Japonyadaki Telefonlarda Deklanşör Sesini Kapatmak Neden Mümkün Değil?

Teknolojinin önümüze açtığı her kapının maalesef çok geçmeden karanlık yüzünü de görüyoruz. Elbette bu durum, ortaya çıkan cihazlarla veya teknolojilerle ilgili değil, art niyetli insanlardan kaynaklanıyor. Örneğin Apple’ın, eşyalarınızı kolayca bulabilmenizi sağlayan AirTag cihazı, otomobil hırsızlığı gibi alanlarda kullanılmıştı. Ya da temassız ödeme kolaylığının gelmesiyle, kart bilgilerinin kolayca elde edildiğini gördük.

18.03.2023 18:45:11 tarihinde yayınlandı.

Teknolojinin önümüze açtığı her kapının maalesef çok geçmeden karanlık yüzünü de görüyoruz. Elbette bu durum, ortaya çıkan cihazlarla veya teknolojilerle ilgili değil, art niyetli insanlardan kaynaklanıyor. Örneğin Apple’ın, eşyalarınızı kolayca bulabilmenizi sağlayan AirTag cihazı, otomobil hırsızlığı gibi alanlarda kullanılmıştı. Ya da temassız ödeme kolaylığının gelmesiyle, kart bilgilerinin kolayca elde edildiğini gördük.

Fakat Japonya’da 2000’lerin başlarında ortaya çıkan ve mahremiyeti ihlal bir problem, ülkedeki akıllı telefonların sessiz moddayken bile ekran görüntüsü alırken veya fotoğraf çekerken deklanşör sesinin kısılamamasına yol açtı.

2000 yılında şimdilerde SoftBank ismiyle bilinen J-Phone tarafından Japonya’da piyasaya sürülen J-SH04 isimli model, söz konusu tartışmaların başlangıcı oldu. İlk defa telefona entegre olan bir kamera görülüyordu ve gelişmeler sadece bununla sınırlı değildi. J-Phone, çok geçmeden Sha-Mail hizmetini de kullanıma sunmuştu.

Bu hizmet, yazılı olanın ötesine geçerek görüntülü mesajlaşma imkânı sağlıyordu ve bu sayede görsellerin aktarımı kolaylaşmıştı.

Japonya'nın özellikle de toplu taşımanın belli saatlerde inanılmaz derecede kalabalık ve yoğun olduğu bölgelerinde bu durum, gün geçtikçe daha da çok gündeme geliyordu. Zaten kameralı telefonun satışa sunulmasının ardından çok da geçmeden bu konu tartışılmaya başlamıştı.

Bahsettiğimiz J-Phone’dan (şimdilerde SoftBank) bir temsilcinin söylediğine göre şirket, az önce bahsettiğimiz telefonu piyasaya sürdüğünde, telefon üreticilerinin deklanşör sesini dokunulmaz olarak açık tutmalarını istenmiş.

Bunun amacıysa gayet açık; toplum içinde, toplu ulaşım araçlarında ve diğer yerlerde gizli çekimlerin önüne geçmek.

Bu sebeple de eğer Japonya’dan bir iPhone alırsanız, telefonu titreşim moduna aldığınızda bile deklanşör sesi ortadan kaybolmayacaktır. Fakat Japonya’da garipsenmeyecek olan deklanşör sesleri, burada ve Avrupa taraflarında sizleri turist gibi gösterebilir.

Daha çok ortadaki olayların kritikliğinden doğan bir istek üzerine, telefon üreticilerinin de iş birliği yapması sonucunda ortaya çıkan bir durum.


Kaynak webtekno.com

 

Facebook, Yaptığınız Her Şeyi Görecek, Duyacak ve Hatırlayacak Bir Yapay Zeka Üzerinde Çalışıyor

Sosyal medya ve dijital interaktif ortamlar, hiçbir zaman sadece eğlence, vakit geçirme, sosyalleşme gibi imkanlar sağlayan bir ortam olmadı. Bunun ötesinde, veriler bu vesileyle toplanarak ticari faaliyetler başta olmak üzere iznimiz dışında çeşitli faaliyetler için kullanıldı. Teknoloji ve medya şirketleri, gelecek için daha fazlasını isteyerek bu yönde çalışmalar yapıyor.

Inteli Çileden Çıkaracak Gelişme: NVIDIA, ARM Tabanlı İşlemciler İçin Kolları Sıvadı!

NVIDIA, kişisel bilgisayarlar pazarında Intel'in liderliğini yıkamamış olsa da iş yapay zekâ çiplerine geldiğinde tartışmasız lider konumda. Ancak gelen son haberler, NVIDIA'nın kendisini tek bir alana sıkıştırmayı istemediğini gözler önüne seriyor. Hatta şirketin ARM tabanlı çiplerle Intel'i köşeye sıkıştırmaya hazırlandığı ortaya çıktı.

Mobil Oyunlardan Gerçek Para Kazanmanızı Sağlayan Uygulama: Play2Win

Mobil oyunculuk günden güne büyümeye devam ederken mobil oyuncuların oynadıkları oyunlardan ödül almasını sağlayacak yeni bir uygulama geliştirildi. Yeni yayınlanan Play2Win uygulaması ile oynadığınız oyunlardaki yeteneğiniz, yerine getirdiğiniz görevler ve diğer oyuncularla yaptığınız karşılaşmaların sonuçlarına göre birçok ödül toplayabileceksiniz.

Serdar Kuzuloğlu, 11 Yıl Önce Hz. Adem Hakkında Yaptığı Espri Nedeniyle Sosyal Medyada Linç Yedi

Geçtiğimiz günlerde sanatçı Sezen Aksu’nun yeni yıl için yayımladığı bir şarkısı, içerdiği sözler nedeniyle büyük bir tepki toplamıştı. ‘Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e’ sözleri nedeniyle gündemden düşmeyen Sezen Aksu hakkında Diyanet’ten de açıklama yapılmış, şarkının sözleri ‘saygısızlık’ olarak nitelendirilmişti.

Google, Doktora Göndermek İçin Çocuğunun Çıplak Fotoğraflarını Çeken Babayı ‘Pedofili’ Olmakla Suçladı

Çocukların cinsel istismara maruz kalmasını engellemek için dünya çapında büyük çabalar sürerken, geçtiğimiz yıl Apple’ın yürürlüğe koyduğu bir uygulama fazlasıyla tepki toplamıştı. Apple’ın yeni özelliği, iCloud’a eklenen yeni fotoğrafları otomatik olarak tarıyor ve çocuk istismarına dair kanıt bulduğunda bunu insan bir yöneticiye bildiriyordu. Yapılan incelemede çocuk istismarı bulgusu doğrulanırsa, kişinin hesabı da yasaklanıyordu.