Online Alışverişlerinizi Çok Daha Güvenli Hale Getiren 3D Secure Nedir, Nasıl Çalışır?

Bugün neredeyse bütün sosyal medya platformlarında iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde kötü niyetli bir kişi e-posta adresinizi ve şifrenizi biliyor olsa bile hesabınıza giriş yapamıyor. 3D Secure sistemi de tam olarak böyle bir hizmet veriyor ancak tek farkı, bu güvenliği online harcamalarınız sırasında şüpheli görülen durumlarda ya da yüksek tutarlı harcamalarda sağlıyor olması.

21.02.2022 11:30:26 tarihinde yayınlandı.

Bugün neredeyse bütün sosyal medya platformlarında iki faktörlü kimlik doğrulama sistemi kullanılıyor. Bu sistem sayesinde kötü niyetli bir kişi e-posta adresinizi ve şifrenizi biliyor olsa bile hesabınıza giriş yapamıyor. 3D Secure sistemi de tam olarak böyle bir hizmet veriyor ancak tek farkı, bu güvenliği online harcamalarınız sırasında şüpheli görülen durumlarda ya da yüksek tutarlı harcamalarda sağlıyor olması.

E-ticaret dolandırıcılığının tarihi en az e-ticaret kadar eski olduğu için bankalar ve kredi kartı şirketleri uzun zamandır 3D Secure ve benzeri güvenlik altyapıları kullanıyorlar. Bu altyapı sayesinde tüm kredi ya da banka kartı bilgilerinize sahip kötü niyetli kişi bile kolay kolay online harcama yapamıyor. Gelin 3D Secure nedir, nasıl çalışır biraz daha yakından bakalım ve bu güvenlik sistemi hakkında bilmeniz gereken detayları görelim.

3D Secure; online alışverişleriniz sırasında kredi kartı ya da banka kartı kullanarak yaptığınız işlemlere ek bir güvenlik katmanı sağlayan bir sistemdir. XML tabanlı olarak hazırlanmış bir platform olan 3D Secure, bugün adı CA Technologies olan bir şirket tarafından geliştirilmiştir. 

CA Technologies tarafından geliştirilen 3D Secure sistemi ilk kez Visa tarafından Verified by Visa olarak kullanılmıştır. Daha sonra Mastercard tarafından MasterCard SecureCode olarak ve JC International tarafından J/Secure olarak kullanılmıştır. Farklı adlara sahip olsa da tüm bu şirketler ve bankaların kullandığı sistemin temel adı 3D Secure’dür.

3D Secure sistemini sosyal medya platformlarında bulunan iki faktörlü kimlik doğrulama gibi düşünebilirsiniz. Çünkü 3D Secure; online alışveriş sitelerinde kredi kartı ya da banka kartı kullanarak yaptığınız harcamaları sizin yaptığınızı kanıtlamak için kullanılan bir kimlik doğrulama sistemidir.

Şöyle düşünelim; kredi kartınızı kaybettiniz ya da kredi kartı bilgilerinizi verdiğiniz beceriksiz bir platform bu bilgileri çaldırdı. Kredi kartı bilgilerinizi ele geçiren kişi hemen bir şekilde bu bilgileri paraya dönüştürmek için gitti yeni iPhone almak istedi. Elbette alamadı çünkü 3D Secure sistemi böyle büyük bir harcama için kimlik doğrulaması istedi.

3D Secure temel olarak banka hesabınızda ya da kredi kartı hesabınızda kayıtlı olan cep telefon numaranıza SMS ile gelen bir kod sayesinde kimlik doğrulaması yapar. Çoğu zaman 6 haneli olan bu kod sayesinde kart sahibinin alışverişi kendisinin yaptığı ya da bu harcamadan haberi olduğu ispatlanmış olur. 

3D Secure kullanan bazı şirketler, kullanıcılarına her zaman bu işlem öncesi kullanabilecekleri bir PIN kodu verirler. Ancak yaygın olarak kullanılan sistemde, kullanıcının cep telefonuna yalnızca tek sefer ve belirli bir süre geçerli olan bir kod gönderilir. Onay kodunun tek seferlik olması, sistem güvenliğini arttırmaktadır.


Kaynak webtekno.com

 

Snapchat, İçerik Üreticilerinin Cebini Dolduracak Bir Reklam Özelliği Test Ediyor: Gelirler Kırışılacak

Bir dönem sosyal medya platformları arasında büyük bir yükseliş yakalayan Snapchat, zamanla kaybettiği popülerliği son zamanlarda artırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda kullanıcı sayısında Twitter’ı bile sollayan platform, bu kez içerik üreticileri için yeni bir gelir kapısı olacak, normal kullanıcılarıysa sinir edebilecek bir özellikle karşımıza geldi.

Tinder, Resmi Kimlik Kartı ile Hesap Doğrulama Dönemine Geçiyor

Özellikle de Z kuşağı arasında oldukça popüler bir flörtleşme uygulaması olan Tinder, kullanıcılarını sahte hesap ve kötüye kullanıma karşı korumak için yeni bir karar aldığını duyurdu. Platform tarafından yapılan açıklamalara göre kullanıcılar, yakın bir gelecekte resmi kimlik kartlarını kullanarak doğrulama yapabilecekler. Bu sayede bir kullanıcının, gerçekten de profil fotoğrafındaki kişi olduğu kolaylıkla anlaşılabilecek.

Ücretsiz CV (Öz Geçmiş) Oluşturabileceğiniz 12 İnternet Sitesi

Artık iş başvuruların çoğu internet üzerinden yapılıyor. Kariyer siteleri veya şirketlerin kendi sitelerinden açık pozisyonlara bakıp, istediğiniz boş pozisyonlara başvurabilirsiniz. İşe alınma veya bir sonraki aşamaya geçme ihtimalinizi arttırmak için de iyi bir CV hazırlamanız ve kendinizi güzel anlatan niyet mektubu yazmanız gerekiyor. 

Vikipedi, 11 Yıl Sonra İlk Kez Tasarımını Değiştirdi: Artık Aradığınız Bilgiye Ulaşmak Daha Kolay

Dünyanın en popüler bilgi kaynaklarından bir tanesi olan Vikipedi için devrim niteliğinde bir gelişme yaşandı. Çevrimiçi ansiklopediyi daha kullanılabilir bir hale getirmek için bir süredir yeni bir tasarım üzerinde çalışan geliştirici ekip, bugün itibarıyla Vikipedi için yeni bir arayüz yayınladı. 11 yıl sonra ilk kez değişiklik yapılan arayüz, artık görselliğe daha fazla odaklanıyor.

Yanlışlıkla 3 Ülkede İnterneti Komple Kapatan 75 Yaşındaki Kadının Trajikomik Hikayesi

Evinizde elinizde telefonunuzla ya da bilgisayar karşısında oturmuş internette boş yaparken birden internetin kesildiğini düşünün. İnternet sağlayıcınıza içinizden negatif dileklerde bulundunuz, modemi aç kapa yaptınız ama yok. İnternet gelmiyor. Sonra öğreniyorsunuz ki yalnız değilsiniz, çünkü ülkenizin neredeyse tamamında internet bağlantısı kesilmiş durumda. Ancak nedenini henüz kimse bilmiyor. Ne yapardınız?