"Uzaylılar Nerede?" Sorusunun Cevabı Olabilecek Korkutucu İhtimal: Karanlık Orman Teorisi

Uzaydan gelen bazı sinyaller zaman zaman insanlığı heyecanlandırsa da henüz dişe dokunur bir kanıta ulaşamadık. On yıllardır uzaya gönderdiğimiz sinyalleri çözebilecek kadar zeki canlıların olmayabileceği veya sinyallerin henüz onlara ulaşacak kadar uzağa gitmemiş olabileceği en kabul gören ihtimaller olarak gösteriliyor. Sinyaller ulaştıysa da bu mesajları çözüp bize cevap yazmalarının on yıllar alacağı biliniyor.

19.03.2022 03:30:20 tarihinde yayınlandı.

Uzaydan gelen bazı sinyaller zaman zaman insanlığı heyecanlandırsa da henüz dişe dokunur bir kanıta ulaşamadık. On yıllardır uzaya gönderdiğimiz sinyalleri çözebilecek kadar zeki canlıların olmayabileceği veya sinyallerin henüz onlara ulaşacak kadar uzağa gitmemiş olabileceği en kabul gören ihtimaller olarak gösteriliyor. Sinyaller ulaştıysa da bu mesajları çözüp bize cevap yazmalarının on yıllar alacağı biliniyor.

Karanlık Orman Teorisi'ne göreyse, sinyallerimize cevap almamak veya mesajlarımızın onlara ulaşmaması aslında bizim çıkarımızadır. Peki ama neden?

"Evren karanlık bir ormandır. Her medeniyet, ağaçlar arasına bir hayalet gibi gizlenmiş, önündeki dalları hafifçe kenara iten ve ses çıkarmadan ilerlemeye çalışan silahlı bir avcıdır. Nefes alıp verme dahi dikkatle yapılır. Ormanın her yerinde kendisi gibi görünmez avcılar olduğu için avcı dikkatli olmak zorundadır. Eğer başka bir canlı bulursa -başka bir avcı, bir melek ya da bir şeytan, korumasız bir bebek ya da zorla yürüyen yaşlı bir adam, bir peri ya da bir yarı tanrı- yapabileceği sadece bir şey mevcuttur: ateş aç ve onları ortadan kaldır. Bu ormanda cehennem diğer insanlardır. Varlığını belli eden tüm yaşam formlarının hızla tarihten silinecek olması ebedi bir tehdittir. İşte kozmik medeniyetin resmi budur. Fermi Paradoksu'nun açıklaması budur." 

Dilini, niyetini bile bilmediğimiz bu yabancıya güvenmeli miyiz, yoksa hayatımızı korumak adına o harekete geçmeden önce onu ortadan kaldırmalı mıyız? İki medeniyet iletişim kurabilse dahi hem fiziksel hem de kültür ve dil açısından aşılması gereken çok büyük mesafeler olurdu. Romandaki argüman da buna dayanıyor; yaşayan tüm organizmalar daima hayatta kalmak ister.

Bu yüzden organizmalar karanlık ormanda ya saklanmayı tercih eder ya da bir karşılaşmada kendi güvenliği için karşı tarafı yok etmek ister. İşte bu teori, uzaylı medeniyetlerin belki de karanlık ormanda (evrende) saklanmayı tercih ettikleri için onlarla iletişim kuramıyor olabileceğimiz fikrini öne sürüyor.

Fermi Paradoksu, dünya dışı medeniyetlerin var olma olasılığının yüksek olmasına rağmen bunu doğrulayacak herhangi bir kanıtın ya da temasın yokluğu arasındaki çelişkiyi ifade eder. Paradoksu ortaya atan Fizikçi Enrico Fermi, uzaylı yaşamların büyük ihtimalle var olmasına rağmen mevcut şartlar ve engeller nedeniyle onlarla iletişim kuramadığımızı belirtiyor.

1961 yılında, radyo astronomu Franke Drake, medeniyetlerin gelişmesinde rol oynayabilecek pek çok faktörü dikkate alarak içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi'nde olması gereken medeniyet sayısını hesaplamaya/tahmin etmeye çalıştı ve bu sayılara ulaştı.

Bu denklemde şu faktörler bulunuyor:


Kaynak webtekno.com

 

İran Hükümeti, Artan Gösteriler Karşısında Instagram ve WhatsApp’a Erişim Engeli Getirdi

İran’da geçtiğimiz hafta kılık kıyafet kurallarına uymadığı için İrşad devriyeleri (bir çeşit yerel ahlak polisi) tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesi, ülkede büyük protestoların fitilini ateşlemişti. Haftalardır vatandaşlar sokaklarda Amini’nin ölümünü ve hükümetin sessiz kalmasını protesto ederken yetkililer, ülkedeki internet bağlantılarında güvenlik sebepleriyle yavaşlamalar ve kesintiler olabileceğini açıklamıştı.

Hayatta Kalma Türünün Öncüleri Karşı Karşıya: PUBG: New State mi Yoksa Free Fire Max mi Daha Çok İlgi Gördü?

Mobil oyun dünyası giderek büyürken hayatta kalma oyun türü de oyuncular için vazgeçilmezler arasında yer almaya devam ediyor. Bu kategoride onlarca oyun olması da bunun en net göstergelerinden bir tanesi. Ancak bazıları var ki hayatta kalma türünü kasıp kavuruyor. Şimdi sizlerle, bu kategorinin 2021'de neler yaşadığını konuşacağız.

Discord Şifremi Unuttum Sorunu Nasıl Çözülür? Adım Adım Şifre Sıfırlama ve Değiştirme İşlemleri

İlk kez 2015 yılında yayınlanan Discord, gruplar ve kanallar kurarak toplulukların anlık olarak mesajlaşmasını sağlayan en popüler anlık mesajlaşma uygulamalarından bir tanesi. Özellikle oyuncular arasında popüler olan Discord şifrenizi unuttuysanız ya da daha güçlü bir şifre belirlemek istiyorsanız Discord mobil uygulamasından ya da masaüstü uygulamasından bu işlemleri birkaç basit adımda gerçekleştirmeniz mümkün.