Mars’a Gitme Aşkıyla Yüz Çevirdiğimiz Venüs Hakkında 10 Şaşırtıcı Gerçek

İnsanlık yönünü uzaya çevirdiğinden beri, Güneş Sistemi’nin tüm gezegenleri ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılıyor ve artık her biriyle ilgili birçok bilgiye sahibiz. Venüs de artık yakından tanıdığımız bir gezegen. Üstelik uzaya dair sormayı en sevdiğimiz sorulardan birine de cevap verme ihtimali var; Dünya dışında yaşam var mı?

19.07.2022 14:15:12 tarihinde yayınlandı.

İnsanlık yönünü uzaya çevirdiğinden beri, Güneş Sistemi’nin tüm gezegenleri ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılıyor ve artık her biriyle ilgili birçok bilgiye sahibiz. Venüs de artık yakından tanıdığımız bir gezegen. Üstelik uzaya dair sormayı en sevdiğimiz sorulardan birine de cevap verme ihtimali var; Dünya dışında yaşam var mı?

!4 Eylül 2020'de Nature dergisinde yayımlanan bilimsel makaleye göre Venüs'ün atmosferinde fosfin molekülleri keşfedildi. Yaşamın ayak izi olarak bilinen bu moleküle Venüs'te rastlamak, ilerleyen yıllarda yapılacak araştırmalar için de kapı araladı. Dünyaya olan benzerliğiyle, sıcak ve ürkütücü atmosferiyle gözleri üzerine toplayan bu büyüleyici gezegeni ve özelliklerini daha yakından tanımak için bu yazımızda Venüs hakkında 10 şaşırtıcı bilgiye yer verdik.

Gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz en parlak ve dikkat çekici gezegen olan Venüs, adını antik Roma’nın aşk ve güzellik tanrıçasından alıyor. Bu cehenneme benzetilen gezegenin çok eskiden Dünya benzeri bir yapıya ve atmosfer şartlarına sahip olmuş olması ihtimali sık sık konuşulsa da şu an elimizdeki verilerle bunun artık mümkün olmadığını söyleyebiliriz.

Venüs ve Dünya, birbirlerine pek çok yönden gerçekten de ikiz kardeşler kadar benziyorlar. Boyutları çok benzer olan bu iki gezegen, kütle olarak da %85 oranında benzer durumdalar, Venüs Dünya'dan biraz daha hafif. Çap bakımından ise Venüs ve Dünya arasında yalnızca birkaç kilometre fark var. 

Ancak belki de en önemli nokta olarak; bu iki gezegenin atmosferleri birbirinden tamamen farklı. Dünya’nın atmosferi bize hayat verirken, Venüs’ün atmosferi ise çoğu zaman ‘cehenneme’ benzetiliyor. Ancak bizim için cehenneme benzeyen o ortamda başka canlılar bulunabilir.

Güneş Sistemi’nde yer alan gezegenlerin bilinen toplam 205 uydusu var. Ancak Merkür ve Venüs’ün bilinen bir uyduları yoktur. Bu iki gezegenin uydularının olmamasının sebebi ise Güneş’e olan yakınlıkları ve Güneş’in baskın kütle-çekim alanı. Bu kütle çekimi nedeniyle Venüs ve Merkür'den daha küçük olan cisimler, gezegenlerinin etrafında dönemeden yol oluyorlar.

Venüs, Güneş Sistemi’ndeki diğer gezegenlerden farklı olarak batıdan doğuya doğru yani saat yönünde döner. Bilim insanları, Venüs’ün geçmişte diğer gezegenlerle aynı yönde döndüğünü düşünüyor. Bu yön değişikliğinin sebebinin ise bir asteroit ya da farklı bir gök cismi ile yaşanan bir çarpışma olabileceği düşünülüyor. Sonuç olarak Venüs’te Güneş, bizim tanımımızla batıdan doğuyor ve doğudan batıyor.


Kaynak webtekno.com

 

Pcific, Kadın VALORANT Takımıyla Avrupa’da Boy Gösterecek

2018’de kurulan ve Counter-Strike: Global Offensive, VALORANT ve PUBG gibi oyunlar dahil rekabetçi oyunlarda önemli başarılara ulaşan Pcific Espor, kadın VALORANT takımı kurdu. Takım, VALORANT’ın Avrupa’da düzenlenecek Game Changers 2023 turnuvasında boy gösterecek.

Apple AirTag, Piyasaya Çıkar Çıkmaz Hacklendi (Kullanıcılar İçin Risk Var mı?)

Apple'ın uzun zamandır beklenen nesne takip aracı AirTag, yalnızca 10 gün önce piyasaya sürüldü ve görünüşe göre şimdiden işinin ehli hackerlar tarafından hacklenmiş durumda. Stacksmashing adlı bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videoya göre AirTag'ler, potansiyel olarak kullanıcıları kimlik avı ya da farklı bir işleve sahip zararlı web sitelere yönlendirmek için kullanılabilir.

Jack Dorseyden Bitcoin Hakkında İddialı Açıklama: İnternetin Parası Olacak

Twitter'daki CEO'luk görevinden ayrıldıktan sonra gündemdeki popülaritesini kaybeden Jack Dorsey, Bitcoin sevdalısı olduğu bilinen Microstrategy'nin düzenlediği "Bitcoin for Corporations” isimli konferansta bazı açıklamalarda bulundu. Microstrategy'nin kurucularından Michael Saylor ile sohbet tadında değerlendirmelerde bulunan Dorsey, dikkat çeken açıklamalar yaptı.

James Webb’in Uzaydaki Yaşama Dair İzleri En Net Şekilde Keşfeden Teleskop Olduğu Açıklandı

Modern astronomi ve gezegen biliminin ana hedefi evrenin her tarafına yayılmış yaşam bileşenlerini keşfetmektir. Ötegezegenler ve astrobiyoloji üzerine çalışan iki bilim insanı, James Webb Teleskobu gibi yeni nesil teleskoplar sayesinde, çoğu araştırmacının yakın zamanda diğer yıldızların etrafındaki gezegenlerin atmosferlerinin kimyasal yapısını ölçebileceklerine inanıyor.