James Webb Uzay Teleskobu’nun Çektiği İlk Fotoğrafta Galaksiler Neden ‘Yamuk’ Gözüküyor?

İnsanlık uzayın derinliklerindeki bilinmeyenleri keşfetmek için çalışmalarını son süratle ilerletirken, geçtiğimiz gece uzay tarihine geçecek önemli bir paylaşım yapıldı. NASA, yıllar süren ertelemenin ardından uzaya gönderdiği James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ilk renkli görüntüyü dünyayla paylaştı.

13.07.2022 00:15:14 tarihinde yayınlandı.

İnsanlık uzayın derinliklerindeki bilinmeyenleri keşfetmek için çalışmalarını son süratle ilerletirken, geçtiğimiz gece uzay tarihine geçecek önemli bir paylaşım yapıldı. NASA, yıllar süren ertelemenin ardından uzaya gönderdiği James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği ilk renkli görüntüyü dünyayla paylaştı.

Pek çok galaksinin aynı anda gözlemlenebildiği SMACS 0723 kümesine ait olan o fotoğrafta gözün görebildiği her alanda yıldızlar ve galaksiler yer alıyordu. Evrenin sonsuzluğunu ve bizim küçüklüğümüzü yeniden hatırlatan bu fotoğraf, aynı zamanda pek çok kişinin dikkatini çeken bir olguya da sahipti: Bazı galaksiler, özellikle fotoğrafın ortasında sanki görünmez bir çekim alanına girmiş gibi yamuk gözüküyordu. Peki, bunun sebebi neydi?

James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen yukarıdaki görselde işaretlenen alandaki galaksilerin yamuk gözükmesi, ‘kütleçekimsel merceklenme’ olarak adlandırılan bir durumdan kaynaklanıyor. Gelin, Einstein’ın genel görelilik teorisinin tahminlerinden biri olan ve birçok kez de çekilen fotoğraflarla kanıtlanan bu duruma yakından bakalım.

Uzayda bulunan her bir cisim bir kütleye sahiptir ve cisimlerin bu kütlesi, çevresindeki uzayı ve zamanı bükebilir. Bu bükülme nedeniyle de aslında aşağıdaki görselde de görebileceğiniz gözlemlenen herhangi bir cismin gerçek konumu, gözümüze ve teleskop lenslerimize yansıyan konumuna göre farklı olabilir. Bunun ilk kanıtı da 1919 yılındaki Güneş tutulması sırasında, Arthur Eddington ve Frank Watson Dyson tarafından Güneş’in çok yakınından geçen yıldızlaradn gelen ışığın büküldüğünü gözlemlemesiyle ortaya atılmıştır.

Genel görelilik teorisine göre ışık da uzay zamanda meydana gelen bu eğrileri izler. Bu nedenle ışık, kütleli bir nesnenin etrafından geçerken, bu cismin etkisiyle bükülen uzay zaman nedeniyle bükülür.  Işığın bükülen uzaydaki yolculuğu, insanlığa diğer cisimlerin arkasına gizlenen ve çok uzakta bulunan gök cisimlerini de gözlemleme şansı verebilir. Bu durumun da bir örneği aşağıdaki görsel ile şu şekilde açıklanabilir:

Bunun yanı sıra bu durum, büyük kütleli yapıların ardındaki diğer yapıların da birden çok gözükmesine neden olabiliyor. Örneğin aşağıdaki resimde aslında dev bir galaksinin ardında bulunan bir kuasar, yaydığı ışığın bükülmesi nedeniyle dört farklı yerde, ayrı birer gök cismi gibi gözükebiliyor.

Dolayısıyla bugüne kadar çekilen en net uzak evren görüntüsü olan yeni görüntü, kütleçekimsel merceklenmenin de etkisini çok net bir şekilde gösteriyor. Bu etki olmasa göremeyeceğimiz galaksilerden bazıları da en eski galaksilerden birisi olma potansiyelini taşıyor. Tabii bizim bu galaksilerin milyarlarca yıl önceki halini görüyor olmamızı da hesaba katmalıyız.


Kaynak webtekno.com

 

Flash Bellek, Mac ve Windows’ta Gizli Dosyaları Gösterme Nasıl Yapılır?

Özellikle ortak kullanılan macOS ve Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlardaki ve pek çok yere yanınızda götürdüğünüz hafıza kartı ile USB flash bellek gibi depolama aygıtlarındaki en büyük sorun gizliliktir. Çünkü burada bulunan tüm dosyalarınız ve klasörleriniz görünür durumundadır. Bu durumun önüne geçmek için dosya ve klasörleri gizlemek son derece etkili bir yöntemdir.

İnternetten Aldıkları Ürünleri Değerlendirirken Mantıklarını Bir Kenara Bırakan Müşterilerin Birbirinden Absürt Yorumları

Bir ürün almak istediğimizde hepimiz sıkça yorumlara, satıcıya sorulan sorulara ve ürünün yorumdaki fotoğraflarına bakıyoruzdur. Artık hayatımızın bir parçası olmuş e-ticaret sitelerinde ürün açıklamalarını yeterli bulmayan kullanıcılar daha fazla detaylı bilgi almak istemiş olacak ki ortaya böyle absürt yorumlar çıkmış. 

Riot Games Hacklendiğini Açıkladı: LoL ve TFT’nin Kaynak Kodları Sızdırıldı

Çin’in en büyük teknoloji şirketi olan Tencent’in alt şirketlerinden birisi olan Riot Games, özellikle League of Legends (LoL), Valorant ve Teamfight Tactics (TFT) gibi oyunlarıyla bilinen firma, ilk olarak Asya pazarında popüler olsa da çok kısa bir sürede tüm dünyada en çok oynanan rekabetçi ve MOBA oyunların sahibi konumuna geldi.