OpenAInin Yeni Yapay Zekası, Sözleri ve Vokalleriyle Birlikte Bir Şarkı Oluşturabiliyor

Yapay zeka alanında çalışma yapan OpenAI, geliştirdiği birçok yapay zeka aracının yanına bir yenisinin daha katıldığını açıkladı. OpenAI’ın geliştirdiği Jukebox isimli yapay zeka, vokal ve şarkı sözleri ile birlikte şarkı üretme yeteneği ile bugün tanıtıldı. 

23.02.2022 02:00:36 tarihinde yayınlandı.

Yapay zeka alanında çalışma yapan OpenAI, geliştirdiği birçok yapay zeka aracının yanına bir yenisinin daha katıldığını açıkladı. OpenAI’ın geliştirdiği Jukebox isimli yapay zeka, vokal ve şarkı sözleri ile birlikte şarkı üretme yeteneği ile bugün tanıtıldı. 

Jukebox, neredeyse her türden müzik türünün olduğu bir veri seti ile eğitildi. Bu büyük veri seti, Jukebox’un eserleri üzerinde eğitim aldığı sanatçıların yaptıklarına çok benzer yeni şarkılar üretebilmesini sağlıyor. 

Resim yapabilen veya bir sanat eserinin stilini bir görüntüden diğerine aktarabilen yapay zeka uygulamaları gibi Jukebox da müziğin stilini ve türünü nasıl taklit edeceğini buluyor. Jukebox ayrıca belirli şarkıcıların şarkılarının tarzlarını yeniden yaratmaya çalışıyor. 

Jukebox'un nasıl çalıştığını anlatan OpenAI ekibi, yapay zekanın rock, hip-hop ve caz gibi müzik türlerinde şarkılar üretebileceğini söylüyor. OpenAI ekibi, Jukebox’un çeşitli enstrümanların melodi, ritim ve uzun kompozisyonlarının yanında şarkıcıların tarzlarına göre seslerini de yakalayabildiğini söylüyor. 

OpenAI birkaç yıldır yapay zeka ile müzik üretmek için çalışıyor. Ekip daha önce MuseNet isimli yapay zeka ile temel tonlar ve besteler elde edebilmişti. Ancak Jukebox, MuseNet’ten bir adım daha ileri giderek bestelerin yanı sıra vokallerle de şarkı oluşturabiliyor. Bu şekilde çalışan başka bir yapay zeka aracı henüz bulunmuyor. 

Jukebox için şu ana kadar yapılan başvuruların hepsi akademik seviyede kaldı. “Bilgisayar tarafından üretilmiş sahte şarkılar” isimli bir kategori olmadıkça Jukebox’un şarkılarına yaygın bir şekilde rastlamayabiliriz. Çünkü Jukebox hala temel müzik yapısını takip etme yeteneğine sahip değil. Bu nedenle şarkıların nakarat gibi insanları yakalayan bölümleri Jukebox’un ürettiği şarkılarda bulunmuyor. 

OpenAI, yapay zeka alanında ilginç bir girişim ve aynı derecede ilginç bir yapay zeka aracı yayınlama yöntemi kullanıyor. OpenAI ekibi ilk olarak ilginç bir kullanım alanını ortaya koyuyor, daha sonra parametreleri artırarak yarattıkları modeli güçlendiriyorlar. OpenAI, müzik üretebilen yapay zeka alanında da benzer bir yöntem izledi. İlk olarak beste yapabilen MuseNet’i geliştiren ekip daha sonra şarkı sözü ve vokallerle şarkı yapabilen bir yapay zeka olan Jukebox’u geliştirdi. Gelecekte belki de şarkıcıların yaptığı şarkılardan ayrılması çok zor şarkılar yaratabilen bir yapay zeka ile karşılaşabiliriz.

İLGİLİ HABER Facebook, İnsancıl Tavırlara Sahip Yapay Zeka Destekli Sohbet Botu Blenderı Duyurdu

Jukebox’la şu anda şarkı yapmak oldukça uzun bir zaman alıyor. Jukebox’la 1 dakikalık bir şarkı yapmak yaklaşık 9 saat sürüyor. Bu da süreci oldukça uzun hale getiriyor. Ancak süre ne kadar uzun olursa olsun Jukebox oldukça güçlü bir yapay zeka olarak karşımıza çıkıyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Twitter’ın Ücretli Mavi Tikleri Borsada Büyük Kayıplara Neden Oldu: Yapay Zekâ ile Oluşturulan Patlama, Gerçek Sanıldı

Geçtiğimiz haftalarda Twitter’ın tartışmalı sahibi Elon Musk, Blue üyeliği olmayan hesapların mavi tik onay işaretlerini kaldırdı. Her Blue üyesinin mavi tik sahibi olması ise, sahte hesapların gerçekmiş gibi görünmesine neden olmaya başladı. Musk’ın satın alımından bu yana birçok problemle karşılaşan Twitter, son olarak platformda oluşan bir açık nedeniyle silinmiş tweetlerin geri gelmesiyle gündem oldu. 

İnternetten Aldıkları Ürünleri Değerlendirirken Mantıklarını Bir Kenara Bırakan Müşterilerin Birbirinden Absürt Yorumları

Bir ürün almak istediğimizde hepimiz sıkça yorumlara, satıcıya sorulan sorulara ve ürünün yorumdaki fotoğraflarına bakıyoruzdur. Artık hayatımızın bir parçası olmuş e-ticaret sitelerinde ürün açıklamalarını yeterli bulmayan kullanıcılar daha fazla detaylı bilgi almak istemiş olacak ki ortaya böyle absürt yorumlar çıkmış. 

NVIDIAnın Madencilik Kilidi Kırıldı! NVIDIA GeForce RTX 3080 Tiın Performansı Yüzde 50 Arttı

Kripto para madenciliği bir süredir ekran kartı üreticilerinin baskısı altında. Aslına bakacak olursak bu pek de şaşırtıcı bir şey değil çünkü madenciler, piyasaya sürülen ekran kartlarını anında satın alarak piyasadaki arz talep durumunu alt üst ettiler. Hal böyle olunca da önde gelen üreticilerden NVIDIA, piyasaya sürdüğü ekran kartlarına madencilik kısıtlaması getirdi. Böylelikle bir ekran kartı, madencilik için kullanıldığında tam performans vermiyordu. Ancak şimdi bu durum değişmiş gibi görünüyor.

1,2 Milyar Dolarlık Metaverse Platformunun "Metaverse Balonu Patladı mı?" Dedirten Kullanıcı Sayısı Açıklandı

Son dönemlerde en çok konuştuğumuz meselelerden bir tanesi, metaverse isimli yeni teknoloji. Sanal ortamda "gerçek" bir dünya kurmayı vadeden bu teknoloji, kimileri için gerçek dünyanın dijitaldeki karşılığı olsa da kimileri için de tarihin en gereksiz icatlarından. Mark Zuckerberg gibi bazı isimler, metaverse teknolojilerine güveniyor ve milyarlarca dolarlık harcama dahi yapıyor.