda kamu fonlarını dağıtmak için 'herkese uyan' bir politika bulmak için bir yapay zekâ sistemi eğitmeyi başardılar. Yapay zekânın eğitiminde 4 kişi oynanan çevrimiçi bir oyundaki 4000 gerçek insan ve bilgisayar simülasyonu kullanıldı.

Söz konusu oyunda oyuncular, farklı miktarlarda para ile oyuna başlıyorlar ve bir kamu fonu havuzunun büyümesine yardımcı olmak için ne kadar katkıda bulunacaklarına karar veriyorlar. En sonunda yaptıkları katkı karşılığında bir pay geri alırlar. Oyuncular, ayrıca kamu parasını dağıtmak için en sevdikleri politikalara da oy verdiler.

Bu oyunu eğitim için analiz eden yapay zekâ, en sonunda kendi politikasını belirledi. Yapay zekâ, kamu parasını her oyuncunun başlangıç parasının ne kadarı kadar katkıda bulunduğuna göre yeniden dağıttı. Bu sayede oyuncular arasındaki servet eşitsizliklerini azaltmaya çalıştı. Ayrıca, başlangıç fonlarının yarısı kadar katkıda bulunmayan ‘beleşçi’ oyunculara neredeyse hiçbir şey vermedi.

Kendi geliştirdikleri politikalarla birlikte yapay zekânın politikasını oylayan oyuncular, çoğunluk olarak yapay zekânın oluşturduğu politikayı seçti. Bu politika karşısındaki diğer seçenekler ise her bir kişinin ne kadar katkıda bulunduğuna bakılmaksızın fonları eşit olarak dağıtan ‘eşitlikçi’ ve her bir kişinin katkısının oluşturduğu orana göre fon dağıtan ‘özgürlükçü’ yaklaşımlardı.

DeepMind ekibi, yapay zekânın kendini kanıtlamayı başarmasına rağmen demokrasiyi karşılayamadığını şu şekilde açıkladı:

“Demokrasi sadece kazanmakla, en çok beğendiğiniz politikayı uygulamakla ilgili değildir - vatandaşların birbirleriyle karşılaşabilecekleri ve birbirleriyle eşit olarak tartışabilecekleri süreçler yaratmakla ilgilidir.”

DeepMind ekibi, yapay zekânın azınlık grupların (diğer politikalara oy verenler) ihtiyaçlarının göz ardı ettiğini ifade ederken buna karşı bir görüş de geldi. Harvard Üniversitesi’nden Mathias Risse, bu durumun siyaset bilimciler arasında kabul edilebilir olduğunu paylaştı. Risse, modern demokrasilerde ekonomik elitlerin ‘çoğunluğu’ haklarından mahrum bırakması gibi sorunların olduğunu vurguladı.

Peki siz yapay zekânın insan hayatına en fazla etki edebileceği bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

İLGİLİ HABER Bir Yapay Zekâ, Kendi Kendine Bilimsel Tez Yazdı: Robotlardan Korkmaya Başlayabiliriz


Kaynak webtekno.com

 

ABD Ordusu, Ayın Yörüngesinde Devriye Gezecek Uyduları Uzaya Fırlatmayı Planlıyor

Teknolojinin gelişimi, insanların uzay araştırmalarını aynı şekilde ileriye taşıyor. Bu durum da uzay görevleri ile ilgili her gün yeni bir haberin karşımıza çıkmasına neden oluyor. Bugün gelen haberler ise Amerika Birleşik Devletleri ordusuna ait olan Uzay Kuvvetleri’nin yeni bir Ay görevi üzerinde çalıştığını gösterdi.

Astronomik Elektrik Faturaları Sosyal Medyada Gündem Oldu: İşte Ünlü İsimlerin Elektrik Faturası İsyanı

Ocak ayında Türkiye'nin ana gündem maddesi elektrik faturalarıydı. 31 Aralık gecesinde gelen zamlarla birlikte elektrik faturaları, 2 katına çıktı ve bu da zengin fakir demeden herkesin tepkisine yol açtı. Bir süredir yüksek enflasyon nedeniyle zaten zorda olan vatandaşlar tepkilerini dile getirmek için sosyal medyanın yolunu tutarken, ünlü isimler de konuyla ilgili paylaşımlar yaptılar.

Dünyada Bir İlk: Güneş Enerjisiyle Çalışan Kulaklık Tanıtıldı

Teknoloji takipçilerini heyecanlandıracak yeni bir gelişme yaşandı. Elektronik cihazlar her ne kadar gelişmeye ve yeni özellikler kazanmaya devam ediyor olsa da ‘şarj problemi’ hala yaygın olarak çözülebilmiş değil. Son yıllarda geliştirilen kablosuz şarj teknolojisiyle birlikte bu alanda yenilikçi adımlar atılmıştı. Ancak şimdi türünün ilk örneği olan bir kulaklık tanıtıldı.