IP TV Nedir, Hangi IP TVler Yasa Dışı?

Birçoğumuz televizyon kullanmanın internetten bir şeyler izlediğimizde olduğu gibi rahat, çok seçenekli ve daha keyifli olmasını isteriz. Bundan dolayı günden güne temel kablo veya uydu programları yerine alternatif yollar arayışındayız. Bu arayışların neticesinde hayatımıza Netflix, Hulu, IP TV gibi platformlar giriyor. Ancak son dönemlerde sıkça duyduğumuz IP TV kullananlara ceza uygulanacak mı sorusu, diğerlerine nazaran daha belirsiz ve bilinmeyen bir kavram olduğundan dolayı yasallığı daha çok sorgulanıyor. 

6.07.2022 18:45:12 tarihinde yayınlandı.

Birçoğumuz televizyon kullanmanın internetten bir şeyler izlediğimizde olduğu gibi rahat, çok seçenekli ve daha keyifli olmasını isteriz. Bundan dolayı günden güne temel kablo veya uydu programları yerine alternatif yollar arayışındayız. Bu arayışların neticesinde hayatımıza Netflix, Hulu, IP TV gibi platformlar giriyor. Ancak son dönemlerde sıkça duyduğumuz IP TV kullananlara ceza uygulanacak mı sorusu, diğerlerine nazaran daha belirsiz ve bilinmeyen bir kavram olduğundan dolayı yasallığı daha çok sorgulanıyor. 

Günümüzdeki dijitalleşme adımlarının televizyon yayıncılığına sıçradığını düşünerek IP TV, yasal bir hizmet olmasına rağmen ne yazık ki yasal olmayan yollarla da izlenmektedir. Bu bilgilerin neticesinde kafanızda oluşan IP TV nedir, hangi IP TV’ler yasa dışı, hangileri değil gibi soruların cevaplarını gelin daha detaylı bir şekilde hep birlikte inceleyelim.

IP TV (internet protokolü televizyonu) adından da anlaşılacağı üzere televizyon programcılığının internet protokolü kullanılarak iletilmesidir. Daha anlaşılabilir şekilde IP TV’yi şifreli veya şifresiz kanalların, IP paketlerine dönüştürülerek internet erişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlanması şeklinde açıklayabiliriz. Yani IP TV, dizileri ve filmleri uydudan iletmek yerine internet bağlantınız üzerinden gönderir.

İlk yayını ABD kanalı ABC’nin World News Now programı olan IP TV, Amerika ve Avrupa ülkelerinde 2000’li yılların başlarında kullanılmaya başlanmıştır. IP TV’nin çalışmaları Türk Telekom tarafından ülkemizde 2008 yılında başlamıştır. 2 yıllık bir geliştirme sürecinden sonra ise Tivibu adıyla kullanıcıların kullanımını sunulmuştur.

IPTV (Internet Protocol TV) adından da anlaşılacağı üzere temelleri, internet üzerinden veri aktarmaya dayalıdır. Ülkemizde geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan Tivibu ve Turkcell TV+ gibi yayın platformlarını örnek olarak göstereceğimiz IPTV, kısaca video ve ses verisi internet üzerinden temin etmektedir.

IPTV, kendine göre farklı açılardan artılara sahip olan uydu yayınlarına nazaran, fiyatı ve kullanılabilirliği açısından farklı özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yayıncı firmanın oluşturduğu ve içinde yayın verilerinin olduğu paketlerin, genelde sabit hatlar kullanılarak evlerimize ulaştırıldığını ekleyerek, uydu ve anten teknolojisinin, IPTV'ye oranla daha analog kaldığını ve erişilebilirlik açısından eski bir teknoloji olduğunu da belirtelim.

En genel şekilde, televizyon üzerinden izlediğimiz programlar radyo dalgalarına dönüştürülerek yayınlanır ve hava yoluyla evdeki çatı antenlerine gönderilir. Anten bu dalgaları tekrar elektrik sinyallerine dönüştürür. Televizyon setiniz ise ses ve görüntü üretmek amacıyla bu yayın sinyallerini çözer. Peki, IP TV nasıl çalışır? IP TV’nin çalışma mantığı oldukça basittir.

Televizyon kanalları tarafından yayılan sinyaller,  çeşitli işlemlerden geçirilerek dijitale dönüştürülür. Bu dijital veriler, yayın sağlanabilmesi için çeşitli dağıtıcılar yardımıyla internet hatları üzerinden IP TV’ye ulaştırılırlar. Ancak internet bağlantısı üzerinden alınacak verilerin televizyona aktarılabilmesi için IP TV destekli uydu alıcınız, Smart TV özellikli televizyonunuz ya da IP TV destekli kutunuzun olması gereklidir.


Kaynak webtekno.com

 

Instagram, Utangaç Kullanıcılara İlaç Gibi Gelecek Canlı Yayın Provası Test Ediyor

Sosyal medya platformlarının üzerinde çalıştığı yeni özellikleri açığa çıkarmasıyla bilinen Matt Navarra, Instagram'ın küçük bir kullanıcı kitlesiyle test etmeye başladığı yeni bir özelliği duyurdu. Daha çok içerik üretici ve Instagram üzerinden e-ticaret yapan kullanıcıları ilgilendiren bu özellik, kullanıcıların canlı yayın antrenmanları yapmalarını sağlıyor.

Bilgisayarın Olmazsa Olmazlarından: PSU Nedir, Ne İşe Yarar, Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

En ufak bilgisayardan en büyük bilişim sistemine kadar bir bilgisayarın çalışması için gerekli pek çok farklı donanım birimi vardır. Bunlar arasında bilinen ama nedense pek önemsenmeyen PSU kısaltması ile anılan güç kaynağı birimi ise düşündüğünüzden çok daha önemli. Çünkü diğer donanım birimleri olmadan bazı performans sorunları yaşarsınız ama iyi bir PSU olmadan sistemin çalışması bile mümkün değil.

Çinden Tüm Dünyaya Örnek Olacak Yasa: Sosyal Medya Fenomenleri Eğitimini Almadan Hukuk ve Tıp Hakkında Konuşamayacak!

Son zamanlarda sosyal medyada pek çok yeni düzenlemeye imza atan Çin, bu düzenlemelerin bazılarıyla tartışmalar yaratmıştı. Daha önce 16 yaş altındakilerin canlı yayın yapmalarını, üzerine henüz geçtiğimiz haftalarda 18 yaşından küçüklerin canlı yayınlara bağış yapmasının önüne geçen Çin, bugün yeni bir kararla gündeme geldi.

16 Yaşındaki Çocuk, PUBG Oynamayı Yasakladı Diye Annesini Öldürdü

Akıllı telefon, internet ve video oyunların yaygınlaşması, insanlar arasında yeni bağımlılıklar türetti. Elbette tüm bağımlılıklar gibi oyun ya da telefonla ilgili bağımlılıklar da insanlar için tehlikeli. Ancak şimdi, bunun ne denli korkunç bir boyuta ulaştığını gösteren bir olay yaşandı. Edinilen bilgilere göre yalnızca 16 yaşındaki bir çocuk, PUBG oynamasını yasaklayan annesini, babasına ait bir silahla vurarak öldürdü. Olayın detayları kan donduracak türdendi.