Googleın Yalan Habere En Çok Destek Verdiği Ülke Türkiye Oldu

Gazetecilik alanındaki en prestijli ödül Plitzer'i kazanan ilk internet haber kuruluşu ProPublica, yanlış bilginin yayılımı açısından Google'ı mercek altına aldı. Türkiye'deki internet kullanıcılarına pek da şaşırtıcı gelmeyecek sonuçlara göre Google, "yanlış bilgi yaymanın kârlı bir işe dönüşmesine" katkı sağlıyor.

9.11.2022 08:45:16 tarihinde yayınlandı.

Gazetecilik alanındaki en prestijli ödül Plitzer'i kazanan ilk internet haber kuruluşu ProPublica, yanlış bilginin yayılımı açısından Google'ı mercek altına aldı. Türkiye'deki internet kullanıcılarına pek da şaşırtıcı gelmeyecek sonuçlara göre Google, "yanlış bilgi yaymanın kârlı bir işe dönüşmesine" katkı sağlıyor.

Haber ve bilgi doğrulama platformu Teyit.org tarafından özetlenen araştırma sonuçlarına göre Türkiye'de durum daha vahim. 

Google tarafından kişiselleştirilen reklamlar, çoğu internet sitesinin ana gelir kaynakları arasında yer alıyor. Bu satırlatı okuduğunuz sayfada da görebileceğini Google reklamları, aynı zamanda dünya internet ekosistemindeki para akışını sağlayan devasa bir makro ekonomik etkiye sahip. ProPublica'nın araştırmasına göre İngilizce dışında yayın yapan ve bu yayınlarla yanlış bilgi yayan sitelerdeki Google reklamlarının oranı %30 ila %90 arasında değişiyor. 

ProPublica'nın araştırmasında da yer verilen Teyit.org'un verilerine göre Türkiye'de yanlış bilgi yaydığı tespit edilen 50 internet sitesinin 45'inde Google reklamları yer alıyor. Bu da %90'lık bir oranla Türkiye'yi, internette yanlış bilgi yayılımı konusunda zirveye taşıyor. Türkiye'den sonra listede %87'lik oranla Hırvatistan, Sırbistan ve Bosna Hersek; %80 ile Brezilya, %44 ile İspanya, %38 ile Latin Amerika, %30 ile Almanca konuşulan ülkeler yer alıyor.

Datareportal'ın araştırması ve Teyit.org'un açıklamasına göre Türkçe, internette en çok içerik üretilen diller arasında dördüncü sırada. Buna rağmen yalan haber ve yanlış bilgilerin yayılımını azaltmak için Google'dan somut bir adım görülmüyor. 

Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü'nün başkan yardımcısı ve araştırmacı gazeteci Emre Kızılkaya ise Teyit'e yaptığı açıklamada Türkiye'de dezenformasyonun para kazandırdığını, propagandaların işe yaradığını vurguluyor.

Kullanıcılar tarafından her ne kadar "Başıma bir şey gelir mi?" gibi bireysel çıkarımlar yapılsa ve "hukuki açıdan muğlak olduğu" eleştirileri alsa da -kağıt üzerindeki haliyle- Sosyal Medya Yasası; internette doğru bilginin yayılmasını sağlama amacı taşıyor. Kendisini haber vermekle yükümlü gören kişilerin ve internet sitelerinin ilk kez bir basın kuruluşu olarak tanındığı bu yasa, aynı zamanda bu kişi ve kuruluşların olası yalan haberlerine karşı alınan bir önlem olarak görülebilir.

Nitekim yasanın uygulama aşamasına ilişkin soru işaretleri var, zira "hangi bilginin kime ve neye göre doğru ya da yanlış olarak nitelendirileceği" konusu net olarak tanımlanamıyor. Yine de yasada yalan haber yayan kişi, kurum ve bu bilginin yayılmasına olanak tanıyan platformlara yönelik reklam engelleme ve bant genişliği daraltma yaptırımları yer alıyor. Ancak Google reklamları ile para kazanan yanlış bilgi yayıncılarının Türkiye'de %90 gibi astoronomik bir orana ulaşması, olası bir reklam engelleme veya bant genişliği daraltma cezasının Türkiye'deki internet ekonomisine ciddi zarar vereceğini gösteriyor. Kısaca ülkemizdeki karar vericiler, koca bir sektörün içine işlemiş yanlış bilgi ekonomisiyle karşı karşıyalar. 

Son olarak Google'un 2021 yılında Türkiye ekonomisine yaptığı 476 milyar TL'lik katkının 193 milyar TL'sinin reklam araçları ile sağlandığını belirtelim.


Kaynak webtekno.com

 

Biz Fark Etmesek de Çok Önemli Bir Rolü Var: AirPodstaki Bu Minik Siyah Kısım Ne İşe Yarıyor?

Yıllardır süregelen Apple kulaklıklar; rengi, gövde tasarımı ve dış tarafındaki bu küçük deliğiyle diğer kulaklıklardan ayrışan ve artık oturmuş bir görünüm sunuyor. Dışarıdan bakıldığında, kulaklığın bir AirPods olduğu açıkça seçilebiliyor. Fakat kaç tanemiz o küçük deliklerin ne işe yaradığını biliyoruz?

Samsung, "Androide Rakip Olur mu?" Denilen İşletim Sistemi Tizenin Uygulama Mağazasını Kapattı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 2012 yılında kendi işletim sistemi Tizen OS'u yayınladı. Yıllar içerisinde bu işletim sistemiyle çalışan bazı akıllı telefonlar da üreten şirket, istediği popülariteye ise bir türlü ulaşamadı. Zira tüketicilerin tercihi genel olarak ya Android ya da iOS'tu. Bu durumun farkında olan Samsung, Tizen OS ile ilgili radikal bir karara imza attı.

Televizyon İzlerken Bir Anda Karşımıza Çıkıp Endişelendiren Tuner Çıkışı Aşırı Yüklendi Uyarısı Ne Demek, Nasıl Düzeltilir?

Artık geleneksel televizyon sistemleri yerine internet üzerinden takip ettiğimiz yeni bir izleme alışkanlığına sahip olsak bile hala kullanıcıların büyük bir bölümü merkezi uydu sistemi ya da çanak anten üzerinden televizyon izliyor. Böyle bir bağlantı sırasında kullanıcıların karşısına ansızın çıkan ‘Tuner çıkışı aşırı yüklendi.’ hata uyarısı çoğu zaman korkutucu oluyor çünkü aşırı yüklenme cümlesi akıllara elektriksel bir sorunu getiriyor.

Atanamamış iPhone Gibi Görünen Yeni Telefon TECNO Spark 10 Pro Duyuruldu

Son dönemlerde çok konuşulan teknoloji şirketlerinden TECNO, "Spark 10 Pro" olarak isimlendirdiği yeni akıllı telefonunu duyurdu. Orta segmentte tercih edilebilecek modeller arasına girmesi muhtemel telefon, özellikle de uygun fiyatlı telefon arayışında olanların ilgisini çekmeyi başaracak gibi görünüyor. Peki TECNO Spark 10 Pro tüketiciye neler vadediyor?