Oyun Oynarken Neden Sağda Solda Ne Varsa Kıracak Kadar Sinirleniriz?

Sinirlerine hakim olamayıp canlı yayında sinir krizi benzeri şeyler geçiren onlarca Twitch yayıncısı olmuştur. Biz de ekran karşısında bu sahnelere tanıklık ederken "Amma abarttı!" deriz, kendimiz oyun oynamaya başlayınca da aynı davranışları sergilemeye başlarız.

23.10.2023 13:15:09 tarihinde yayınlandı.

Sinirlerine hakim olamayıp canlı yayında sinir krizi benzeri şeyler geçiren onlarca Twitch yayıncısı olmuştur. Biz de ekran karşısında bu sahnelere tanıklık ederken "Amma abarttı!" deriz, kendimiz oyun oynamaya başlayınca da aynı davranışları sergilemeye başlarız.

Eğlenmek için adım attığımız oyun dünyasından çoğu zaman sinirli ve eli boş bir şekilde çıkarız. Kimimiz en küçük olayda patlamalar yaşar, kimimiz de bir süre dayandıktan sonra monitöre kafa atmak ister. İyi de bizi bu kadar sinirlendiren şey ne?

Hem para ver ekipman kur, üstüne bir de oyuna para öde sonra da sinirden elin ayağın titresin. Herkesin kanayan yarası bonus ile birlikte, oyun oynarken sinirlenmemize yol açan bilimsel sebepleri ve diğer etkenleri anlattım. 

Oyun oynarken duygularımızı bastırıyor olmamız kulağa çok saçma gelebilir. Sonuçta duygularımızı bastırıyorsak bu kızgınlığımız, sinirimiz nereden geliyor değil mi? Beynimizin amigdala kısmı sinir, öfke ve korku gibi negatif duyguların ortaya çıktığı noktadır. Korkutucu bir fotoğraf gördüğümüzde, arabada hızlandığımızda ya da bir uçurumun kenarına yaklaştığımızda amigdaladan gelen sinyaller, tüm vücudumuzu ele geçirmeye başlar. 

Bilim insanları, oynadığımız oyunların amigdala üzerindeki etkisini araştırıyor ve ortaya şaşırtıcı bir sonuç çıkıyor. Korku veya öfke tarzında duygular görmeyi bekleyen araştırmacılar, oyun sırasında amigdalanın sakinleştiğini fark ediyor. Yani beynimiz, oyun oynadığımız sırada birçok duyguyu birden bastırıyor. 

Elbette bu duygular, tüm oyun boyunca sakin sakin takılmıyorlar beynimizde. Tüm sinirlerimizi zıplatacak, o kırılma noktası denilen ana geldiğimiz anda tüm bu bastırılmış duygular ortaya çıkıyor ve resmen bir bomba etkisi yaratıyor.

Yine bilim insanların yapmış olduğu bir açıklamada, duygularını uzun süre bastıran amigdalanın, bir süre sonra hipokampus ile olan ilişkisinin zayıflamaya başladığı belirtiliyor. Hipokampus, tıpkı amigdala gibi limbik sistemin içerisinde bulunuyor. Limbik sistem de duygu ve davranışlarımızdan, koku alma yetimizden ve hafızamızdan sorumlu. 

Amigdalanın hipokampüs ile olan bağlantısı yavaşlayınca, belleğe yeni bir şeyler atma konusunda başarısız olmaya başlıyoruz. Yani oyun oynarken biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım yeni öğrendiğimiz bazı şeyleri bir türlü hafızamıza kaydedemiyoruz. Sürekli aynı hatayı tekrarlamak, “Bunu daha az önce yaptın, hâlâ akıllanmadın mı?” gibi soruları kendimize yöneltmek bize sinir, öfke ve hayal kırıklığı olarak geri dönüyor. 

Hepimizin oyun oynamak için farklı sebepleri vardır. Kimimiz işin yorgunluğunu atmak için, kimimiz sosyalleşmekten pek de zevk almadığı için kimimiz de sadece canı sıkıldığı için oyun oynar. Sebep her ne olursa olsun, gerçek hayatta yaşadığımız problemleri oyuna taşıdığımız anda her şey bir anda daha da kötüleşmeye başlıyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Boston Dynamicsin Robotu Spot, Bu Kez de Tüpraşta İşe Başladı

Geçtiğimiz aylarda Hyundai, köpek şeklinde robotlarıyla bilinen Boston Dynamics’i satın almıştı. Şirkette pay sahibi olan üçüncü şirket haline gelen Hyundai, robotik parça üretip birleştireceği bir tedarik zinciri kurmayı amaçladığını da açıklamıştı ve sizlere bahsetmiştik.

Twitter, 280 Karaktere Sıkışıp Kalmak İstemeyenler İçin Resim Açıklaması Özelliğini Duyurdu

Yaklaşık 16 yıl önce kurulmasına rağmen herkesin aklında kalan şablonunu korumayı başaran ve platforma konuşma odaları dışında çok da büyük özellikler eklemeyen Twitter, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile Tweet düzenleme özelliğini uygulamaya eklemeyi planladığını duyurmuştu. Bu haberin 1 Nisan şakası olduğu anlaşıldıktan sonra ise yaklaşık bir haftadır platform, yeni özellikler ile gündeme gelmiyordu. Ta ki bugüne kadar.

League of Legendsın Hikaye Oyunu "The Mageseeker"ın Çıkış Tarihi ve Türkiye Fiyatı Açıklandı

Riot Games’in popüler MOBA oyunu League of Legends, oyun, animasyonlar ve dizileriyle genişlemeye devam ederken bugün, bu yapımlar arasına bir yenisi daha katılmaya hazırlanıyor. Riot Games’in yayıncılığını üstleneceği The Mageseeker: A League of Legends Story, bugün ilk oynanış fragmanına kavuştu. Oyunun çıkış tarihi ve Türkiye fiyatı da belli oldu.

The Crew Motorfest’i Çıkmadan Deneyimledik: Bu Sefer Olmuş mu?

The Crew serisini en başta hikâyesiyle ve geniş açık dünyasıyla sevmiştik. İkinci oyun duyurulduğunda da doğal olarak heyecanlandık fakat bu oyunun ilkiyle ilgisi yoktu. Daha çok Forza Horizon serisini andırıyordu. Devasa bir açık dünyaya ve geniş bir araç kataloğuna sahipti.

Apple Severlere Kötü Haber: AirPods 3’ün Çıkışı Ertelendi

Apple’ın yeni jenerasyon AirPods modeli AirPods 3’ün ilkbaharda tanıtılmasının ardından seri üretime geçirilmesi bekleniyordu. Ünlü analist Ming-Chi Kuo yine Apple severleri üzdü. Apple’a çok yakın bağlantılarıyla bilinen Ming-Chi Kuo’ya göre bu yılın sonuna kadar AirPods 3’ün satışa çıkması mümkün değil. Tanıtılacak olan AirPods 3 ancak 2 çeyrek sonrasında seri üretime geçirilebilecek.