RTXin Daha Gelişmiş Versiyonu Olan Path Tracing Sıradan Intel Bilgisayarlara Geliyor!

Oyun dünyasında yıllardır bilinen ve oturmuş standartlardan birisi haline gelen ışın izleme teknolojisi (Ray Tracing, RTX) ; yüksek grafikli oyunların daha gerçekçi ışıklandırmalara sahip olmasını sağlıyor. Bu teknoloji; günümüz lider ekran işlemci birimi üreten firmaları Nvidia ve AMD tarafından benimseniyor. 

4.07.2023 04:00:15 tarihinde yayınlandı.

Oyun dünyasında yıllardır bilinen ve oturmuş standartlardan birisi haline gelen ışın izleme teknolojisi (Ray Tracing, RTX) ; yüksek grafikli oyunların daha gerçekçi ışıklandırmalara sahip olmasını sağlıyor. Bu teknoloji; günümüz lider ekran işlemci birimi üreten firmaları Nvidia ve AMD tarafından benimseniyor. 

İşte Intel de bu piyasada adından söz ettirmek için uzun yıllardır üzerinde çalıştığı Intel Arc serisi GPU’larla 2022 yılında karşımıza çıkmıştı. Rakiplerine kıyasla henüz genç bir ürün gamı olan Intel Arc’lar, gelecek yıllarda en az ışın izleme teknolojisi kadar çok aranan bir teknolojinin ilk sahipleri olabilirler. 

Yukarıdaki görselin ortasındaki RTX sonucu elde edilen görüntü, günümüz yaygın oyun bilgisayarlarında, en sağdaki ise fiyat RTX özelliği kapalı olduğunda karşılaşabileceğiniz şeyi gösteriyor. En solda ise tüm dokuların sadece ışınlar açısından değil, yansımalar açısından da başarıyla işlendiği Path Tracing destekli bir donanımla elde edilebiliyor. Aradaki farklar dağlar kadar.

NOT: Path tracing teknolojisi; şu anda Nvida Geforce RTC 40 serisi ekran kartlarında var. Ancan Intel, bu teknolojiyi donanımlarına gerçek zamanlı nöral işleme ile getirmeyi planlıyor.

Path Tracing, yukarıdaki görsel elementlerin gerçek zamanlı nöral işleme teknolojilerinden yararlanarak oluşturulduğu yeni nesil bir görüntüleme teknolojisidir. Ancak bu teknoloji, günümüzde yaygın olarak satılan donanımlarda kullanılmıyor, zira gerektirdiği işlem gücü ve talep ettiği yapay sinir ağlarını sahip seri üretimde bir donanım yok. Sadece özel olarak hazırlanmış, zaman zaman teknoloji fuarlarını süsleyen ve yüksek grafik kalitesi gerektiren çeşitli alanlarda kullanılan kısıtlı bir teknoloji. 

Buradan ulaşabileceğiniz araştırma raporu, henüz pilot aşamasında olan bir teknoloji için AR-GE aşamasını ifade ediyor. Eğer sonuçları tüketici elektroniğine uyarlanabilirse oyuncuların çok yüksek maliyetlerle pahalı GPU’lar ve oyun sistemleri kurmasına gerek kalmayabilir. Ayrıca yüksek hızlı internet bağlantıları sayesinde Path Tracing destekli güçlü donanımların uzaktan kontrol edilmesini sağlayacak bulut oyun sistemleri sayesinde ideal grafik kalitesi için eve bir ‘uzay üssü’ kurmaya gerek duyulmayabilir. 

Gerçek zamanlı nöral işleme teknolojisinin de katkısı ile Intel, gelecek nesil oyun ve oyuncularının tercihi olmak; belki de konsol-PC dünyasındaki bir sonraki oyun rekabeti pastasından önemli bir dilimin sahibi olmak istiyor.

Kaynaklar: 


Kaynak webtekno.com

 

Ülkemizin Ünlü Manzaralarını Yeni Yapay Zekâ Akımıyla Resmettik: İşte Rüyalardan Fırlamış Gibi Görünen O Görseller

Yapay zekâ araçları kendilerini geliştirdikçe kullanıcılara daha fazla kapı aralıyor ve bu da yaratıcı zihinlerin adeta şov yapmasına olanak tanıyor. Bu bağlamda bizler de gelişen bu teknolojiyi yakından takip ederek özgün içeriklerle karşınıza çıkıyoruz. Önceki içeriklerimizde hem metin hem de görsel üretme amaçlı araçları kullanmıştık.

Uzayda Adeta Bir Toz Tanesi Olan Dünyayı ve Bizi En İyi Özetleyen Video: Carl Sagandan Soluk Mavi Nokta

Dünya'mız; belki de tüm evrende gördüğümüz en dost canlısı gezegen. İçerisinde yaşayan biz küçük canlıları hayatta tutan, onlara yemek, hava, su veren ve onca araştırmaya rağmen bir benzeri bulunamayan soluk mavi bir nokta. İnsanlığın evi, başını gök kubbesinin altında güvenle tutabildiğimiz bir dost. Evet, Dünya gezegeni ile ilgili sayısız metiyeler düzebiliriz. Her bir satırı da doğru olur çünkü Dünya bu kadar hayat dolu olmasaydı bizim de hayatta olma şansımız olmayacaktı. O yüzden belki sesli söylemesek de her insanın, her bitkinin ve her hayvanın içten içe Dünya'ya teşekkür ettiğini biliyoruz.