NASA’nın Bombaladığı Gök Taşı, ‘Kuyruklu Yıldıza’ Dönüştü: 10.000 Kilometrelik İzin Fotoğrafı Paylaşıldı

NASA, gezegenin gök taşlarından korunması için yıllardır üzerinde çalıştığı DART projesi kapsamında ilk testini geçtiğimiz gün başarıyla gerçekleşti. Ajans, uzaya gönderdiği araç ile Dimorphos adlı gök taşına bilerek çarptı. Amaç, gök taşının bir çarpışmayla yörüngesinin değiştirip değiştirilmeyeceğini öğrenmekti.

5.10.2022 13:45:12 tarihinde yayınlandı.

NASA, gezegenin gök taşlarından korunması için yıllardır üzerinde çalıştığı DART projesi kapsamında ilk testini geçtiğimiz gün başarıyla gerçekleşti. Ajans, uzaya gönderdiği araç ile Dimorphos adlı gök taşına bilerek çarptı. Amaç, gök taşının bir çarpışmayla yörüngesinin değiştirip değiştirilmeyeceğini öğrenmekti.

Çarpışma anına ve sonrasına ait görüntüler daha sonra Hubble ve James Webb aracılığıyla da paylaşıldı. Sonuç için bir süre daha gök taşının gözlemlenmesi gerekirken, bugün önemli bir gelişme kaydedildi. Şili’de bulunan SOAR teleskobu ile gök taşını takip eden gök bilimciler, gök taşının çarpışmadan sonra ardında bıraktığı izin 10 bin kilometreyi aştığını paylaştı.

Uzay aracının gök taşına çarptığı andan iki gün sonra çekilen yukarıdaki görüntü, gök taşının ardında 10 bin kilometrelik bir iz bıraktığını gösteriyordu. Bu iz, çarpışmayla uzaya saçılan toz ve diğer materyallerden oluşuyordu. Bilim insanları, bu izin daha da uzamasını ve dağılmasını, bir noktadan itibaren de gözlemlenemeyecek kadar ince olmasını bekliyorlar.

160 metre çapındaki gök taşının çarpışmadan sonraki davranışı, önümüzdeki haftalar ve aylar boyunca yakından takip edilecek. Bu görevden elde edilen veriler, gelecekteki potansiyel tehlikelere karşı insanlığı korumak için kritik olacak.

Kuyrulu yıldızlar, uzayda belli bir yörüngede ya da başıboş şekilde dolaşırken yıldızlara yaklaştıklarında üzerindeki su ve buzun buharlaşmasıyla arkasında binlerce kilometre iz bırakan gök taşlarıdır. 

NASA'nın geçtiğimiz hafta çarpmış olduğu gök taşı, bu şekilde doğal yollarla bir iz oluşturmadı ancak çarpışmanın etkisiyle arkasında tıpkı bir kuyruklu yıldız gibi binlerce kilometrelik iz bıraktı. Bu, söz konusu gök taşının tarihin ilk yapay kuyruklu yıldızı olabileceğini akıllara getiriyor. Ancak bilim insanlarının henüz bu konuda resmi bir açıklaması bulunmuyor.

İLGİLİ HABER Dinozorları Öldüren Büyüklükte Bir Meteor Dünya'ya Çarparsa Ne Olur? Bunu Engelleyebilir miyiz?


Kaynak webtekno.com

 

Apple, Kullanıcı Gizliliğini İhlal Eden Bir İyileştirme Sorunu İçin Güncelleme Yayınladı

ABD merkezli teknoloji devi Apple'ın son işletim sistemi iOS 15'te pek çok kullanıcıyı rahatsız eden bir sorun yaşanmıştı. iPhone'larını güncelleyen kullanıcılar, Siri ve Dikte özelliğinin geliştirilmesinde kullanılacak ses kayıtlarının otomatik olarak Apple'a gönderilmeye başladığını gördüler. Yani kullanıcılar, iOS 14'te Apple'a veri göndermeyi kapatmış olsalar bile istemsizce ses kayıtlarını göndermişlerdi. Apple, bu sorunun ortaya çıkmasıyla Siri ve Dikte'nin iyileştirilmesi için izinler dışında gönderilen kayıtların tamamını sildiğini duyurdu.

Windows 11in Buzdolabı Magneti Gibi Etiket Yapıştırabileceğiniz Yeni Özelliğinin Nasıl Kullanılacağını Gösteren Video

Kısa bir süre önce Microsoft’un, masaüstünüzün daha da size özel olmasına olanak sağlayacak olan masaüstüne çıkartma ekleme özelliği üzerinde çalıştığını sizlerle paylaşmıştık. Buna göre henüz Windows Insiders için mevcut olmayan yeni çıkartma özelliğinde, “Çıkartma Düzenleyicisi” uygulamasından çıkartmaları ayarlayabileceğiniz ve siz aksini istemediğiniz takdirde bu çıkartmaların birden ortadan kaybolmayacağı bildirilmişti.