NASA, Mars Kayalarında Organik Madde Bulduğunu Açıkladı: Peki Şimdi Ne Olacak?

30 Temmuz 2020’de fırlatılan ve geçtiğimiz yılın şubat ayında Mars’a iniş yapan Perseverance uzay aracı, bugüne kadar birçok önemli gelişmeye ve keşfe imza attı. NASA’nın Mars’ta ilk kez helikopter uçurduğu bu görev, bugün Mars’ta yaşamın gerçekleşme olasılığına dair çok önemli bir ipucuna ulaştı.

16.09.2022 12:00:33 tarihinde yayınlandı.

30 Temmuz 2020’de fırlatılan ve geçtiğimiz yılın şubat ayında Mars’a iniş yapan Perseverance uzay aracı, bugüne kadar birçok önemli gelişmeye ve keşfe imza attı. NASA’nın Mars’ta ilk kez helikopter uçurduğu bu görev, bugün Mars’ta yaşamın gerçekleşme olasılığına dair çok önemli bir ipucuna ulaştı.

NASA, düzenlediği bir konferansta Perseverance görevinin öne çıkan başlıklarını tartıştı ve ilk kez Mars’ta yaşamla bağdaştırılabilecek organik moleküller bulunduğunu açıkladı. Söz konusu organik yapıya Mars’ın 45 kilometre genişliğindeki Jezero Krateri’nin bir deltasında alınan örnekte rastlandı. 3,5 milyar yıl önce oluştuğu düşünülen bu deltanın Mars nehri ve gölünün birleşimiyle oluştuğu belirtiliyor.

Uzay aracı, şu anda deltanın, bir zamanlar sulak olan ortama çeşitli büyüklükteki parçacıkların yerleşmesiyle oluşan tortul kayalarını araştırıyordu. İlk araştırma sırasında araç, kraterin tabanından örnek aldı ve yerin derinliklerinde magmadan veya yüzeydeki volkanik aktivite sırasında oluşan magmatik kaya buldu. Fakat alandaki bir başka kazı, yaşama dair işaretler barındırıyordu.

Fazlasıyla zengin ve çeşitli yapılarda kayalar barındırdığı belirtilen bu alanda uzay aracı, Jezero Krateri’nden uzakta oluşan, kratere özgü taneleri ve kaya parçalarını taşıyan bir kumtaşı buldu. Bunun da yanında, organik moleküller içeren bir çamurtaşının da bulunduğu duyuruldu. Organik yaşam düşüncelerini ateşleyen bu taşa ‘Wildcat Ridge’ adı verildi.

NASA, taşın muhtemelen milyarlarca yıl önce çamur ve ince kumun buharlaşan bir tuzlu su gölüne yerleşmesi sonucu oluştuğunu belirtti. Taşın yaklaşık 1 metre genişliğinde olduğu da açıklandı. Perseverance uzay aracı, 20 Temmuz tarihinde taşın yüzeyinin bir kısmından örnek aldı. Bu örnekler, uzay aracı bünyesindeki ‘Yaşanabilir Ortamları Organikler ve Kimyasallar için Tarama (SHERLOC)’ adlı araç sayesinde incelendi.

SHERLOC ile yapılan incelemeler sonucunda örneklerin, sülfat minerallerininkilerle ilişkili olan bir organik molekül sınıfına sahip olduğunu gösterdi. NASA, bu kaya katmanlarında bulunan sülfat minerallerinin oluştukları sulu ortamlar hakkında önemli bilgiler sunabileceğini paylaştı. Fakat bu konuda önümüzde büyük bir engelin olduğu da hatırlatıldı.

Açıklama sırasında Twitter’dan gelen soruları cevapladı. “Perseverance, numuneler Dünya'ya geri getirilmeden yaşam belirtilerini tespit edebilir mi?” sorusuna yanıt veren Proje Bilim İnsanı Ken Farley, “Başka bir gezegende yaşam ispatı yükü çok ama çok ağır.” Diyerek numunelerin Dünya’ya getirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca yaşamın kesin olarak tespit edilemeyeceğini, ancak potansiyel keşifler yapılabileceğini vurguladı. 


Kaynak webtekno.com

 

Windows 12nin Sistem Gereksinimleri Hakkında Keyiflendiren İddia

Windows 10 piyasaya ilk sürüldüğünde Microsoft, bir daha yeni işletim sistemi duyurmayacaklarını, Windows 10'un bir işletim sistemi değil bir 'hizmet' olduğunu ifade etmişti. Ancak ilerleyen dönemde bu fikrinden vazgeçen yazılım devi, Windows 11 ile karşımıza yeni bir işletim sistemi çıkarmıştı.

Demet Akalının "Bir Saniyede Fiyatı 3 Kat Arttı" Paylaşımı Gündem Oldu: Adet Sayısını 3e Çıkarmış

Sosyal medyanın dilinden düşmeyen ünlü isimlerden olan Demet Akalın, yaptığı bir paylaşımla yeniden gündem oldu. Akalın, Instagram’da paylaştığı hikâyesinde alışveriş yaptığı sayfada ekran görüntüsü alarak ürün fiyatının bir saniye içinde üç kat arttığına şahit olduğunu söyledi. Fakat işin aslı oldukça komikti.

Dogecoin, Elon Musk Twitterı Satın Aldıktan Hemen Sonra Uçuşa Geçti

Birkaç gündür aşağı yönlü hareket içinde olan kripto para piyasası, dün akşam Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldığının resmen duyurulmasıyla bir toparlanma sürecine girdi. Haber gelmeden önce 38.700 dolar seviyelerinde dolaşan Bitcoin, haberle birlikte yeniden 40 bin doların üstüne çıktı.

2 Devasa Kara Deliğin 3 Yıl İçinde Çarpışabileceği Açıklandı: Peki Bizi Etkileyecek mi?

SDSS J1430+2303, aktif bir galaktik çekirdeğe sahip bir galaksidir. Bilim insanları yaptıkları incelemeler sonucunda bu galakside ışık dalgalanmaları keşfettiler. Araştırmayı yürüten ekip, keşfedilen ışık dalgalanmalarını, birbirine yaklaşmış ve çarpışabilecek olan iki kara deliğe benzetti. Ancak galaksinin tam merkezinde yer aldığına inanılan bu iki süper kütleli kara deliğin çarpışması hatta var olup olmadıkları bile kesin değil.

McDonald’s’ın 80 TL’ye ‘Patates Dürüm Menü’ Satmaya Başlamasını Konuşmamız Gerek: İşte Sosyal Medyadan Gelen Tepkiler...

Dünyanın en büyük fast-food restoran zincirlerinden McDonald’s, farklı ülke ve bölgelerdeki yerel lezzetleri sahipleniyor ve menülerine ekliyor. Bu yerel lezzetler de genelde fast-food kültürü doğasına uygun, sokak arasında hızlıca hazırlanıp atıştırılabilen yemekler arasından seçiliyor. Mesela Filipinler’de çubuk makarna, İsveç’te Toblerone çikolatalı tatlı, Singapur’da tavuklu kek satabiliyor.