O Uzaylılar Buraya Gelecek: Astrofizikçiler, Dünya Dışı Yaşamın Keşfi İçin Yeni Bir Teleskop Projesi Üzerinde Çalışıyor

Astronomi ve astrofizik dallarında önümüzdeki yirmi yıl içerisinde bizi neler beklediğine dair detaylar veren Astro2020 isimli uzun bir süredir beklenen rapor nihayet bugün yayınlandı. Astro2020, 2000'li yılların başında James Webb Teleskobu’nun da dahil olduğu belirli yeni teleskoplar için detaylı tavsiyeler de bulunan uzay uzmanları tarafından öne sürülen bir öneriler listesi olan Decadal Anketi’nin de bir parçası.  

23.02.2022 02:45:12 tarihinde yayınlandı.

Astronomi ve astrofizik dallarında önümüzdeki yirmi yıl içerisinde bizi neler beklediğine dair detaylar veren Astro2020 isimli uzun bir süredir beklenen rapor nihayet bugün yayınlandı. Astro2020, 2000'li yılların başında James Webb Teleskobu’nun da dahil olduğu belirli yeni teleskoplar için detaylı tavsiyeler de bulunan uzay uzmanları tarafından öne sürülen bir öneriler listesi olan Decadal Anketi’nin de bir parçası.  

Yaptığı açıklamada “Hem yerde hem de uzayda yeni bir altın keşif çağının eşiğindeyiz: gerçekten başka bir gezegende yaşam için kanıt bulabilir miyiz?” ifadelerini kullanan Astronomi Araştırma Üniversiteleri Birliği'nde bilimden sorumlu başkan yardımcısı Heidi Hammel, raporun bu sorunun cevabını bulmada büyük bir rol oynayabileceğini ve sorunun cevabına ulaşacak olan kişilerin “bu nesil” olabileceğini düşündüğünü belirtti. 

Raporun Amerikalı astrofizikçileri en çok heyecanlandıran kısmı ise, hiç şüphesiz ki yaşanabilir dünyalar -ve o dünyalarda yaşaması muhtemel canlılar- arayışı kapsamında alanında çığır açması kuvvetle muhtemel yeni bir uzay teleskobu oldu.   

Raporda uzman gökbilimciler, dar bir banda odaklanmak yerineyse kızılötesinden X ışınlarına kadar çok daha geniş bir frekans aralığını araştırabilecek olan yeni bir teleskop filosu kullanılmasını öneriyor. 

İLGİLİ HABER NASAnın Mars Kaşifi Perseverance, Kızıl Gezegende Yeni Su İzleri Buldu: Yaşam Kalıntıları Aranacak

Bu önerilen grubun en iddialı teleskobu ise; zamanında büyük ses getirmesine rağmen artık giderek hızla eskimekte olan Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini almaya aday gibi gözüküyor. Henüz isimlendirilmemiş olan bu teleskobun, Hubble’dan üç kat daha büyük boyutlara sahip olması ve 11 milyar dolara mal olması bekleniyor. Rapora göre devasa teleskobun inşasının bu on yılın sonunda tamamlanması ve 2040’ların ortalarında da kullanımına başlanması planlanıyor. Yeni teleskop, pek çok gökbilimcinin önceliği konumundaki potansiyel olarak yaşanabilir ötegezegenleri görüntülemek ve dünya dışı yaşam belirtileri yakalamak için bu gezegenlerin atmosferlerini araştırmak üzere tasarlanacak. 


Kaynak webtekno.com

 

Galaxy S22 Karadeniz Edition İsteriz: Samsung, Balıkçı Ağlarından Telefon Yapacak

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, 9 Şubat'taki Galaxy S22 lansmanının hemen öncesinde çok dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Resmi internet sitesi üzerinden bir blog gönderisi yayınlayan şirket, 9 Şubat'taki lansmanda yeni bir plastik malzemenin tanıtılacağını duyurdu. Bu açıklama, yeni plastik malzemenin Galaxy S22 ailesinde kullanılacağını düşündürüyor. Ancak bu konuda resmi bir açıklama yok. Peki bu plastik, neden haberimize konu oldu?

JAR Dosyası Nedir, JAR Dosyaları Nasıl Açılır?

Dijital dünyanın artık gerçek hayatın ayrılmaz bir parçası olması ile birlikte hayatımıza pek çok yeni terim girdi. Bunlardan bir tanesi de JAR dosyası. Aslında JAR dosyası, pek çok standart kullanıcının kolay kolay karşılaşmayacağı bir dosya türüdür. Çünkü internet dünyasının vazgeçilmezi Java dili ile hazırlanmış dosyaların arşiv dosyası .jar uzantılı JAR dosyalarıdır.

Espor İzleyicileri Buraya: Türkiyede Kaçırdığınız 6 Espor etkinliği

Dünyada ve ülkemizde espora olan ilgi artmaya devam ediyor. Tarihin en hızlı büyüyen spor dalı olan espor, son yıllarda ülkemizde de adından sıkça bahsettirmeye başladı. Turnuvaların ve takımların yanı sıra espor arenaları da inşa edilmeye başladı. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş gibi büyük kulüpler de hızla büyüyen bu trende yetişmek için espor takımları kurdular.

Cassini Şaşırtmaya Devam Ediyor: Satürnün Halkaları Arasındaki Boşluktan Gelen Sesler Yayınlandı!

Uzaya çıkan en cesur uzay aracı Cassini, bu aralar Satürn’le onun halkaları arasındaki boşlukta takılıyor. Şu an oranın manzarasının muhteşem olduğunu düşünmekle beraber, orada olmak isteyecek sayısız kaşif biliyorum. NASA, bugün Cassini uzay aracının halkaları arasındaki boşlukta bulunan sesi yayınladı. Büyük finale hazırlanan Cassini, Eylül ayına kadar 20 dalış daha yapacak ancak bu süreçte inanılmaz verilerle bizleri burada şaşırtmaya devam edecek gibi duruyor. Bildiğiniz gibi dün paylaştığımız bir haberde, Cassini’nin gaz devi Satürn’ün halkaları arasındaki boşlukta neredeyse hiçbir şey bulunmadığını açıklamıştık. Bugün de bu boşluğun çıkardığı sesle ufak bir şaşkınlık yaşadık.