Optik İllüzyonların Bizi Nasıl Kandırdığı Ortaya Çıktı: Tongaya Düşen Aslında Beynimiz Değilmiş!

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar. 

4.07.2023 04:00:16 tarihinde yayınlandı.

Mutlaka bir kez karşılaşmış ve hatta birkaç kez yanılmış olabilirsiniz. Görseldeki hangi çizgi daha uzun, daire hangi yöne dönüyor ve hatta bu elbise, ayakkabı, duvar ne renk… Optik illüzyonlar üzerine dönen tartışmaların internette sonu gelmiyor. Ancak bu tartışmalar bilim dünyasında da karşılık buluyor, bilim insanları beynimizin veya gözlerimizin nasıl çalıştıklarını anlamak için bu yanıltıcı, tartışmalı görselleri kullanıyorlar. 

İngiltere’de bulunan Exeter Üniversitesi’nde görevli çevrebilimci Joylan Troscianko ve sinirbilimci Daniel Osorio; bir optik illüzyonun renk ve şekil gibi detayları farklı görmemiz sebebiyle mi yoksa beynimizin algılayış biçimiyle mi ilgili olduğunu araştırdı. 

Ancak birinin beyaz çizgi, diğerinin siyah çizgi üzerinde yer alması sebebiyle ikisinin de rengini farklı tonlarda görüyoruz. Muhtemelen soldaki çizginin daha koyu olduğu yorumuna ulaşıyoruz. 

İLGİLİ HABER Bu Optik İllüzyonlara Bakınca Kafamızın Allak Bullak Karışmasının Asıl Nedeni

Çünkü o güne kadar yaşadığımız deneyimler, mesela çocukluğumuzda ağaçların görünümündeki rengin yeşil ve tonları olarak adlandırıldığı bize öğretildi. Bugüne kadar optik illüzyonlardaki yanılgıların asıl sebebi olarak bu tip öğrenilmiş durumlar gösteriliyordu, ancak yeni araştırma ile asıl sebebin bu olmadığı anlaşıldı.

İLGİLİ HABER Gözler Yalan Söylemez mi? Nasıl Olduğunu Anlamakta Zorlanacağınız 10 Optik İllüzyon

Eğer baktığımız görüntü manzara gibi karmaşık değil de optik illüzyona sebep olan görsellerdeki gibi son derece basit detaylar içeriyorsa bu sıkıştırma işlemi sonuca daha çok etki ediyor. Bir başka deyişle gözlerimiz, görüntüyü sıkıştırıp beynimizin okuyabileceği mesajlar haline getirdiği anda işin rengi değişiyor. Gözlerimiz bu sıkıştırma işleminde yanılıyor, hatalı bir mesajı beyne iletiyor. Yani gözlerimiz kandırılıyor.

Gerçek dünyada sıklıkla karşılaştığımız karmaşık görüntülerde de sıkıştırma sonucunda hatalar yaşanabiliyor. Ancak bu hatalar, basit bir görselde oluşan hatalara kıyasla daha zor fark ediliyor. Hatta bu fark etme işlemi için çoğu zaman birinin size çıkıp ‘aslında o gri çizgiler aynı renk’ demesi gerekiyor. Sonuç olarak gözlerimizdeki sıkıştırma işlemi sonucunda oluşan hatalı mesaj, beynimiz tarafından okunuyor, bu mesaj gerçekle uyuşmuyor.

İLGİLİ HABER Bir Fotoğrafçının Güneşi Kullanarak Optik İllüzyonlar Oluşturduğu Muhteşem Fotoğraflar


Kaynak webtekno.com

 

Unreal Engine 5 ile Geliştirilen Büyüleyici Süper Kahraman Oyunu Heyecan Yarattı: Yeni Oyunlar Böyle mi Olacak?

Hızla gelişen teknoloji, neredeyse tüm sektörlerde büyük etki yaratıyor. Oldukça popüler olan oyun sektörü de bunlardan biri. ABD merkezli oyun devi Epic Games, geçtiğimiz günlerde yeni oyun motoru Unreal Engine 5’i resmi olarak indirmeye açmıştı. Yıllardır beklenen bu motor da hem geliştiricilerde hem de oyunseverlerde heyecan yaratmıştı.

Samsung, Yeni Kablosuz Kulaklığı Buds2 Proyu Tanıttı: İşte Özellikleri

Samsung, yılın en merakla beklenen etkinliklerinden Unpacked’i bugün düzenledi. Şirket, etkinlikte yeni nesil katlanabilir akıllı telefonları Samsung Galaxy Z Fold4 ve Z Flip4’ü tanıttı. Bununla birlikte yeni Galaxy Watch 5 akıllı saat serisi de kullanıcılara gösterildi. Samsung, bununla da sınırlı kalmayarak yeni amiral gemisi kulaklıkları Galaxy Buds2 Pro’yu da etkinlikte tanıttı.

SD Karttan Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Yaşanan teknolojik gelişmeler, hayatın dijitalleşmesine yol açtı. Artık en kıymetli verilerimizden tutun tuttuğumuz bir not bile dijital ortamda saklanıyor. Ancak bunun bazı riskleri var. Örneğin SD kart olarak da bilinen taşınabilir hafıza kartları gibi ürünler çok çabuk bozulabiliyor. Bu da çoğu zaman önemli verilerin kaybına yol açıyor. Peki sd kart silinen dosyaları geri getirme işlemi nasıl yapılır? Gelin hep birlikte bu sorunun cevabına bakalım.