Oyunlar Açılırken Her Seferinde Sabrımızı Sınayan Yükleniyor... Ekranı Aslında Neden Var?

Oyun dünyası yeni teknolojiler ve tekniklerle her yıl evrilmeye ve gelişmeye devam ediyor. Fakat oyunların başlangıcından bu yana değişmeyen tek bir şey var: Yükleme ekranı.

18.11.2022 18:30:17 tarihinde yayınlandı.

Oyun dünyası yeni teknolojiler ve tekniklerle her yıl evrilmeye ve gelişmeye devam ediyor. Fakat oyunların başlangıcından bu yana değişmeyen tek bir şey var: Yükleme ekranı.

Oyunları başlattığımızda, kaldığımız yerden devam etmek istediğimizde veya bölümler arasında geçiş yaparken her oyunda yükleme ekranlarıyla karşılaşıyoruz. Peki, bu yükleme ekranları neden var?

Her bir video oyununda gördüğümüz yükleme ekranlarının aslında tek bir temel nedeni var: Oyunda göreceğimiz yazılardan bir ot parçasına, karakterimizin üzerindeki tek bir piksel renkten koca binalara kadar her şey bu süreçte bilgisayar tarafından ‘transfer ediliyor’.

Bu noktada “E biz oyunu zaten indirmedik mi, başka nereye transfer ediyoruz?” diye sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabıysa bir bilgisayarın çalışma mantığında yatıyor.

Bilgisayarımıza indirdiğimiz her şey, hard disk ya da SSD biçiminde olan depolama araçlarında kalıcı olarak saklanıyorlar. Fakat bu dosyalar, biz onları açmadıkça veya onlara ilişkin bir talep göndermedikçe bilgisayar tarafından işlenmiyor, sadece varlığını sürdürüyor.

Bunun için bir müzik ya da resim indirdiğiniz durumda, bu dosyaları açtığınızda neler yaşandığını kısaca anlatalım: Depolama biriminde bulunan dosyaların verileri, ‘geçici veri deposu’ olarak görev yapan DRAM’lere aktarılıyor. Hani bilgisayar özelliklerimizde 8 ya da 16 GB olarak yazan, ince dikdörtgen yapıdaki şu parçalara.

Oyunlarda ve akla gelebilecek her türlü işlemde de aynı süreç işliyor. Bir oyunda bulunan, ‘asset’ olarak adlandırılan tüm materyaller, oyunu çalıştıran kodlar ve kayıt dosyaları gibi tüm veriler, oyunu başlattığımızda ya da bir bölüm atladığımızda kalıcı depolamadan geçici depolamaya aktarılıyor.

HDD ve SSD arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor: Depolama biriminizin yazma hızı ne kadar yüksek olursa, veriler o kadar hızlı bir şekilde RAM’e aktarılıyor.

DRAM olarak tanımlanan bu birimler, bir SSD’den bile binlerce kat daha hızlı veri okuma ve yazma hızına sahip. DRAM olmadan herhangi bir programı çalıştırmaya kalktığınızda, bunun için akla hayale sığmayacak süreler beklemeniz gerekirdi.


Kaynak webtekno.com

 

OPPO Bu mudur? Dedirten Yeni AR Gözlüğünü Tanıttı: 2022de Satışa Sunulacak

Önümüzdeki birkaç sene, artırılmış gerçeklik gözlüklerinin akıllı telefonların hayatımıza girdiği gibi gündelik yaşamımıza yavaş yavaş giriş yaptığı bir dönem olabilir. Şu anda birçok şirketin bu alanda çalışmaları sürüyor. Apple’ın AR ve VR gözlükleri hakkında bilgiler gelmeye devam ediyor. Ve tabii ki Çinli şirketler de bu taze furyayı boş bırakacak değiller.

James Webb Uzay Teleskobunun Yolculuğunda Kritik Adımlardan Biri Başarıyla Atıldı: Güneş Kalkanları Açıldı

NASA’nın uzaydaki yeni gözü James Webb Uzay Teleskobu, evrenin tarihini ortaya çıkarmak için araştırmalar yapmak üzere geçtiğimiz hafta fırlatıldı. Kalıcı konumuna ulaşması için 1 aylık, en iyi görüntülerin gelebilmesi için ise 6 aylık bir zamana ihtiyaç duyulan uzay teleskobunun yolculuğu başarılı bir şekilde devam ediyor.

Birkaç Adımda Netflix Şifre Değiştirme Nasıl Yapılır?

Gelelim dünyanın en büyük dizi ve film izleme platformu olan Netflix’e. Karşısına Amazon, Disney gibi oldukça büyük rakipler çıkmasına rağmen asla tahtını bırakmayan Netflix, her ay çıkardığı yeni yapımlarıyla kullanıcılarının favorisi olmaya devam ediyor. İçerisinde barındırdığı binlerce içerik, özellikle Netflix’e özel olan Türk ve yabancı yapımlar her gün tekrar tekrar izlenmeye devam ediyor. Firma, Türkiye dahil olmak üzere onlarca ülkede yeni yapımlar ortaya çıkarmaya devam ediyor. Eğer bir Netflix kullanıcısıysanız ve şifrenizi değiştirmek istiyorsanız, sizler için kolayca Netflix şifre değiştirme nasıl yapılır sorusunu adım adım yanıtladık.