Mars Aracı Perseverance, Bu Kez de Kendi Yıkıntısının Fotoğrafını Çekti (Bari Mars Temiz Kalsaydı)

Amerikan filmlerinde ıssız çöllerde yuvarlanan kurumuş bitkiler sık görülen klişelerden biridir. Teknik olarak devasa bir çöl olan kızıl gezegen Mars'ın yüzeyinde de başıboş yapılar var ancak bunlar bitki değil. Hatta Mars'a ait de değiller, Dünya'dan bizim gönderdiğimiz şeyler. 

7.08.2022 04:30:21 tarihinde yayınlandı.

Amerikan filmlerinde ıssız çöllerde yuvarlanan kurumuş bitkiler sık görülen klişelerden biridir. Teknik olarak devasa bir çöl olan kızıl gezegen Mars'ın yüzeyinde de başıboş yapılar var ancak bunlar bitki değil. Hatta Mars'a ait de değiller, Dünya'dan bizim gönderdiğimiz şeyler. 

NASA'nın Perseverance yüzey aracının Mars'ın atmosferine giriş, iniş ve yüzeye konma sürecinde üzerinden attığı pek çok koruyucu parça gezegenin  yüzeyinde duruyor. Aracın son çektiği görüntülerde de bu kalıntıları görmek lazım.

Başka bir gezegene bir araç gönderdiğinizde bir miktar ortalığı batırmanız gerekebiliyor. Zira araçlar çok yüksek bir hızla hareket ederken yavaşlamak ve güvenli bir şekilde inmek için çeşitli donanımlara ihtiyaç duyuyor. Perseverance, 18 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirdiği inişte hızını saatte 20 bin kilometreden sıfıra indirmek durumunda kaldı. Üstelik bütün bunlar yalnızca 7 dakika içerisinde gerçekleşti. 

Yüzey aracı hedefine ulaştığında, üzerinde bulunan paraşüt, koruma kabuğu, ısı kabuğu ve hava vinci gibi parçalar, araca hasar vermemesi adına güvenli bir mesafeye fırlatıldı. Daha önce aracın Mastcam-Z panaromik görüntü kamerası gibi ekipmanlardan alınan görüntülerde kalıntıların izlerine rastlanmış olsa da net bir görüntü yoktu. 

Perseverance yakın zamanda yaptığı incelemelerde inişten kalan ekipmanların bir kısmını görüntülemeyi başardı. Bunlardan biri koruyucu katmanlardan birine aitken, diğerinin ise Dacron adlı ısıdan koruyan termal ağdan kaldığı düşünülen ve düğümlenmişe benzeyen bir ip yumağı olduğu görüldü. Şimdiye kadar bu yumağın uçup gitmemiş olması ise dikkat çekici ancak gezegenin atmosferinin ne kadar ince olduğunu düşündüğümüzde bu oldukça normal.

İLGİLİ HABER Üşenmedik, Kafa Yorduk: Ayda veya Diğer Gezegenlerin Birinde Mangal Yakabilmek Mümkün mü?

Araçtan birkaç kilometre uzaklıkta yer alan bu yapıların aynı yerde toplanmış olması ise doğal hareketlerin sonucu olarak yıkıntı yapıların orada toplanmasıyla açıklanıyor. Bu görüntüler aracın helikopter eşlikçisi Ingenuity tarafından görüntülendi.


Kaynak webtekno.com

 

İnsanlığı Aya Geri Götürecek Artemis Roketini Yapboz Gibi Parçalarına Ayırıp İnceledik! Hangi Parça Ne İşe Yarıyor?

NASA, Artemis görevleri ile insanlığı tekrardan Ay'la buluşturmak ve bu sefer insanlık olarak Ay'da kalıcı bir düzen sağlamak istiyor. Bu büyük proje için kullanılan ‘Space Launch System (SLS)’ roketi ve ‘Orion’ uzay aracı tabii ki çok güçlü ve maliyeti de oldukça fazla. Bazılarının başka uzay ajansları tarafından geliştirildiği roket parçalarının her birinin farklı bir özelliği bulunuyor.

AMD’nin Steam Deck’e Özel APU Geliştirdiği İddia Edildi: Yüksek Özelliklere Sahip Oyunlar Oynanabilecek

Steam Deck el konsolu hem işlemci hem de ekran kartının tek bir yongada birleştiği ve ufak cihazlarda aktif olarak kullanılabilen AMD’nin APU yongasından güç alıyor. Günümüzde bir hayli gelişen ve daha da güçlü hale gelen APU’larla alakalı dikkat çekici bir iddia ortaya atıldı ve bu iddia gerçekleşirse Steam Deck’in işlemcisinin daha iyi performans verir hale gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

NASA, 2022 Yılında Ay’a İnsansız Uçuş Hedeflediğini Açıkladı

İnsanlığın uzay yolculuğu, uzaya yolculuk, uzay keşifleri… Bir zamanlar sadece uzay temalı bilim-kurgu filmlerinde görülebilen bu gerçekler, özellikle son yıllarda gayet normal bir durum haline dönüşmüş durumdu. Her gelişme, teknoloji, farklılık kendi normalini de beraberinde getiriyor elbette. Fakat tüm bunlar o kadar hızlı gerçekleşiyor ve biri bitmeden bir diğerine şahit oluyoruz ki, sanki asırlardır bu teknolojinin içinde yaşıyor ya da sürekli uzay yolculukları görüyormuşçasına bir normallikle karşılayabiliyoruz.

Piyasaya Hızlı Bir Giriş Yapıp Adından Bolca Söz Ettirmeyi Başaran Nothingin Hikâyesi ve Şimdiye Kadar Çıkardığı Tüm Ürünler

Tabii ki Nothing'in daha ilk ürünleriyle gözleri üzerine toplaması şans işi değil. Markanın arkasında sektör devi isimler var. OnePlus'ın kurucu ortağı Carl Pei tarafından kurulan Nothing, yolun başında iPod'un mucidi Tony Fadell, Twitch kurucu ortağı Kevin Lin ve Reddit CEO'su Steve Huffman gibi isimlerin desteğini de arkasına aldı.

Milyonlarca Dolara NFT Olarak Satın Alınan Tarihin İlk Tweeti Türk Asıllı Sahibinin Elinde Patladı:10 Bin Dolar Bile Verilmedi..

Geçtiğimiz yıl NFT’lerin yükselişinde önemli bir rol oynayan bir satın alım gerçekleşmişti. Twitter kurucusu ve eski CEO’su Jack Dorsey, kendi paylaştığı Twitter’ın ilk Tweetini NFT’ye dönüştürerek açık artırmaya koymuştu. Tweet, Türk asıllı iş adamı Sina Estavi tarafından 2,5 milyon dolara satın alınmıştı.