Saatte 250 Km Hıza Ulaşan Otonom Araçlar 1 Milyon Dolar İçin Yarışacak

Bundan 20 yıl önce otonom araç fikri kulağa uçuk kaçık bir bilim kurgu projesi gibi geliyordu. Ancak günümüzde yarı otonom ve otonom araçları sokaklarda rahatlıkla görebilir hale geldik. Bu da yetmezmiş geçtiğimiz yıllarda bu otoom araçların yarışması fikri ortaya atılmıştı. Görünen o ki bu fikir gerçekleşmek üzere.

22.02.2022 23:30:21 tarihinde yayınlandı.

Bundan 20 yıl önce otonom araç fikri kulağa uçuk kaçık bir bilim kurgu projesi gibi geliyordu. Ancak günümüzde yarı otonom ve otonom araçları sokaklarda rahatlıkla görebilir hale geldik. Bu da yetmezmiş geçtiğimiz yıllarda bu otoom araçların yarışması fikri ortaya atılmıştı. Görünen o ki bu fikir gerçekleşmek üzere.

Cumartesi günü Indianapolis Motor Speedway’de özel bir araba yarışı düzenlenecek. Bu araba yarışını diğerlerinden farklı kılan şeyse arabaların sürücü koltuğunda kimsenin olmaması. Yarış, otonom araç teknolojisinin kat ettiği yolu sergilemek için eşsiz bir platform oluşturacak.

Indy Autonomous Challange (IAC) olarak adlandırılan ve 1 milyon dolarlık ödülü olan yarışta 9 katılımcı yer alıyor. Otonom araçlar birbiri ardına yarışa başlayacak ve en kısa sürede iki turu tamamlayan araç kazanacak. Her bir aracın ekibi bulunuyor. Bu ekipler, dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerden oluşuyor. Her ekibe Formula 1 aracına benzeyen Dallara IL-15 aracı verildi. Bu araçların hepsi donanımsal olarak birbirinin aynısı. Bu nedenle yarışta asıl belirleyici olan her bir ekip tarafından yazılan yaklaşık 40.000 program kodu olacak.

Normalde sürücünün oturduğu koltukta bu sefer bilgisayarlar yer alıyor. Aracı harekete geçiren bir sürücü yerine bilgisayardaki yazılımdan gönderilen komutla birlikte motor çalışmaya başlıyor. Bu yarışı organize eden şirketlerden Energy Systems Network CEO’su Paul Mitchell, projenin ‘otonom teknolojinin zorlu şartlar altında da çalışabileceğini’ kanıtlamayı hedeflediğini söylüyor.

Bu teknoloji yarışının en etkileyici elementlerinden biriyse araçların ulaştığı hız. Alabama Üniversitesi ve Milan’daki Politecnico Üniversitesi ortaklığında kurulan PoliMOVE adlı ekibin aracı saatte 250 km gibi etkileyici hızlara çıkabiliyor. Fakat deneme sürüşlerinde bu hıza ulaştığında araç 360 derece spin atmış ve çimenlerde bir süre ilerleyip durmuştu.

Programlarında bir sıkıntı olmadığını, yalnızca soğuk tekerleklerden ve direksiyon hatasından bu olayın yaşandığını belirten Prof. Sergio Matteo Savaresi, “Bir yere çarpmaması mucizeydi. Aslına bakarsanız aracın tam olarak limitine ulaştık. Bu hızda aracı süren profesyonel bir sürücü de bu tekerleklerle tam olarak aynı şeyi yaşardı.” dedi.

İLGİLİ HABER Formula 1 Türkiye GPnin Devletin Kasasına Kaç Para Kazandırdığı Açıklandı

Roborace tarafından üretilen The Robocar ise şu ana kadar otonom araçlar arasında en yüksek hıza ulaşan araba oldu. Saatte 282 km hıza ulaşan Robocar, 2019 yılından beri rekoru elinde tutuyor.


Kaynak webtekno.com

 

Dünyanın İlk Metaverse Telefonu COVID-19 Sebebiyle Ertelendi

Teknoloji dünyasında bulunan birçok şirket, hız kesmeden popülerleşmeye devam eden ve ‘internetin geleceği’ olarak tanımlanan metaverse’e yönelik adımlarını sürdürüyor. Bu konuda hamle yapacağını açıklayan şirketlerden biri de bir dönem akıllı telefon sektörünün önde gelen isimlerinden olan Tayvan merkezli HTC’ydi.

Elon Musk Apple Hakkında Açtı Ağzını Yumdu Gözünü: "Apple Twitterı Mağazadan Kaldırmakla Tehdit Ediyor"

Twitter’ı satın aldığından beri mavi tikin “ayarlarıyla oynayan” üstüne şirketin üst düzey çalışanlarını teker teker işten kovan bir de yetmezmiş gibi platforma güvenmeyip reklam vermekten vazgeçen şirketlerin CEO’larını arayıp şikâyet eden Elon Musk, sürekli olarak Twitter ve diğer şirketler hakkında olay yaratan açıklamalar yapıyor.

Sağlık Bakanlığı Randevu Sistemi MHRS Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Doktor Randevusu Alınır?

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizdeki tüm sistemler de dijitale dönüyor. e-Devlet, UYAP, e-Nabız, MHRS gibi sistemler sayesinde pek çok resmi işlemi oturduğumuz yerden yapabiliyoruz. Elbette bunlar arasında en önemlisi Sağlık Bakanlı tarafından geliştirilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi kısaca MHRS. MHRS sayesinde telefon açarak, internet sitesine girerek ya da mobil uygulamasını kullanarak dilediğiniz hastaneden randevu alabiliyorsunuz.