Oyun Fiyatları Gerçekten Yüksek mi Yoksa TL Değer Kaybettiği İçin mi Pahalı Görünüyor?

Oyun fiyatlarının arabaya attığımız yakıtla adeta yarıştığı şu dönemde, oyunlar hoşumuza gittiği için değil; uygun fiyatlı olduğu için alır hâle geldik. “Ya zamlanırsa?” korkusuyla oyun stoklarken öte yandan oyunların bir anda devasa oranda zamlanmalarını izliyoruz. Bu da ilk aşamada Steam, Epic Games gibi platformlara kızmamıza sebep oluyor.

3.08.2023 04:30:15 tarihinde yayınlandı.

Oyun fiyatlarının arabaya attığımız yakıtla adeta yarıştığı şu dönemde, oyunlar hoşumuza gittiği için değil; uygun fiyatlı olduğu için alır hâle geldik. “Ya zamlanırsa?” korkusuyla oyun stoklarken öte yandan oyunların bir anda devasa oranda zamlanmalarını izliyoruz. Bu da ilk aşamada Steam, Epic Games gibi platformlara kızmamıza sebep oluyor.

Fakat burada değerlendirmemiz gereken ekonomik sebepler de yer alıyor. Bunlara göz attığımızda sadece zamlara şaşırmakla kalmıyoruz. Onun yanında bu fiyatların neyden kaynaklandığını da görmüş oluyoruz.

Bu oyunların ikisi de 60 dolarlık fiyat etiketiyle çıktı ve çıkar çıkmaz da oyun dünyasının beğenisini kazandı. Elden Ring’in ülkemizdeki ön sipariş fiyatı kısa sürede 249 TL’den 299 TL’ye çıkmıştı. RDR 2 ise 299 TL’den çıkışını yapmıştı. Fakat zaman içinde bu oyunlar öyle büyük zamlara maruz kaldı ki ağzımız açık kaldı.

En azından en başta biz böyle düşünüyorduk. Fakat doların yükselişiyle birlikte maalesef her oyuna geldiği gibi bu oyuna da zam gelmesi kaçınılmazdı. Üstte oyunun dolar karşılığını zamla birlikte görebilirsiniz. Oyunun çıktığı dönemde dolar 5,70 TL seviyelerindeyken şu anda 27’ye dayanmış durumda. Bu da bir fiyat ayarlaması gerekliliği doğuruyor.

Ülkeye yönelik fiyatlandırma gibi avantajlar sunulduğunda avantajlı olsak da sunulmadığında  şirketleri kötülemek doğru olmaz. Zorla iyilik istemeye döner bu. Keza Steam’in dolar kurunu güncelleyeceği de uzun zamandır konuşuluyor. Bunlar para açlığından değil, ekonomik sebeplerle yapılan ayarlamalar.

Yukarıda oyunun zamlandığı zamanlardaki dolar kurunu görebilirsiniz. Fark edebileceğiniz üzere zamlarla doların artışı birbiriyle tutarlı olarak ilerliyor.

Elden Ring’in asgari ücrete oranlandığı bu tabloda, oyunun zamlandığı dönemlerdeki brüt asgari ücret miktarları yer alıyor. Gördüğünüz barlar ise yüzde miktarı. İkinci sütunun diğerlerine kıyasla yüksek olmasının sebebi, fiyat zamlandığı dönemde asgari ücretin henüz güncellenmemiş olması. Onun haricinde garip gelse de birbirine yakın seyreden değerler görüyoruz.

Koskoca 1000 TL’ye büyük oyun bulamadığımız dönemlere giriyoruz. Birçok kaliteli oyunun fiyatı bu barajı aştı bile. Öte yandan sırf henüz zamlanmadı diye bir oyuna 300-400 TL vermek de mantıklı gelmiyorken adeta ne yapacağımızı şaşırdık. Peki sizin gözünüzde, bu verileri gördükten sonra oyun fiyatları bir nebze de olsa anlam kazandı mı?


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, Hakkında Hiçbir Şey Bilinmeyen ‘Neon’ Teknolojisini CES 2020’de Tanıtacak

Ödüllü yönetmen Shekhar Kapur'un bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre Samsung, kullanıcıların 'en iyi arkadaşı' olacak yeni bir yapay zekâ teknolojisi için hazırlıklarını sürdürüyor ve bunu CES 2020’de karşımıza çıkaracak. ‘Neon’ adı verilen proje, elektronik üreticisinin Samsung STAR Labs ekibi tarafından geliştiriliyor.

Tüm Reklamlardan Kurtaran Twitch Turbo Abonelik Fiyatlarına Zam Geldi: Peki Türkiyedeki Güncel Fiyat Nasıl?

Dünyanın en popüler canlı yayın platformlarından Twitch ile ilgili tüm kullanıcıları ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Platform yönetimi, tüm reklamların kaldırılmasını ve bazı ekstralar sağlayan "Twitch Turbo" özelliğine zam yapmaya karar verdi. Fiyat zammına rağmen Turbo aboneliğin sunduğu avantajlarda hiçbir değişim olmadı.