Instagram Butiklerinin "Değişim Var, İade Yok" Gibi İfadeler Kullanması Konusunda Hukuk Ne Diyor?

Tüketicinin, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Madde 48 uyarınca 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı mevcuttur.

20.02.2022 08:45:14 tarihinde yayınlandı.

Tüketicinin, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Madde 48 uyarınca 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkı mevcuttur.

Peki Instagram butikleri buna rağmen neden müthiş bir öz güvenle "iade yok" yazabiliyorlar? Hukuk bu konuda ne diyor?

Sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de bu 14 günlük cayma hakkı tüketici tarafından kullanılabilir. Eğer mesafeli satış sözleşmesine ilişkin olarak satıcı ön bilgilendirme yükümlülüğünü yerine getirmez ise cayma hakkı süresi 1 yıla çıkmaktadır.

Ancak cayma hakkının bazı istisnaları bulunmaktadır. Örneğin, çabuk bozulabilen ve son kullanma tarihi geçebilecek mallar ya da tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara, lisanslara veya dijital ürünlere ilişkin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanılamamaktadır.

  Cayma hakkının kullanılması durumunda tüketici, malı 10 gün içinde satıcının belirtmiş olduğu kargo firması ile ücretsiz olarak iade etmeli ve satıcı da 14 gün içinde bedel iadesini yapmalıdır. Tüketici, cayma süresi içinde malı, işleyişine, teknik özelliklerine ve kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullandığı takdirde meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir.

Ayrıca satıcı, siparişini taahhüt ettiği süre içinde yerine getirmek zorundadır. Mal satışlarında bu süre 30 günü geçemez. Aksi takdirde tüketici herhangi bir cezai şart ödemeksizin sözleşmeyi feshedebilecektir. Bu tür uyuşmazlıkların çözümü için uyuşmazlık miktarına göre tüketici ilçe hakem heyetleri, il hakem heyetleri veya tüketici mahkemelerine başvurmak gerekmektedir.

Çünkü fatura kesmiyorlar, daha doğrusu bunu talep eden insan sayısı çok az. Ürünü satın aldığınıza dair fatura, belge olmayınca maalesef ispat sorunu doğuyor. Hukuksuz bir satış olduğu için siz de bu butiklerden ürün alarak söz konusu hukuksuzluğu desteklemiş oluyorsunuz.

Bu durumda ürün elinize ulaşmadan asla ödeme yapmamanız gerekiyor, kapıda görüp denedikten sonra ödemeyi yapmalısınız. Yine de daha önce belirttiğimiz gibi, kapıda ödeme imkanı olsa dahi fatura kesmeyen bir satıcıdan asla ürün alınmamalıdır.

Ürünü almadan ödeme yaptığınız takdirde ayakkabı çıkmasını umduğunuz kutudan salatalık çıkabilir. Belki onu bile göndermeyebilirler (Ne de olsa salatalığın kilosu 30 liraya dayandı).


Kaynak webtekno.com

 

Vivo X80 ve X80 Pro, İlginç Tasarımı ve Devasa Parmak İzi Okuyucusu ile Tanıtıldı

Çinli teknoloji şirketi Vivo, düzenlediği bir etkinlikte en yeni amiral gemisi telefonlarını duyurdu. Şirketin gerçekleştirdiği lansmanda oldukça etkileyici özelliklere sahip olan Vivo X80 Pro ile bu telefona kıyasla bir nebze daha düşük özellikler sunan X80 tanıtıldı. Akıllı telefon sektörü, X80 Pro'nun özelliklerini çok konuşacak gibi görünüyor.

PayPal Kurucu Ortağı, Gizli Bitcoin Düşmanlarının Onlarca Kat Artışı Engellediğini İddia Etti: Kimlikleri İfşa Edilecek

Kripto para birimlerinin tüm dünyada belli şüphelere rağmen hızla yaygınlaşması, bu konu hakkında her gün yeni haberlerle karşılaşmamıza neden oluyor. Geleceğin teknolojisi olduğu düşünülen bu para birimlerinin önümüzdeki değerlerinin nasıl seviyelere ulaşacağı hakkındaki tahminlerden bu haberlerden yalnızca bazıları.