Güneş Sistemimizin Derinliklerinde Minik Bir Ay Keşfedildi: Bizim Uydumuzdan Yüzlerce Kat Daha Küçük!

 ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), galaksimizin derinliklerine araçlar ve teleskoplarla uzay araştırmalarına devam ediyor. Ajans, son olarak geçtiğimiz günlerde gezegenimizden 5 kat büyük olan ve 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan okyanusla kaplı bir gezegen keşfettiğini duyurmuştu. Şimdi ise yeni bir keşfin yapıldığı açıklandı.

29.08.2022 09:45:11 tarihinde yayınlandı.

 ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), galaksimizin derinliklerine araçlar ve teleskoplarla uzay araştırmalarına devam ediyor. Ajans, son olarak geçtiğimiz günlerde gezegenimizden 5 kat büyük olan ve 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan okyanusla kaplı bir gezegen keşfettiğini duyurmuştu. Şimdi ise yeni bir keşfin yapıldığı açıklandı.

NASA, geçtiğimiz yılın ekim ayında asteroitleri incelemek için gönderilen Lucy uzay sondasının yardımıyla güneş sistemimizin eteklerinde bulunan bir uydu keşfettiklerini açıkladı. Bu cismin dikkat çeken özelliği ise oldukça küçük olmasıydı.

Bilim insanları, bu ‘mini ay’ olarak adlandırabileceğimiz cismi Polymele ismi verilen bir asteroidi güneş sistemimizin derinliklerinde incelerken keşfetti. Polymele’ın 27 kilometre genişliğinde olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu asteroit bir yıldızın önünden geçerken tuhaf bir şey fark etti. Fark edilen bu tuhaflık, yaklaşık 4,8 kilometre genişliğinde asteroidin etrafından dönen bir cisimdi.

Uzmanlar, keşfettikleri bu cismin bizim kendi doğal uydumuz olan Ay’a benzerlik gösteren bir minik bir uydu olduğunu düşündüklerini aktardı. Bu ‘mini ay’ın çok küçük olduğuna dikkat çeken NASA, Dünya’dan görülmesinin neredeyse imkansız olduğunu ifade etti. Ayrıca uydunun asteroide çok yakın bir yörüngede döndüğü ve eğer Lucy Polymele’ı izlemeseydi fark edilmeyeceği de açıklamalara eklendi.

İLGİLİ HABER 45 Yıllık Voyager Uzay Aracından Yeni Bir Sinyal Geldi

Araştırmacılar, bu minik uydunun varlığını tamamen doğrulamanın uzun mesafeli gözlemlerden mümkün olmadığını söylüyor. Bu nedenle de Lucy aracının 2027’de söz konusu asteroide yaklaşmasının beklenmesi gerektiği belirtiliyor. Eğer şanslıysak, asteroidin başka bir yıldızın önünden geçmesi durumunda uyduyla ilgili yeni gözlemlerin yapılabileceği de kaydediliyor.

Son olarak, gözlemleri rapor eden 14 ekipten yalnızca ikisinin bunu fark ettiğini ekleyelim. Yani mini ayın tamamen farklı bir şey olma, hatta var olmama ihtimali var. İlerleyen zamanlarda bu gizemin çözülüp çözülmeyeceğini göreceğiz.


Kaynak webtekno.com

 

Amazon Music, Prime Aboneleri İçin Ücretsiz Oldu: Peki Türkiyede Kullanılabilecek mi?

ABD merkezli Amazon’un sunduğu abonelik hizmeti Prime, aylık belli bir ücret karşılığında kullanıcıların birçok servisten yararlanmasını sağlıyor. Amazon Prime, alışveriş ayrıcalıklarının yanı sıra Prime Video ve Prime Gaming avantajları ile de öne çıkıyor. Aylık 7,90 TL’lik oldukça ucuz bir fiyata sahip olan hizmet, ülkemizde de birçok insan tarafından kullanılabiliyor.

İnternette Gezinme Keyfimizi Yarıda Bıraktıran Baş Belası ‘Error 404 Page Not Found’ Hatası Nasıl Çözülür?

Günlük dilde bile artık karşılıksız kalan konularda deyim niyetine kullandığımız ‘Error 404 Page Not Found’ hatası ile gün içinde bile pek çok karşılaşabiliyoruz. Bir internet sitesini ya da bir internet sitenin herhangi bir sayfasını açmak istediğimizde ama o sayfa açılmadığı zaman karşımıza ‘Error 404 Page Not Found’ hata uyarısı çıkar. Bu uyarının çözümü çoğu zaman kolaydır ancak bazen gerçek anlamda imkansız olabilir.