Robotlar Nasıl Oluyor da 5 Yaşındaki Çocuğun Bile Çözebileceği “Ben Robot Değilim” Sorularını Çözemiyor?

Sürekli gelişme hâlinde olan teknolojinin günümüzde “otomasyon” alanında büyük avantajlar sağladığını görüyoruz. Bu bağlamda birbirinden işlevsel robotların ve botların hem endüstri (otomobil üretimi gibi) hem de eğlence (Discord botları gibi) alanlarda kendilerini gösterdiklerine şahit oluyoruz.

10.10.2022 00:45:13 tarihinde yayınlandı.

Sürekli gelişme hâlinde olan teknolojinin günümüzde “otomasyon” alanında büyük avantajlar sağladığını görüyoruz. Bu bağlamda birbirinden işlevsel robotların ve botların hem endüstri (otomobil üretimi gibi) hem de eğlence (Discord botları gibi) alanlarda kendilerini gösterdiklerine şahit oluyoruz.

Fakat sıfırdan uygulama yapabilen, kusursuz malzeme işleyebilen, insanları eğlendirebilen ve daha nice becerilere sahip olan programlanmış botların, “Ben robot değilim” kutucuğunu geçemediği görülüyor. Peki saç baş yolduran ve sayısız internet meme'ine malzeme olmuş bu durumun ardında ne var?

Karşınıza söz konusu kutucuk çıktığında öncelikle imlecinizi oraya doğru götürüyorsunuz. Hatta belki de biraz fazla gittiniz ve geri getiriyorsunuz. Tıkladığınızda ise örneğin yaya geçidi içeren tüm görselleri seçmeniz isteniyor. Ufak çaplı olarak düşünüyorsunuz ve yaya geçidi olan görselleri işaretliyorsunuz. Ve tebrikler, insan olduğunuzu kanıtladınız, artık siteye girebilirsiniz.

Şimdi de arkanızdan programlanmış bir bot girmeye çalışsın. Karşısına o kutucuk çıktığında bizim gibi imleci oraya sürüklemekle uğraşmayacaktır. Onun yerine söz konusu kutucuğun hangi piksel aralığında olduğunu bildiğinden imleci nokta atışıyla oraya ulaştıracak ve tıklayacaktır. Daha sonra yaya geçidi içeren tüm görselleri de anında seçip içeri girmeyi deneyecektir.

Onun yerine doğrulama kısmında hata kodu görünebilir ya da CAPTCHA (İnsanları ve Botları Ayırmak için Otomatik Turing Testi) kutucuğu döngüye girerek bottan sürekli görsel bulmasını isteyebilir. Bu da onu siteden uzak tutar. Peki bu doğrulama, doğru görsellerin seçilmesiyle aşılmıyor muydu?

Google bünyesinde olan ve aşağı yukarı her site üyeliğinin sonunda görebileceğiniz reCAPTCHA, o anki internet etkinliği geçmişinizle de ilgileniyor. Örneğin birkaç saat internette gezinip sonra söz konusu siteye üye olduysanız, ki özellikle o amaçla internete girmediysek çoğumuz böyle yaparız, insan olma ihtimaliniz daha yüksek sayılıyor.

Fakat direkt o sayfaya girip o kutucuğu nokta atışıyla milisaniyeler içinde işaretlemek pek de insan işi değil. Nokta atışıyla kutucuğa gitmek demişken, fare hareketlerinizin de siz o sayfada olduğunuz sırada anlık olarak izlendiğini biliyor muydunuz? Hadi gelin birlikte buna hemen şimdi şahit olalım.

Klavyenizde CTRL+SHIFT+J kombinasyonunu yapın ve yanda çıkan alana bir kez tıklayıp tırnak içindeki “onmousemove = function(e){console.log("mouse location:", e.clientX, e.clientY)}” komutunu tırnak kısmını dahil etmeden yapıştırın. Enter’a bastıktan sonra da sitede fare imlecinizi gezdirin. Gördünüz mü? Bu hareketleri izlemek bu kadar kolay.


Kaynak webtekno.com

 

Bilgisayarınızın Yavaşlama Sebeplerinden Biri Olabilen Yüksek CPU (İşlemci) Kullanımı Nasıl Azaltılır?

Windows işletim sistemine sahip bilgisayar kullanıcıları zaman zaman cihazlarının yavaşladığından şikayet ederler. Her bilgisayar bazen bu tür durumlar yaşayabilir. Bunun en büyük nedeni, yüksek CPU kullanımıdır. Yüksek CPU kullanımının ise pek çok farklı nedeni olabilir. Bir program işlemciyi fazla yorabilir, bir virüs nedeniyle bu durum yaşanıyor olabilir ya da basit bir ayar değişikliğine ihtiyaç duyuluyordur.

Samsung, İlk Çerçevesiz iPhoneun Nasıl Görüneceğini Açıkladı

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un ekran panellerinden sorumlu birimi Samsung Display, geçtiğimiz saatlerde bir etkinlik gerçekleştirdi. Şirket, bu etkinlik kapsamında en yeni ekran panelleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Etkinlikten sızdırılan bir görüntü, Samsung ile Samsung Display'in en büyük müşterilerinden bir tanesi olan Apple'ın gelecek yıllarda piyasaya süreceği akıllı telefonların, nasıl bir ekrana sahip olacağını ortaya koyuyor.

Yapay Zekâ Kullanılarak Üretilen “Şişme Montlu Papa” Görseli İnternetin Altını Üstüne Getirdi: Neyin Gerçek Olduğunu Nasıl Anlayacağız?

Görsel yapay zekâ modelleri ilk ortaya çıktığında ortaya gerçekçi olmayan ama eğlenceli görsellerin çıkmasını sağlıyordu. Ancak Midjourney 5 ve Adobe Firefly ile birlikte görsel yapay zekâların kelimenin tam anlamıyla evrim geçirmesine şahit olduk. Yeni gelişmiş modeller sayesinde sadece birkaç kelimeyle gerçeğinden ayırt edilemeyen görseller oluşturabilirsiniz.

Pro Max Modellerinin Yerini Alması Beklenen iPhone 15 Ultra Hakkında Yeni İddia: Çift Ön Kamera ile Gelebilir!

Teknoloji devi Apple, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği bir etkinlikle iPhone 14 serisini bizlerle buluşturdu. Meraklılarını heyecanlandıran bu telefonların çıkışından kısa süre sonra ise bir sonraki iPhone 15 ailesi ile ilgili sızıntılar çıkmaya başladı. Sızıntılar, Apple’ın Pro Max isminden vazgeçerek yeni telefonunda ‘iPhone 15 Ultra’ ismini kullanacağını ve ‘dynamic island’ özelliğinin standart hâle gelebileceğini gösteriyordu.