Hiç Bilmeyenler İçin Bilgisayarlardaki Donanım Nedir, Kaça Ayrılır, Hangi Parçalardan Oluşur?

Yinede bilgisayarını daha yakından tanımak isteyen herkesin biraz da olsa araştırdığı bir konu donanım. Sonuçta bir bilgisayar kullanıcısı olarak kim bir sorunla karşılaştığında kapı kapı teknisyen vb. aramak yerine kendi sorununu kendi çözmek istemez ki? Bunun gibi basit olaylarda donanımdan biraz anlamak işleri yoluna koyacaktır.

24.02.2022 21:30:30 tarihinde yayınlandı.

Yinede bilgisayarını daha yakından tanımak isteyen herkesin biraz da olsa araştırdığı bir konu donanım. Sonuçta bir bilgisayar kullanıcısı olarak kim bir sorunla karşılaştığında kapı kapı teknisyen vb. aramak yerine kendi sorununu kendi çözmek istemez ki? Bunun gibi basit olaylarda donanımdan biraz anlamak işleri yoluna koyacaktır.

İlk bakışta oldukça karışık gözüken bu durum, işin içine girmeye başladıkça yavaş yavaş algılayabileceğiniz bir seviyeye bürünmeye başlıyor. Gerçi bu durum neredeyse bilinmeyen her şey için geçerli. Donanım bilgisi de tabii ki istisna değil. Sonuç olarak bunlar da bir insanın elinden çıkan materyaller. Bizde merak edenler için en azından basit bir şekilde açıklamaya karar verdik.

Bilgisayar Donanımı, en basit şekliyle anlatmak gerekirse: bir analog veya dijital bilgisayarın fiziksel bileşenlerinden herhangi birini tanımlamak için kullanılan toplu bir terimdir. Donanımı bilgisayarın kalbinin atmasını sağlayan organlar gibi düşünmek de mümkün, sonuç olarak bu parçalardan biri zarar gördüğünde veya başına bir iş geldiğinde tıpkı insan vücudunda olduğu gibi bilgisayar üzerinde de var olan sorun sağlıklı çalışma sürecini etkiliyor.

Donanımın yanı sıra işin birde yazılım kısmı mevcut. Donanım ve yazılım farklı şeyler gibi görünse de ikisi birbirini tamamlayan etkenlerdir. Bir bilgisayar yalnızca hem donanım hemde yazılım ile uyumlu bir şekilde çalıştığında verimli kullanım sağlayabilir ve faydalı şeyler üretebilir.

Donanımlar bilgisayarın en temel yaşam fonksiyonlarını sağlayan fiziksel bileşenler olduğunu söylemiştik. Bunu biraz daha örneklendirmek gerekirse donanım: Kullanıcıdan giriş verilerini almak, verileri depolamak, çıktıyı görüntülemek ve bir kişi tarafından verilen komutların yürütülmesi için kullanıldığını söyleyebiliriz.

 Donanımların her biri bilgisayarı farklı bir şekilde destekleyip geliştiriyor. Tabii ki her parçanın işlevi birbirinden farklı olsa da bu farklı parçaların her birinin sağlıklı ve uyumlu bir şekilde çalışması aracılığıyla ellerimizde sahip olduğumuz elektronik cihazları rahatlıkla kullanabiliyoruz. Herhangi bir donanım olmadan bilgisayarınız var olamaz ve tabii ki doğal olarak yazılım da kullanılamaz. 

Bilgisayarınızın sahip olduğu birçok donanım mevcut ve bu donanımları dahili veya harici donanımlar olarak ayırabiliriz. Detaylı bir şekilde incelemeye kalkarsak oldukça fazla donanım olduğunu görebiliriz. Fakat biz listemizi basit ve bilindik bir şekilde tutucaz.

Anakart, bilgisayar üzerindeki CPU gibi temel dahili donanımı tutan ve diğer tüm donanım bileşenlerinin üstünden geçtiği merkez olarak işlev gören bir devre kartıdır.


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Yeni Metin Tipi Seçenekleri Geliyor: Kod Blokları, Alıntılar ve Dahası...

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Geliştirici ekibin, gönderilen metin mesajları için yeni bir özellik üzerinde çalıştığı tespit edildi. WhatsApp'ın masaüstü beta sürümünde kısıtlı bir kullanıcı kitlesi ile test edilen yeni özellik, metinlerine biçim eklemek isteyen kullanıcıları memnun edecek gibi görünüyor.

Elden Ring’de Tek Vuruşla Açılmayan Yeni Bir Gizli Duvar Keşfedildi: Yepyeni Sırlara Açılan İlk Kapı Olabilir

Tutkulu hayranlarının da bileceği üzere, dünyanın en popüler aksiyon-rpg oyunlarından Elden Ring, bazen yeni yerlere açılan gizli duvarları sayesinde oyuncuları şaşırtmasıyla da oldukça ünlü. Oyuncuların şans eseri bu tarz gizli duvarlara ve ardından açılan yeni bölgelere denk geldiği durumlar daha önce defalarca bildirilmiş. 

210W Hızlı Şarj, 200 MP Kamera Sunan Redmi Note 12 Serisi Tanıtıldı (Bu Fiyata Türkiyede Peynir Ekmek Gibi Satar)

Çinli teknoloji devi Xiaomi'nin alt markası olarak ticari yaşamını sürdüren Redmi, bugün gerçekleştirdiği bir etkinlikte en yeni akıllı telefonlarını duyurdu. "Note 12 Pro", "Note 12 Pro+" ve "Note 12 Explorer Edition" isimli üç yeni model ile karşımıza çıkan şirket, akıllı telefon dünyasındaki dengeleri değiştirmeye kararlı gibi görünüyor. Zira telefonlar, gerçekten de bomba özelliklere ve akıl çelebilecek fiyatlara sahip.

Çok Şaşırdık, Evet: Facebookun WhatsApp Mesajlarını Okuyabildiği Ortaya Çıktı

Kullanıcı gizliliği ile ilgili skandal üzerine skandala karışan sosyal medya devi Facebook'un WhatsApp'taki mesajları okuyabildiği açığa çıktı. Kar amacı gütmeyen ProPublica isimli bir kuruluşun yaptığı araştırma, Facebook'un WhatsApp'taki mesajları okumak için 1.000 adet çalışanın olduğunu ortaya koyuyor. İddialar çarpıcı olsa da bu konuda hali hazırda ciddi şüphelerin zaten bulunduğunu belirtelim.

Appledan Sonra Samsung da Kendin Tamir Et Dönemini Başlattı: Peki Fiyatlar Nasıl Olacak?

Bozulan cep telefonlarının daha uygun fiyata tamir edilmesini sağlamak isteyen şirketler, kullanıcıların kendi cihazlarını kendileri tamir etmelerini sağlayan onarım programları başlattıklarını duyurdu. Akıllı cihazlar konusunda dünyanın lider markalarından biri olan Apple geçtiğimiz yıl, kullanıcıların Apple tarafından sağlanan orijinal parçalar ve aletleri satın alarak kendi cihazlarını tamir etmelerini sağlayan Self-Service Repair adı verilen bir uygulama başlatmıştı.